Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

27. 2. 2012

Pestilential Shadows

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: BALAM

Nedavno sem dobil priložnost pogovora z avstralsko black metal zasedbo Pestilential Shadows, ki je na sceni že skoraj deset let in je pred kratkim izdala četrti studijski album Depths. Balam (kitarist in vokalist), ki je sicer aktiven še v številnih drugih bandih avstralskega podzemlja, pa je na kratko spregovoril o dotičnem bandu ter avstralski black metal sceni na splošno.

DEJAN: Pestilential Shadows je izredno zanimivo ime. Od kod ideja zanj? Ima kakšen globlji pomen?
BALAM: Ideja za imenom predstavlja smrt. Bolezen, razpad in poguba so senca, ki je vržena nad vsakega človeka. To je gotovost, kateri ne moremo ubežati.

DEJAN: Tekom delovanja zasedbe se je zamenjalo veliko članov. Kako to?
BALAM: Ponavadi člani bandov niso pripravljeni skleniti dogovora, se potruditi in osredotočiti na tisto, kar je pred njimi. Trenutno sem edini član, ki deluje v bandu od njegove ustanovitve.

DEJAN: Se je težko osredotočiti na ustvarjanje nove glasbe za Pestilential Shadows, saj oba člana sodelujeta tudi pri Nazxul? Katere ideje gredo kam?
BALAM: Ko se odločim, da bom pisal glasbo za Pestilential Shadows, vso energijo in pozornost usmerim tja. Ko pride čas za Nazxul, pa se povsem osredotočim na Nazxul.

DEJAN: Daješ kateremu od bandov/projektov prednost pred drugimi?
BALAM: Omenjena banda imata vsak svojo moč, svoje ideale in svojo sporočilo, toda ne bi rekel, da dajem kateremu prednost. Oba sta mi po svoje pomembna.

DEJAN: Kdo piše glasbo in besedila za Pestilential Shadows?
BALAM: Za album Depths sem vso glasbo napisal jaz. Besedila pa smo si razdelili trije, tako da so ideje vsakega od nas zaznamovale vsako pesem.

DEJAN: Če se ne motim, ste trenutno brez bobnarja. Kako to vpliva na ustvarjanje nove glasbe? Je zaradi tega težje? Ali morda lažje, saj tako obstaja ena oseba manj, ki jo je treba upoštevati?
BALAM: Bobnarske linije so že zastavljene, preden se bobnar odpravi v studio. Sicer pa bo bobnar na Depths v bodoče postal stalni član banda.

DEJAN: Februarja 2011 ste izdali četrti studijski album z naslovom Depths. Kakšni so bili občutki, ko je bil album končan.
BALAM: Bili smo zadovoljni, da je album končan in izdan. Delo, ki je povezano z izdajo albuma, pomeni mesece stresnega načrtovanja in požrtvovanja, zato je človek močno olajšan, ko je album končan.

DEJAN: Pesmi na zadnjem albumu so nekoli daljše kot na prejšnjih. Se je vaša glasba od In Memoriam, Ill Omen spremenila? V kakšnem smislu?
BALAM: Pri pisanju glasbe za Pestilential Shadows zmeraj sledim podobnim strukturam in tehnikam, zato ne menim, da sem se močno oddaljil od načina pisanja, ki sem ga razvil z leti.

DEJAN: Kateri so tvoji najljubši komadi na albumu? Zakaj?
BALAM: Vsak komad na albumu ima lastno smer in vrednost, zato bi težko izpostavil enega samega.

DEJAN: Igrate black metal. Bi tega opisal kot depresivnega ali odklanjaš takšne klasifikacije?
BALAM: Menim, da nismo ravno takšen tip banda. Klasična glasba se mi zdi mnogo bolj depresivna kot black metal. Slog naše glasbe bi prej opisal kot zlovoljen ali temačen, vendar ne depresiven. Toda ljudje na koncu sami odločijo, kako želijo označiti našo glasbo.

DEJAN: Kateri bandi so po tvojem mnenju imeli največji vpliv nate?
BALAM: Klasična, keltska in svetovna glasba so imele pomembno vlogo. Kar pa se tiče black metala, sem odraščal ob poslušanju bendov iz začetka devetdesetih. Mislim, da so največji vpliv name imeli bandi, kot so Abigor, Lord Belial, Summoning, Kvist, Dawn, Burzum ter mnogo drugih.

DEJAN: Kako so vaši oboževalci sprejeli zadnji album?
BALAM: V bistvu nisem prejel dosti povratnih informacij. Ker sem zaradi obilice dela bolj redko na spletu, dejansko ne vem, kakšne so bile reakcije.

DEJAN: Ste imeli možnost promocije albuma v živo? Kje ste igrali?
BALAM: Bili smo le na kratki turneji, po glavnih mestih Avstralije. Ne nastopamo pogosto v živo. Menimo, da če bi pogosto igrali v živo, bi band s tem izgubil svojo energijo, postal bi manj skrivnosten. Postali bi kot vsak drug band na sceni.

DEJAN: Ste že bili kdaj v Evropi/Sloveniji? Ste morda razmišljali o tem, da bi igrali tukaj?
BALAM: V Evropi sem bil z Nazxul, vendar ne v Sloveniji. Seveda pa bi bila enkratna izkušnja, če bi lahko Pestilential Shadows igrali v Evropi/Sloveniji.

DEJAN: Ste v kontaktu s katerim slovenskim (black) metal bandom?
BALAM: Ne, ne poznamo nobenega.

DEJAN: Bi lahko na kratko opisal avstralsko black metal sceno za vse naše bralce, ki je ne poznajo tako dobro. Je dosti bandov? So ti med seboj povezani? Pogosto igrate skupaj? Je Avstralija za black metal prijazno okolje?
BALAM: Omembe vredna black metal scena je dejansko zelo majhna. Bandi, ki jih je vredno omeniti so Nazxul (s katerimi si delimo nekaj članov), Erebus Enthroned, Corvus, War Daemonic, Order Of Orias, Moon, Spire, Ill Omen, Drowning The Light. Nekateri izmed teh imajo skupne člane, vendar menim, da je to povsem normalno, kadar je scena tako majhna. Avstralija je sicer posvetna dežela, pa vendarle imamo težave z verskimi skupinami, ki poskušajo preprečiti ali ustaviti koncerte.

DEJAN: Bi našim slovenskim bralcem morda želel sporočiti še kaj drugega?
BALAM: Kanalizirajte svoje negativne energije ter z njimi udarite druge. Povprečni ljudje si ne zaslužijo življenja, le bedo in obup v njihovem nesmiselnem obstoju.

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna