Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

29. 12. 2016

Space Unicorn on Fire

Odgovarjal: ROK

GREGA: Živjo, Tavta. Za začetek bi te prosil, da v čim bolj subjektivnih terminih predstaviš zasedbo Space Unicorn on Fire in njeno poslanstvo.
ROK: Živjo, Šujo! In Paranoid-zine! Subjektivno gledano smo Space Unicorn on Fire pet prijateljev, ki radi igramo fino glasbo in skupaj vztrajamo dovolj močno in dolgo, da nam je zdaj uspelo posneti album, na katerega smo zelo ponosni. Ponosni smo nanj zato, ker verjamemo, da je zaradi tega albuma svet boljši. Za nas sigurno, pa upamo, da še za čim več poslušalcev. Naše poslanstvo je vrniti rokenrol (beri: fešto in sproščenost) v metal, prinesti vesolje v rokenrol, v vesolje pa vesoljske samoroge v plamenih. Torej naša muska je babuška, v sredini je pa vesoljski samorog v plamenih, ki rine ven, kjerkoli ima šanso, zato da vsi skupaj pridemo čim prej v vesolje, tudi ti. To je že skoraj objektivno gledano, oprosti ... Poskusim še enkrat: smo pet ljudi, ki skupaj delamo tako musko, ki nam dvigne rogove.

GREGA: Z Matejem Osredkarjem sta bila prej člana zasedbe Use Less. Zakaj je prišlo do razkola oziroma kako, da sta čutila potrebo po odcepitvi?
ROK: Ja, prej smo ga žgali v Use Less, tudi Grega, ki je pred letom, dvema, tudi postal samorog. Odhod iz Use Less je pa izgledal takole. Enkrat po vaji z Use Less sva z Matejem ob pivu zasanjano opisovala svoj idealni band. Po tem pivu in še kakšnem sva ugotovila, da kar prekleto dobro veva, kaj bi rada, in se vprašala: »Zakaj, hudiča, ne bi tega imela???« Takoj je padla odločitev za nov band, napisala sva celo statut (!), in še isti vikend smo se s fanti dogovorili, da greva ven. To seveda ni bilo lahko za nikogar, saj smo skupaj kar nekaj preživeli in ustvarili. Za razkol mislim, da ni šlo – bolj za razsmeritev.

GREGA: Trenutno se SUOF na pragu izdaje nove plošče, svojega prvenca. Lahko našim bralcem natančneje opišeš proces nastajanja glasbe in samega snemanja?
ROK: Pri glasbi stilsko vsak član vleče malo v svojo smer. Jaz vlečem v heavy metal in Pop Design, Matej vleče v progresivni metal, Matjaž vleče v klaviaturski progresivni rock, bobnarja nihče ne posluša, bas bo pa že. No, v resnici sta, razen izjem, Matej in Matjaž naš ustvarjalni power duo, ostali pa vsi prispevamo masažo, da izoblikujemo skupno celoto. Zato glasba nastaja kar lepo. To je še najlepši občutek, saj veš – ko dobiš nov priboljšek na vaje ali pa ko se zaljubiš v svoj riff. Snemanje je bilo pa kar proces. Saj smo že prej kdaj snemali razne demote (v statutu banda piše, da ne bomo nikoli snemali demotov) in potem v single SUOF, ampak to so vseeno manjše kampanje in ne dobiš čisto pravega občutka, kako je to, če greš snemat album, sploh če hočeš, da je ornk. Zato je trajalo kar dolgo, da smo našli pravi pristop, za katerega smo lahko od prvega trenutka vedeli, da bo na koncu zares padel ven album, in to tak, na katerega bomo lahko ponosni. Velik del tega plana je Matic iz The Kraken Productions, ki bi se mu na tem mestu zahvalil za tepežkanje in potrpežljivost. Za Matica smo celo posneli demo, čeprav smo rekli, da ga ne bomo nikoli več. Ta njegova zahteva in nasmešek ob poslušanju naših singlov sta nas prepričala, da gremo z njim na to pot, pa tudi če se je bilo treba k njemu voziti na drugo stran Slovenije. Na koncu nas je imel verjetno že kar dosti, tako da upam, da nas ima on tudi še tako rad, kot imamo mi njega.
Komade smo poskusili posneti čim bolj take, kot so se nam vrteli v glavi. Pa tudi če bo v živo drugače. K sodelovanju smo povabili odlične goste: Mario Murgič in Jurij Egzi Čotar sta prispevala spremljevalne vokale pri izbranih pesmih, vokalna skupina Bird-Land se je za nas prelevila v Space Choir on Fire, Ema Grčman je v baladi zaigrala nežen čelo, klavir je Matjaž posnel na pravi grand piano ... Kar nekaj znoja in solz je šlo noter, in mislim, da se je splačalo. In hvaležni smo gostom, da so dodali svoj zvezdni prah.

GREGA: Bazo Unicornov sestavljate ti, kitarist Matej Osredkar in klaviaturist Matjaž Ličar, ritem sekcija pa je doživela že kar nekaj preobrazb? Zakaj je tako? Je sedanja zasedba bolj dokončna, trdnejša?
ROK: Ja, precej bivših samorogov galopira naokoli, prihajali in odhajali pa so iz različnih razlogov. Tudi iz stilskih, a povečini iz logističnih. Imamo to srečo, da smo igrali z odličnimi glasbeniki, in vsak je na bandu pustil svoj pečat. Še vedno imamo dobre odnose in si med seboj pomagamo. Sedanja ekipa je pa sigurno najtrdnejša doslej in se odlično sestavimo skupaj. Vseeno si pogosto želimo, da bi bili kakih deset let mlajši, ko smo imeli več časa za band in tudi za kakšno dramo več, pa več smo ga lahko skupaj presrali. Zdaj pa mora zadeva teči veliko bolj namazano, sicer ne bi bilo pravega učinka, ki nas motivira za naprej.

GREGA: Malo za šalo, veliko za hec: medzvezdni prostor še ni doživel veliko metalskih koncertov, je to glavni cilj prihodnjih turnej SUOF?
ROK: Ti se kar šali, ampak mi gremo v vesolje! No, denarja še nisem stavil na to, ampak veš, da bi šli takoj :). Do tedaj se pa zadovoljiva z zavedanjem, da sva že zdaj v medzvezdnem prostoru.

GREGA: Z besedili, kot je Medzvezdna mačkica, in šaljivimi nastopi se nehote vzpostavljajo navezave z uspešnimi ameriškimi glamerji Steel Panther. Jih pozdravljate ali se jih otepate? Kako gledate na njihovo delo in s kom, če že, bi se primerjali vi?
ROK: Če resno misliš s to primerjavo, sem zrasel za pol metra. Oni so res mojstri tega, kar delajo. Odlična glasba in odličen humor. Vsi smo njihovi fani, a se ne bi ravno primerjali z njimi. Medzvezdna mačkica in Mr. Romantic imata nekaj porednosti in šaljivosti, ampak to pripišem našemu navdušenju nad 80's žur metalom, ki je pač zakon. Prav tako naš namen ni ničesar parodirati, čeprav se kdaj tako zazdi. Enostavno delamo vesel metal – saj metalci smo povečini veseli ljudje oz. se vsaj znamo zabavati. Jaz ne štekam, zakaj bi morala biti muzika jezna. Je pa res, da morajo kitare zobati. Vprašaj Within Destruction – oni so tudi zajebantje, samo dosti bolj zobajo :D.
Primerjal nas v resnici ne bi rad z nikomer. Najraje slišimo, da je naša glasba primerna za kakšno 80's igrico ali risanko. V glasbo sicer ožemamo gobo, ki smo jo napili z najrazličnejšimi vplivi skozi leta igranja in poslušanja. In jaz sem hvaležen, da sem del ekipe, ki je sposobna tehnično in muzikalno izvesti ta ožemek.

GREGA: Pogled v prihodnost: kakšni so kratko-, srednje- in dolgoročni cilji SUOF?
ROK: Še naprej slediti našemu poslanstvu. Tale album, ki ga izdajamo ta teden, je kar prelomnica. Vsem nam veliko pomeni in smo nanj zelo ponosni. Kratkoročno bomo probali čim več špilati, kakšna turneja zna pasti ... Obljubljati pa nočem nič, saj se spomnim intervjuja na našem prvem špilu, da bomo plato posneli v roku enega leta. Evo ti, štiri leta kasneje. A mislim, da se je splačalo počakati.

GREGA: Kje bi sam našel razlog, da so vaši, skorajda tradicionalni novoletni koncerti v Orto baru vedno tako dobro obiskani?
ROK: Ker so naši fani najboljši :). Radi nas imajo, mi imamo njih in vedo, da lahko pričakujejo nekaj zanimivega. Zato so že na sploh prvi koncert prišli trumoma, pogledat to čudo. No, upam si trditi, da sta naše navdušenje in trčenost malo nalezljiva. Pa glasba je fina, to je kar ključno. Smo tudi malo na rock strani metala, zato smo morda dostopni širšemu spektru poslušalcev. Pa ker smo veseli metalci, se mi zdi, da smo prinesli malo svežine na našo sceno. To vem, da je marsikomu zelo všeč, marsikomu pa ravno nasprotno. Jaz iz tega sklepam, da nekaj delamo prav. Mogoče kdo pride tudi pogledat, ali smo se kaj zresnili.
Da neham nakladat, punce pridejo zaradi Grege. Fantje pa zaradi punc.

GREGA: Če greva na bolj osebno raven: od kod ti osebno vlečeš inspiracijo za pisanje glasbe in besedil, kaj te navdihuje in pritegne?
ROK: Se bom osredotočil na besedila: tu mi je izjemno pomembno, da se 100-% strinjam s tem, kar pojem. Samo tako lahko iskreno nastopam, kakorkoli drugače pa nočem. Nad besedili zato držim monopol, smo se pa že kdaj tudi ujeli in napisali skupaj, na primer Mačkico z Egzijem in Ne vzame nihče z Matejem. V besedilih je vedno sporočilo, ki izhaja iz osebnega spoznanja, ljubezni, premagovanja ovir, soočanja s strahovi, vztrajnosti, sanjarjenja, bolečine, strasti, odločnosti, optimizma ... Vse skupaj zavito v vesoljsko metaforiko. Zato lahko bereš naša besedila na dva načina – kot pot med zvezdami, pulsarji, črnimi luknjami in meglicami ali pa kot nauk nekoga, ki išče pot skozi življenje, pa kdaj pade na gobec, a nekako še vedno šviga po vesolju. Po tej plati sploh nismo taki zajebantje, kot morda izgleda na prvi pogled. Pomembno je, da besedilo nosi del srca. Saj sam veš, da te take pesmi najbolj pritegnejo. Za pisca je pa še malo terapevtsko, pa tudi jajca moraš imeti, da se tako odpreš. In upaš, da se nekoga dotakneš.

GREGA: Katero glasbo pa poslušaš sam? Bi za naše bralce naštel pet najljubših plošč in na kratko opisal vsako izmed njih, zakaj ti je tako pri srcu?
ROK:
1. Space Unicorn on Fire – Gallop Through the Stars: zadnje čase jo veliko poslušam, včasih tudi na šihtu. Sodelavec temu pravi masturbacija pred ogledalom. Pridite na špil in si jo kupite po release ceni in si prišparajte pir.
2. Accept – Blood of The Nations. Tako se po 14 letih naredi plato. Accept so eni izmed mojih velikanov, katerih diskografijo sem znucal po dolgem in počez. Blood of The Nations izberem zato, ker je zame Teutonic Terror prototip heavy metal komada. In to ti napišejo potem, ko si mislil, da banda ne boš nikoli več videl!
3. Dvojček Halloween – Better Than Raw in Iron Maiden – Best of The Beast. Moji prvi dve metalski plošči sploh, ki sem jih kupil rabljeni od prijatelja z verouka. Potem je bilo z mano konec, kar se glasbenega iskanja tiče. Spomnim se, ko sem cel dan v šoli samo čakal, da bom spet poslušal Halloween komad Revelation, ko pridem domov. In sem potem to poslušal do dveh zjutraj na repeat.
4. Joe Satriani – Surfing With the Alien – repeatana približno toliko kot omenjeni Halloweeni. Joe Satriani > Steve Vai. Matej, bod tih.
5. Queen – Jazz: zaradi komada Don't Stop Me Now. Sicer pa Queen – A Kind of Magic – zaradi One Year of Love.

GREGA: Tako, prišla sva do konca. Še zadnje besede, ki jih Tavta in SUOF namenjate našim bralcem?
ROK: Radi se imejte. Mi vas imamo tudi. In pridite na špil v Orto Bar!

.||.

SORODNE VSEBINE:
26. 4. 2022Space Unicorn on Fire / Reportaže
30. 7. 2014Metaldays 2014, 3. dan / Reportaže
2. 1. 2013Space Unicorn On Fire / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna