RECENZIJE

1. 8. 2013
Bölzer - Aura (EP)
Iron Bonehead Productions, 2013

Švica je država, ki se ponaša s kopico kvalitetnih izvoznih artiklov, kot so ročne ure, siri, čokolada, na področju težke kovinsko-glasbene produkcije pa z legendarnimi Celtic Frost in njihovim pankrtom Triptykon, industrial mašinerijo Samael, rahlo spregledanimi Coroner ter zadnje čase popularnimi barbari Eluveitie. Pred kratkim je v teh krajih vzniknila nova tvorba, Bölzer, ki z lansko demo izdajo Roman Acupuncture in letošnjo kratko ploščo Aura grozi, da bo prevetrila standardne stile in utečene trende ekstremnega metala.
Žanrske temelje so Bölzer zasidrali v gmote podzemeljskega in jamsko zvenečega death metala, kakršnega zadnje čase bljuvata zasedbi Teitanblood in Vassafor, ter nanje postavili hipnotični zvočni zid black metala, zgrajenega po načrtih njihovih že omenjenih sonarodnjakov. A v hipu, ko zadonijo prvi zvoki skladbe Coronal Mass Ejaculation, postane jasna lastnost, po kateri se ta dvočlanska armada loči od sobojevnikov. Bolj kot na hudičevo hrumenje iz peklenskih globin zvok spominja na mogočno glasbeno spremljavo megalomanske parade, triumfalnega sprevoda in starodavnega verskega obredja z masovnim žrtvovanjem po zgledu Aztekov. Ta učinek je dosežen predvsem s popolnoma unikatnimi riffi, ki imitirajo donenje tromb in zavijanje fanfar. Vokali, ki hrumijo čeznje, spominjajo na dialog med svečenikom, ki manično kriči invokacije, odgovarjajo pa mu zverinski growli nadnaravnih entitet. Brzeči in brneči ritmi so nenavadno poskočni, da ne rečem celo plesni, in imajo moč, da histerično množico poženejo v stampedno rajanje. Občasno se tempo upočasni na hitrost in rušilnost počasi tekoče lave, najbolj očitno v zaključnem doomerskem The Great Unifier. Kot češnja na vrhu gore glasbene smetane pa je vse skupaj pospremljeno še z izvrstnimi in navdihujočimi kozmično-mitološkimi besedili.
Ta (pre)kratka izdaja je monumentalen izdelek, ki seva avro karizme in originalnosti ter vzbuja pričakovanja, da nas Bölzer v prihodnosti zvočno totalno pregazijo med svojim vzponom na piedestal metal velikanov.

SORODNE VSEBINE:
26. 9. 2013Aura / Novice
22. 2. 2012Aura Noir / Novice
30. 1. 2008Aura Noir / Novice
11. 7. 2012Aura Noir / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija