INTERVJUJI

14. 2. 2001

Denata

Spraševal: PARANOID
Odgovarjal: TOMAS
Denata so mlad švedski “old school” thrash band. Ustanovila sta ga Ponta Sjösten (vokal, bobni) in Tomas Andersson (kitara), nekega popoldneva 1998 ob pitju kave. Našla sta prostor za vaje in leta 1999 posnela in izdala EP Denata na vinilu. Odziv na ploščo je bil dober, igranje pa jima je postajalo vedno večji užitek, zato se je ideja o projektu prelevila v pravi band. Začela sta iskati basista in kmalu se jima je pridružil Roger Blomberg. Svoj prvi album z naslovom Departed To Hell so izdali lani, zdaj pa se že pripravljajo na snemanje drugega studijskega albuma z naslovom Deathtrain (v času intervjuja ime še ni bil znano). Nekaj stvari nam je o bandu povedal Tomas.


PARANOID:
Povej nekaj o Denati, kaj se je dogajalo v teh dveh letih odkar ste skupaj?

TOMAS:
Seveda. Band smo ustanovili ker smo res fanatiki na “old school” thrash. Jaz in Ponta sva ustanovila band leta 1998 najprej samo kot projekt, vendar sva kasneje hotela pravi bandi, tako da sva našla še “headbangerja” po imenu Roger, ki je zasedel bass. Hočete da povem še več o tem, kaj smo počeli v tem času?

PARANOID:
Ja! We want more!

TOMAS:
Hehe, OK. Najprej sva samo za zabavo izdali EP na vinilu v 300 izvodih in odziv je bil kar dober. Po tem se nama je pridružil tudi Roger in začeli smo delati na albumu Departed To Hell. Ta album smo hitro dokončali in bili z njim res zadovoljni. Po mojem mnenju vsebuje dobršno mero starega thrasha in res prave metal vplive. Trenutno delamo na novem albumu, ki je že skoraj končan. Ta bo še hitrejši in bolj surov kot naše prejšnje izdaje!

PARANOID:
Kako pa ste prišli do imena banda, Denata? Vemo da izhaja iz latinske besede denatus…

TOMAS:
Ja, res je. Hoteli smo kratko in trdo, mračno ime za band, tako da smo iskali po latinskih leksikonih. Našli smo besedo denatus, jo malo premetali in premešali in zdelo se nam je, da bi Denata popolnoma ustrezalo našemu bandu. Denatus pa pomeni mrtev, smrt v latinščini.

PARANOID:
Kaj pa vaši koncerti, kolikokrat ste že nastopali, ali mogoče načrtujete kakšno turnejo?

TOMAS:
To je res velik problem pri Denati. Do zdaj nismo imeli še nobenega nastopa in ne vem, če bomo kmalu imeli kakšnega. Glede koncertiranja obstajata namreč dve težavi. Prvič, rabili bi session kitarista, da bi bil zvok tak kot je na ploščah – imamo dve različni kitari in solo kitaro, tako da je težko da bi vse to pokrila samo ena kitara. Drugo kar je, Ponta poje in je bobnar, sicer bi lahko pel tam, ampak…za bobni? Tako da bi rabili še bobnarja in kitarista, če bi hoteli nastopati, tukaj pa ju je težko najti.

PARANOID:
Bo potem kaj sprememb v zasedbi? P.S.: Ti bi lahko pel ;)

TOMAS:
Ne. O tem smo se že pogovarjali in ugotovili, da ne bi radi novih članov v bandu. Lahko pa bi imeli session glasbenike, če bomo igrali v živo, to bi bilo kul.Ja, res lahko pojem, pel sem že v svojem prejšnjem thrash bandu in pojem tudi komad 666 na Departed To Hell. Pel pa bom tudi pri dveh komadih na novem albumu.

PARANOID:
Kakšna pa je scena v vašem mestu, je še kaj drugih bandov? Ste dobro sprejeti?

TOMAS:
V našem domačem mestu ni preveč metal fanov, tako da metal koncerti niso pogosti, morda enkrat ali dvakrat na leto. Imamo pa nekaj odličnih bandov kot so Witchery, Corporation 187, Seance... Sami nismo zelo znani, vendar nas ljudje sprejemajo.

PARANOID:
Nam lahko poveš kaj o novem albumu?

TOMAS:
To je res “hudoben” album, ki bo ljudje pripravil do ubijanja, hehe. Novi album bo imel enak značaj in zvok kot Departed To Hell, vendar pa je hitrejši, besedila in teme pa so temačnejše. Veliko je povezno s smrtjo, bolečino in sorodnimi zadevami. Posneli ga bomo v istem studiu (GUJA) in vse kar vemo zdaj je, da bomo s snemanjem začeli marca. Kako in kje bomo album izdali še ni znano.

PARANOID:
Temačnejši? Kako je lahko še bolj temačen od Departed To Hell?

TOMAS:
Hm, ne znam točno povedati vendar mislim da ima ta album bolj hudoben pečat. Mislim, da imena komadov povejo vse, na primer Deathtrain in Go To Hell.

PARANOID:
Kakšen pa bo naslov novega albuma?

TOMAS:
Glede tega se še dogovarjamo, tako da to še ni odločeno.

PARANOID:
Kaj pa vaša besedila. Kako resno jih pišete in kako resno jih jemljete?

TOMAS:
Besedila pišemo popolnoma resno, vendar nam osebno nič ne pomenijo. Do vsega kar počnemo imamo distanco, tako da ne sedimo doma in mislimo, da smo zlobni, čeprav pišemo o temačnosti in hudobiji, če veste kaj mislim. Smo samo normalni ljudje z normalnim življenjem, se mi zdi.

PARANOID:
Ja, ste normalni, hehe. Vemo. Zabavni ste!

TOMAS:
Haha, no potem pa skoraj normalni.

PARANOID:
Kakšna založba so Ghoul Records? Ste zadovoljni z njo?

TOMAS:
Ghoul Records sva ustanovila s Ponto, da bi izdajala svojo in glasbo naših prijateljev. Na naše plošče bi lahko napisala “samozaložba”, namesto nečesa tako dolgočasnega pa sva se odločila za ime in pod njim izdala naše delo. Verjetno bomo poskušali najti drugo založbo za naše naslednje plošče. Veliko časa nam vzame, če delamo vse sami. In seveda, zadovoljni smo z založbo. Je čisti underground.

PARANOID:
Zanimivo, tega nismo vedeli. Torej potem z Ghoul Records nimate drugih poslov kot z Denato?

TOMAS:
Če bomo kaj izdali bodo to zadeve naših prijateljev. Mogoče bomo poskušali zadevo v prihodnosti razširiti, toda to so samo misli.

PARANOID:
Kateri bandi so ti najbolj všeč in kateri so vplivali na glasbo, ki jo igra Denata?

TOMAS:
Moj okus glede metala je res širok, všeč mi je veliko bandov, zame najpomembnejši pa so Kreator, Death, King Diamond, Sodom, Celtic Frost. Na Denato pa je vplivalo več stvari. Najprej naši psihotični umi, hehe. Takoj nato pa so na nas zelo vplivali Celtic Frost, Venom in Sodom.

PARANOID:
Predstavljaj si, da imate nastop. Pridete na oder in ti moraš band predstaviti množici, pri tem pa moraš biti zelo glasen. Kaj bi rekel?

TOMAS:
MI SMO DENATA IN NOCOJ BOMO UKRADLI VAŠE DUŠE! Potem pa bi začeli si komadom Necro Erection.

PARANOID:
Kaj pa počnete, ko se ne ukvarjate z glasbo?

TOMAS:
Roger je šef v trgovini s TV in hi-fi opremo ter skrbi za svojo ženo in dva otroka. Ponta dela v papirni industriji, izdeluje papir, škatle in podobne zadeve, v prostem času pa se po moje ljubi s svojima dvema psoma, hehe. Zame pa bi lahko rekli, da sem “upokojen”, igram kitaro, sedim za računalnikom in spijem veliko piva. ;)

PARANOID:
Kaj bi za konec rad povedal za bralce Paranoida?

TOMAS:
Upam da bodo pogledali kaj počnemo in da jim bo naše delo všeč.

PARANOID:
Hvala za intervju.

TOMAS:
Ni problema. Hvala vam za tale pogovor.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana