INTERVJUJI

23. 3. 2001

Liege Lord

Spraševala: Ajda Jelenc
Odgovarjal: PAUL
Liege Lord je speed metal band, ki je nastal leta 1982 v New Yorku. Band je od leta 1985 do 1988 posnel tri albume: Freedom’s Rise, Burn To My Touch in Master Control. Leta 1990 so člani prenehali z glasbenim ustvarjanjem. Lani pa so se zopet zbrali in po desetih letih ponovno igrali v živo, na festivalu Wacken Open Air. Zaradi velikega povpraševanja pa so ponovno izdali tudi vse tri svoje albume. Band sestavljajo Matt Vinci (bass), Tony Truglio (kitara), Frank Cortese (bobni), Paul Nelson (kitara) in Joe Comeau (vokal). Na vprašanja o bandu sta odgovarjala Joe in Paul.


AJDA:
Po desetih letih ste se lani ponovno zbrali, da bi igrali na festivalu Wacken Open Air. Je bilo to samo za tisti večer ali to pomeni kakšne nadalnje aktivnosti in delo z Liege Lord, na primer koncerte ali nov album?

PAUL:
Ideja o združitvi se je porodila meni in Joeju, ko sva sodelovala na dveh pesmih za dva posamezna tribute albuma pri Centruy Media, ki naj bi izšla februarja ali marca. Wacken je bil res enkratna izkušnja. Ja, tudi še en album bi radi posneli.
JOE: Zame je bila to neverjetna izkušnja…ta glasba, ki jo imam še vedno zelo rad in stik z vsemi Liege Lord fani, ki še nikoli niso videli banda. Ni šlo samo za en nastop. Trenutno se sicer posvečam svojemu novemu bandu, Annihilator, vendar bi mi bilo zelo všeč, če bi lahko ponovno nadaljeval s pisanjem, snemanjem in tudi nastopanjem z Liege Lord.

AJDA:
Pred kratkim smo naredili intervju z Jeffom (Waters, op.s.) in povedal nam je, da je Joe 110% zaposlen z Annihilator in da ne ve, kaj se bo zgodilo z Liege Lord. Res bi bilo super, če bi lahko v živo videli igrati oba banda skupaj. Ko bi prvi končal, bi Joe ostal na odru z drugim. Bo torej Joe lahko našel čas, da nadaljuje z Liege Lord in hkrati dela z Annihilator?

PAUL:
To je res hecno, ker se je točno to skoraj zgodilo lani v Wacknu! Nastopati bi morali Liege Lord, Annihilator in Overkill, tako da bi moral Joe peti pri nas, igrati kitaro pri Overkill in potem spet peti pri Annihilator…in vse to na isti dan! Na našo srečo so bili Overkill in Annihilator zaposleni s snemanjem, tako da sta oba banda odpovedala nastop. Mislim da bi drugače naslednji dan morali Joea obiskati v bolnici.Kar se tiče njegove 110% zaposlenosti…res je. Ravno pri Joeju doma sem slišal njihov zadnji album in lahko povem, da je res odličen: “it kicked ass”. Po hrbtenici me je spreletelo tako, kakor da bi čutil tisto “metal” vznemirjenje, ko slišiš svoj prvi Judas Priest album. Produkcija me je spominjal na zgodnje Savatage. Res ubijalsko.Kar pa se tiče Joejevega sodelovanja z Liege Lord, če bo imel čas bomo nastopali. V resnici je za vse nas težko uskladiti datume, vendar v tem uživamo, tako da si bomo vzeli čas!

AJDA:
Ima Liege Lord torej kakšne specifične načrte za prihodnost? Če se boste odločili za snemanje novega albuma, boste počakali na Joea, da si vzame čas ali boste snemali s kom drugim?

PAUL:
Počakali bomo Joea. Načrtujemo nastope na večini metal festivalov, kolikor to dopušča naš urnik. Za začetek se bližajo klasični metal dogodki v ZDA, vsi so nas kontaktirali za nastope. Mogoče bomo zopet nastopili v Wacknu in upajmo, da bomo delali skupaj na novem albumu. Bomo videli.

AJDA:
Pa se malo ustaviva pri zgodovini Liege Lord. Zakaj ste se razšli leta 1990? Kaj so bili razlogi?

PAUL:
Važnejši faktor za razpad banda je bil prihod devetdesetih let. V ZDA smo ravno končali veliko promocijsko turnejo za album Master Control. Na turneji smo bili skupaj z Anvil in igrali smo z bandi kot so (pazi zdaj) Anthrax, Overkill, Candlemass, Exodus, Flotsam, Megadeth, Death, Raven, in spisek je bil vedno daljši in daljši. Ko so udarila devetdeseta je celotna scena hitro razpadla. V obdobju vzpona v osemdesetih si lahko zaznal spremembe med glasbeniki vsepovsod. Vsi so hoteli igrati blues, grunge ali celo funk, karkoli si zamisliš. Metal v ZDA je zamrl in v veliki meri je bilo za to krivo trženje dolgih las, ličil…osladni bandi so dajali underground gibanju slab ugled. Kakorkoli, kot sem rekel…sceno je pokopala hitra metal smrt in tako tudi nas.

AJDA:
Res ste bili na dobri poti in igrali z velikimi bandi. Kako so te nove okoliščine in spremembe vplivale na band, na vsakega od vas? Kako ste se počutili ob odločitvi, da boste prenehali z igranjem?

PAUL:
Založba Metal Blade nam je tik pred našo zadnjo turnejo z Anvil poslala 7-letno pogodbo, ki smo jo takrat poimenovali “enigma deal”. Odvijala so se težka pogajanja, ali je to res tisto, kar hočemo in če so pogoji pravi za nas. Stvar je bila zares čudna… po koncu turneje smo se klicali po telefonu in drug drugega spraševali, če bomo imeli vajo. Vsak od nas je rekel “ne ta teden” in to se je nadaljevalo iz tedna v teden in se čisto ponesrečilo. Kot vidiš se torej nismo nikoli v resnici razšli ampak se nikoli nismo pojavili na načrtovanih vajah. Hudiča, še vedno imam nepodpisano pogodbo. Mislim, da se je zgodilo to, da smo bili le naveličani vsega.

AJDA:
Torej ste v resnici imeli le zelo dolg “time out”. Kako so se na to odzvali drugi ljudje? Kako so na to reagirali fani, vaši prijatelji?

PAUL:
Ja, točno tako! Vsi smo postali nekako osamljeni in ločeni od sveta, tako da se nismo zavedali nobenih reakcij od zunaj. Za nas je scena umrla, oziroma tako smo mislili, dokler nismo slišali govoric, da se pojavljajo različni piratski albumi in kompilacije.

AJDA:
Kaj se je dogajalo z bandom med to 10-letno pavzo? Kaj ste počeli?

PAUL:
Matt Vinci je fotograf za časopis na vzhodni obali, Tony Truglio dela z različnimi bandi v New Yorku, Frank Cortese je ambiciozen igralec, Andy…hm? In Joe, zanj veš kaj počne. Kar se tiče mene, mi je bilo po izidu albumov Burn To My Touch in Master Control kar težko. Moj sloves kitarista me je napravil za opaznega v glasbeni industriji. Ponudbe, da bi se pridružil drugim bandom so postajale pogostejše. Moja vdanost bandu je ostala trdna, vendar pa bom priznal (šele zdaj!), da je bil nekaj ponudb, pri katerih sem se omehčal, in glede na te ponudbe bi tako ravnal kdorkoli drug: Dio, Ozzy, Anthrax, House Of Lords, Icon, Slaughter, kot tudi ponudba, da bi šel k Steel Heart teden potem ko so podpisali z MCA, medtem ko sem bil še vedno v studiu (snemali smo Master Control).Pred kratkim sem posnel veliko gostujočih točk za različne CDje, med drugim tudi z Nunom Bettencourtom (Extreme) na Portugalskem, ki je dosegel zlato naklado. Imam tudi solo CD Look, ki ga lahko slišite na moji spletni strani: www.paulnelsonguitar.com , posnel pa sem tudi kitarske komade za XFL, novo nogometno ligo WWF organizacije, ki se zdaj predvaja na nacionalni televiziji.

AJDA:
Kako je vam bilo igrati in živeti z metalom v osemdesetih letih?

PAUL:
Bila je super izkušnja s tako raznoličnimi bandi, da smo en trenutek igrali skupaj z Death, naslednji teden z Brittany Fox, itd. Zelo hitro, skoraj na mestu so se izoblikovali novi stili, speed, thrash… In lastniki klubov so lepo pomešali nastopajoče. V “mosh pitih” je bil noro, še posebej v klubu Lamorurs v Brooklynu, New Yorku. Poleg drugih bandov smo tudi sami velikokrat igrali tam.

AJDA:
Kaj pa scena in metal glasba danes?

PAUL:
Kar se tiče Amerike, smo se počasi vrnili v metal sceno. Veliko prošenj smo dobili preko internet in od različnih festivalov, Power Mad 2001, March Meltdown, itd. Vendar še zdaleč nismo blizu masovnemu povpraševanju kot prej ali v drugih državah, vendar se zadeva pospešuje.

AJDA:
Liege Lord je torej zopet “v sedlu”. Kaj pa drugi bandi, metal na splošno: ali misliš, da se vrača? Bo prihodnost po tvojem mnenju svetla za metal glasbo?

PAUL:
Ja, metal se je vrnil in se krepi. Na žalost pa so mi mnoge založbe omenile, da bo ta oživitev trajala še največ tri leta ali malo več, potem pa se bo vse vrnilo nazaj v underground. Dobra novica je, da metal ne bo nikoli umrl, pa naj bo v ospredju ali undergroundu, ker ko je stil glasbe tako močen, da se ponovno pojavi v ospredju, si svojo pozicijo za vedno utrdi…

AJDA:
Strinjam se in upam, da metal ne bo zamrl. Zakaj misliš da se to dogaja, ti vzponi in padci? Je to tako kot z ostalimi stvarmi v življenju, kar gre gor mora iti tudi dol da gre potem lahko spet navzgor?

PAUL:
Res mislim da je to zaradi fanov iz osemdesetih, ki stvari nočejo spustiti iz rok in prihoda interneta. Generacije so si bližje kot kdajkoli prej in ustvarjajo zelo močan interes iz širših starostnih in demografskih skupin.

AJDA:
Pred kratkim ste ponovno izdali svoje tri albume. Kaj so bili razlogi za to, morda dejstvo, da se je metal vrnil, vaše želje ali kaj drugega?

PAUL:
Do ponovne izdaje je vodilo več razlogov. Po izdaji Master Control leta 1989 so prenehali izdajati naše CDje zaradi omejitve lastništva in spora med Capital Records in Metal Blade. Šele pred kratkim so originalni posnetki prišli nazaj v roke Metal Blade. Naša glasba se je tudi več let prodajala kot piratski material zunaj ZDA. Vedno smo imeli veliko fanov v Nemčiji, Braziliji, Franciji, Grčiji, itd. Pa tudi Iron Works so natisnili veliko različnih “picture discov”. Še en razlog pa je bil tudi to, da je veliko založb skušalo odkupiti naše originalne posnetke od Metal Blade. Očitno so se zavedali, da fani povprašujejo po naših albumih, tako da so jih ponovno izdali, tako tudi Black Dragon album Freedom’s Rise. Kot si verjetno lahko uganila, je res razburljivo zopet imeti zunaj vse tri albume naenkrat…

AJDA:
Mislim, da je super, da so vaši CDji zopet na voljo. Tako imajo vsi tisti, ki niso mogli slišati in uživati ob vaši glasbi v času prvih izdaj, priložnost, da jo spoznajo zdaj. Torej so tudi fani hoteli še več Liege Lord. Je bil to tisti sunek energije, ki ste ga potrebovali za vrnitev in nadaljevanje?

PAUL:
Ja, to je dobra stvar. Sunek energije je bil lanski festival v Wacknu. Ko smo vedeli, da je to tisto, so se stvari začele hitro odvijati, Vedeli smo, da se moramo pripraviti, da ne bi razočarli naših fanov, še posebej v Evropi, ki nas niso videli še nikoli prej.

AJDA:
Kaj pričakuješ od nastopov, ki jih boste imel v kratkem?

PAUL:
Z naše strani bi bilo to ponovno ustvarjanje intenzivnosti in napetosti, ki je mogoča samo v živo in seveda, da bi povzročili čisti metal kaos.

AJDA:
OK. Sva pri koncu intervjuja. Bi rad še kaj povedal, imaš kakšno sporočilo za fane, nove in stare?

PAUL:
Radi bi se ti zahvalil za izvrstna vprašanja, res mi je bilo v veselje! Rad bi se tudi zahvalil vsem našim fanom, ki so cenili naš glasbeni trud in nas pomagali uvrstiti v majhen košček dolge zgodovine metala.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana