INTERVJUJI

9. 1. 2002

Nabiska

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: JAKA
Za primorski band Nabiska lahko brez večjih pomislekov napišem, da so eden najbolj izvirnih domačih bandov. Njihov slog bi težko opisal samo z eno besedo. Na eni strani tehnični, agresivni, na drugi simfonični in melodični. Če jih še niste videli igrati v živo, upam, da ne bo ostalo samo pri teh besedah, ki sva jih rekla z njihovim bobnarjem Jako, ampak da jih boste kmalu videli tudi na kakšnem koncertu.


MATIJA:
Za prvo vprašanje nam na hitro povej nekaj o bandu Nabiska.

JAKA:
Obstajamo od leta 1994, leta 1998 smo imeli kratko pavzo, ki je trajala do 2000. Takrat smo ponovno začeli, v bandu nas je šest. Igramo extreme metal, poskušamo biti čimbolj izvirni in v našo glasbo vnesti čimveč raznoraznih influenc. Posneli smo CD in upamo, da bo čimprej kaj od tega.

MATIJA:
Febrarja 2000 ste dobili novega pevca in kitarista. Se je takrat z bandom začelo na novo?

JAKA:
V bistvu ja, razpadli pa nismo nikoli. Vaje smo imeli recimo dvakrat na leto, ampak to ni bilo to. Praktično smo bili mrtvi, takrat pa sta se pridružila dva nova člana in smo začeli bolj resno. Zdaj imamo vaje že dalj časa redno in upam, da bo zlaufalo.

MATIJA:
Kaj je bil največji problem v teh sedmih letih? Najti plac za vaje, najti člane…?

JAKA:
S placom imamo ful srečo, lahko vadimo pri meni v kleti. V bistvu je bilo najtežje najti člane, ker tukaj dol je s tem kriza. In pa koncerti… težko je kjerkoli igrati. Razen v okolici nismo igrali po Sloveniji praktično nič.

MATIJA:
Aprila ste posneli sedem komadov v Wonderland studiu. Zakaj ste snemali ravno v tem studiu?

JAKA:
Jaz in klaviaturist sva hodila tja na tečaj za tonskega mojstra. Tako smo se zmenili z lastnikom, dal nam je tudi popust. Zdelo se nam je, da ta človek zna.

MATIJA:
Producirali ste pa sami.

JAKA:
Ja, on je bil tam samo kot inženir. Imeli smo malo časa, v treh dneh se ne da narediti veliko. Pa še prvič smo bili v studiu, tako da je kar je.

MATIJA:
Kdaj bo ta material izšel?

JAKA:
Ne vem, upam pa, da čimprej. Verjetno bomo vse skupaj naredili sami, sedaj začnemo delati cover,… Odvisno je od denarja, res pa upam, da bo čimprej.

MATIJA:
Torej boste vse skupaj naredili v samozaložbi.

JAKA:
Ja. V bistvu bomo naredili to kot promo, ki ga bomo pošiljali okrog. Upam, da se bo našel kdo, ki bo videl potencial našega banda. Je pa realno, da ne bo nihče ful navdušen nad posnetki, ker je zvok tak kot pač je.

MATIJA:
Prodajali jih torej ne boste, služili bodo samo za promocijo?

JAKA:
Odvisno. Zanekrat samo za promocijo, če pa bo zanimanje, jih bomo tudi prodajali.

MATIJA:
Videl sem, da imajo vaši komadi zanimive naslove. O čem govorijo besedila?

JAKA:
Tomi v besedilih piše o svojih doživetjih, izkušnjah,… On napiše to tako dobro, da se lahko vsakdo najde v teh besedilih. Jaz si lahko drugače interpretiram besedila, kot kdo drug. Najboljše je, da si jih sam prebereš, ti jih pošljem naknadno… Naj bi si vsak sam prebral in interpretiral po svoje.

MATIJA:
Torej inspiracijo za besedila dobite v osebnem življenju?

JAKA:
Ja, v okolici, ki nas obdaja, v ljudeh, s katerimi živimo.

MATIJA:
Kako se je glasba Nabiske spreminjala v teh sedmih letih? Ste ves čas ostajali pri enem slogu?

JAKA:
Ne, ne. Na začetku smo bili štirje, bili smo še “klinci”. Hoteli smo igrati death metal, nekako v slogu Cannibal Corpse, ven pa je prišel nekakšen thrash metal. Potem je v band prišel klaviaturist, že s tem se je ful spremenilo… Ko pa smo imeli dva kitarista, pa smo začeli eksperimentirati s harmonijami. Glasba se je razvijala. Prihajali so novi člani, s tem se je glasba razvijala in spreminjala.

MATIJA:
Kje pa je ostal komad Novi smisel mineva, ki ste ga posneli leta 1997?

JAKA:
Tisti komad je ostal na DAT-u, dobili smo ga šele pred kakim letom. Takrat smo bili nad njim navdušeni, ker smo bili pač prvič v studiu (uaaa!). Ko ga zdaj poslušamo, se nam ne zdi nekaj dobrega.

MATIJA:
Takrat ste imeli slovenska besedila…

JAKA:
Ja, ves čas smo imeli slovenska besedila, jaz sem vztrajal pri tem. Ampak te nobeden ne jebe pet posto, če imaš slovenska besedila. Tudi Tomi laže piše v angleščini…

MATIJA:
Ste to spremenili tudi zaradi tega, da bi vas razumeli tudi v tujini?

JAKA:
Jaz sem mislil, da bi pustili slovenščino, saj obstajajo bandi z besedili v materinem jeziku. Kaj pa vem… Toni najraje piše tako, in naj…

MATIJA:
Torej ste mu pustili odprte roke?

JAKA:
Ja.

MATIJA:
Koncertirate pa bolj v domačih krajih, Nova Gorica in okolica?

JAKA:
Ne, Koper. Včasih tudi drugje po Sloveniji, vendar največ v naši okolici. Dokler so po Sloveniji taki promoterji kot so, mislim da ne bo nič. Samo nategujejo folk…

MATIJA:
Niste nikoli igrali v Ljubljani?

JAKA:
Ja smo, na Metelkovi na grind noise festivalu. Pred leti, še v prejšnji postavi. Enkrat tudi v Železnikih, drugače pa v glavnem dol (na Primorskem, op. av.).

MATIJA:
Koliko ljudi pa ponavadi pride na vaš nastop?

JAKA:
Zdaj ko smo igrali v MKC-ju je bilo 190 ljudi, kar je za MKC s povprečnim obiskom 60 kar v redu. Sicer pa jih je ponavadi tam nekje med 150 do 200. Odvisno, na grind noise festivalu pa je bilo prodanih šest kart… Imamo kar nekaj folka, ki prihaja redno na naše koncerte.

MATIJA:
Bi za konec rad povedal še kaj, kar te nisem vprašal?

JAKA:
V bistvu ne. Zahvalil bi se ti za intervju, povabil bi koga, da nas povabi na kakšen koncert, folk naj nas pa pride pogledat. Če bo CD kdaj v prodaji, si ga poslušajte.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana