Na današnji dan
2011
Amon Amarth izdajo svoj osmi album Surfur Rising
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

1. 3. 2019

Inmate

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: JURE

Minil je dober teden dni od letošnje EME, o kateri se je govorilo toliko kot že dolgo ne. Pa tokrat tudi v metalskih vodah. Razlog so bili Velenjčani Inmate, ki so kot prvi metalski band dobili priložnost nastopiti na EMI in pokazati Sloveniji, da metal ni »samo« klanje, dretje in agresija. Lansko leto in že sam začetek letošnjega leta je bil za zasedbo zelo kreativen in poln dogajanja. Fantje so izdali nov album, ga počastili s koncertom ob izdaji ter se začeli z vso močjo pripravljati na EMO. Ker se zaradi nesrečnih naključij nisem udeležila dotičnega koncerta (na katerem smo prvotno načrtovali ta pogovor), sem fante vseeno prosila, če mi lahko kar preko elektronske pošte odgovorijo na nekaj vprašanj. Nastal je pester zapis, ob katerem bi se dalo še veliko pogovarjati. In tudi za to bo verjetno še kar nekaj priložnosti v prihodnosti.

TINA: Živjo, fantje! Leto 2018 je za vas prineslo kar nekaj stvari. Zadihali ste v popolni, novi zasedbi, objavili ste dva videospota in ponovno stopili na odre, izdali ste album ter nastopili na letošnji ediciji EME. Absolutno zelo pestro leto. Kaj pa vi vidite, ko se obrnete nazaj?

JURE: Najprej je treba povedati, da smo v trenutni zasedbi praktično od aprila 2016, le s to razliko, da nas je v letu 2017 zapustil Aleksander Kolar na vokalih in od takrat naprej je Marko Duplišak naš edini frontman. Če pogledamo leto 2018, je za nami zelo pestro in predvsem izjemno kreativno obdobje, saj smo praktično v enem letu naredili in posneli celoten album Anarthas, tudi nekaj koncertirali ter posneli dva videospota. Veseli nas dejstvo, da nam je kljub temu, da smo vložili velike napore v izdelavo albuma, ostalo ogromno idej, ki jih bomo definitivno realizirali ob naslednjih izdajah, albumih in projektih. Ambicije za EMO smo imeli že v preteklosti, vendar zaradi takratnih razpisnih pogojev nismo prišli zraven (pogoj slovenski jezik besedil). Uvrstitev na EMO nam je veliko pomenila, saj smo dobili možnost predstaviti metal glasbo poslušalcem, ki je sploh ne poznajo. Verjamemo, da smo z nastopom dosegli, da bodo nekateri v Sloveniji končno začeli bolj ceniti alternativno in predvsem metal glasbo, da bi se ta še bolj promovirala v medijih in na radijskih postajah.



TINA: Pa začnimo na začetku. V vaši karieri ste zamenjali že kar nekaj članov, kar je sicer dokaj pogosto tako pri slovenskih in tujih zasedbah. Sploh pri slovenskih se mi zdi. Ne bom vas spraševala, zakaj je do tega prišlo, vprašala pa vas bom, ali je to zdaj to? Ali čutite, da zdaj res dihate kot eno?

JURE: Trenutna zasedba je definitivno najbolj složna v zgodovini in res diha kot eno, saj imamo vsi enake in predvsem realne cilje. Glavna stvar, ki nas združuje, je velika želja po ustvarjanju avtorske glasbe in iskanju novih vplivov. Menjave članov v zasedbah so nekaj normalnega, sem prepričan, da bi bilo le-teh veliko manj, če bi služili velike denarje. Sloveniji delamo velikokrat dramo pri tovrstnih zadevah in si belimo glavo, zakaj in kako lahko prihaja do tega. Stvar je popolnoma preprosta. Če nisi pri stvari s srcem in če nimaš jasnih ciljev, hitro odpadeš in se ponavadi kar sam izločiš iz kolektiva. To seveda ne velja samo v glasbenih skupinah, ampak na vseh področjih v življenju. Če verjameš v to, kar počneš, in če si obkrožen z ljudmi, ki so podobnega mišljenja z jasnimi cilji, potem si lahko v takšnem kolektivu kreativen. In vse to so osnovni pogoji, da lahko ustvarjaš kvalitetno glasbo.

TINA: Ali morda čutite tudi kakšno razliko na samem glasbenem dihu zasedbe glede na to, da je do zdaj za vsakim izdanim albumom stala druga postava?

JURE: Na prvih dveh albumih (Free at Last in Tree of Life) je bila praktično enaka postava (zamenjala sta se le dva basista). Na albumu Tree of Life je sicer kot vokalist zapisan David Valh, vendar je vse glavne vokale posnel Rok Miklavžina, ki je zapustil band tik pred izidom albuma. Novi album Anarthas je popolnoma nova zgodba v zgodovini Inmate, zato je razlika s prejšnjima dvema očitna. Najbolj očitna razlika je čas nastanka, saj smo prejšnja dva albuma delali zelo dolgo (Free at Last recimo celih 5 let), medtem ko je Anarthas praktično nastal ter se posnel v dobrem letu dni. Eden izmed razlogov za to je naš novi producent Uroš Boršič, ki je opravil izjemno delo, poleg tega pa je eden izmed zelo redkih producentov, ki stvari dela izjemno ažurno in profesionalno. Njemu se lahko tudi zahvalimo, da smo album naredili tako hitro in predvsem kvalitetno.

TINA: Sama vas spremljam že praktično od izdaje prvenca Free at Last oziroma že kakšno leto prej. Tematika in besedila na albumih se nekako z vsakim izidom dvigujejo na višjo spiritualno raven. V čem se skriva navdih za to rast?

JURE: Zelo veliko pozornosti namenjamo sporočilnosti naše glasbe. Namen glasbe je v prvi vrsti prenašanje sporočila in to dejstvo je v metal glasbi nasploh zelo spregledano in neupravičeno zanemarjeno. Ogromno je bandov, ki niti sami ne vedo kaj sporočajo, velikokrat pa so to negativne stvari in večina predsodkov ljudi do metal glasbe nastaja ravno iz tega razloga. Vedno smo se želeli izogibati klasičnim besedilom, ki nekako samo kritizirajo družbo, politiko in trenutne razmere. Smo mnenja, da je vedno najlažje kritizirati in negodovati nad stvarmi, kar je na splošno velika rak rana Slovencev, ki smo skoraj na vsakem koraku izjemno obremenjeni z mnenji drugih, kaj drugi mislijo o nas, sami pa v večini niti ne vemo, kaj bi v življenju počeli. Kaj šele, da bi ugotovili, kaj je potrebno storiti, da bi bili v življenju srečni in zadovoljni. Mnenje si po nepotrebnem ustvarjamo na podlagi drugih, komentarjih na družabnih omrežjih, sami pa se ne trudimo dovolj, da bi na stvari gledali objektivno, z več zornih kotov in predvsem z zdravo pametjo, da niti ne govorim o naslanjanju na nesreče drugih ali o zavisti, če je nekdo uspešnejši od nas. Vse to izvira iz pomanjkanja samozavesti ter lastnih frustracij, za katere smo v veliki meri krivi sami. Mi z našimi besedili in filozofijo poudarek dajemo posamezniku, ki mora najprej prepoznati svoje probleme, Anarthe – nečistoče, se jih poskušati znebiti in tako ozdraviti svojo Atmo – dušo, kajti to je edini način, da v življenju ta posameznik napreduje in predvsem dela v dobrobit družbe, kar je ključno. Vse preveč za svoje probleme krivimo druge in iščemo izgovore, zato se premalo ukvarjamo sami s sabo in slednje je osrednja stvar, ki jo želimo izpostaviti z našimi besedili. Res je, da tematika naših besedil izvira iz vedske literature, ki temelji na duhovnosti, vendar kljub temu so teksti napisani tako, da se lahko vsakdo poistoveti z njimi.

TINA: Anarthas. Zelo sem bila vesela konkretne definicije v bookletu, saj besede prej nisem poznala. Boj proti jezi, zahrbnosti, ponosu, iluziji, zavisti … težave, s katerimi se srečujemo vsi ljudje. Nekaj, kar imamo vsi v sebi, pa če to želimo ali ne, če se tega zavedamo ali ne. Pa vseeno nekaj, kar bi mogli vsi ljudje očistiti iz svojih src. Ali menite, da ste kot band in kot osebe zrasli ob ustvarjanju tega albuma? Kaj je glavni namen, glavno sporočilo ljudem, ki ga bodo poslušali?

JURE: Definitivno. Vsak nov izdelek, projekt, skladba, koncert nam da novo izkušnjo, ob kateri se vedno naučimo nekaj novega in s tem rastemo. Z gotovostjo lahko trdim, da je Anarthas naš najboljši album, ki smo ga naredili, vsaj v naših očeh. Kot sem že v prejšnjem vprašanju v glavnem odgovoril, je glavno sporočilo ljudem to, da naj rešujejo probleme najprej pri sebi in naj ne iščejo izgovorov drugje. Vsaka stvaritev, ki pride izpod naših rok, ima svoj smisel in predvsem jasen cilj in to bo vedno glavno vodilo Inmate.



TINA: Na ploščku ste tokrat sodelovali s tremi oz. dvema glasbenikoma. Sama sem najbolj vajena ravno sodelovanja z Markom Duplišakom, ki pa je zdaj prevzel mesto uradnega vokalista. Morda je krivda v tem, da mi je Free at Last še vedno eden izmed najljubših domačih albumov. Ali vas kdaj pritegne, da bi morda zdaj pa sodelovali z vokalistom, ki bi v vašo glasbo pripeljal trše vokale?

JURE: Marko naš band spremlja praktično od vsega začetka, vedno smo ga obravnavali kot nekakšnega posebnega člana Inmate. Nikoli tudi nismo skrivali, da si ga želimo v skupini kot polnopravnega člana in to se je končno uresničilo v letu 2016. Zdaj, ko smo posneli Anarthas, ne vidimo nobene potrebe po dodatnih vokalistih, saj Marko poleg izjemnega clean vokala lahko proizvede tudi growle, nekaj jih je tudi na albumu. Sicer pa generalno ne vidimo prevelike potrebe po growlih, zato nov album marsikomu, ki je navajen naših prejšnjih dveh plošč, verjetno ne bo všeč. Velika sprememba je tudi nižja uglasitev kitar, saj smo prešli na 8-strunke. Omenjene spremembe so nam izjemno všeč, saj smo vedno iskali nove vplive, zvoke, zato tudi razumem ljudi, ki pravijo, da Anarthas album ni več Inmate. Sam to spremembo imenujem kot nekakšno evolucijo banda Inmate in lahko še samo dodam, da bo teh sprememb v prihodnosti še kar nekaj. Marsikomu to ni in ne bo po godu, vendar se s tem sploh ne obremenjujemo. Najbolj pomembno je, da ustvarjamo glasbo, ki nam je všeč in da z vsako izdano skladbo prepričamo kakšnega novega poslušalca, ki nas prej še ni poznal. Prav slednje se v zadnjem času zelo intenzivno dogaja, kar nam je v veliko zadovoljstvo. Velika zahvala gre vsem gostom na albumu, Gianiju Poposkemu in Igorju Nardinu (oba Noctiferia) ter Aleksandru Kolarju, ki so s svojim prispevkom zelo obogatili album in ga dvignili še stopničko više.



TINA: Zdaj pa najava, o kateri je steklo kar nekaj besed. Inmate na EMI 2019. Kratko in jedrnato – zakaj?

JURE: Odgovora sta dva, kratka in jedernata: 1. Širjenje filozofije Inmate ter tematike besedila Atma, kar je v osnovi vedno naš prvenstveni cilj. 2. Pokazati in dokazati slovenski javnosti, da metal glasba ni underground in da je prav tako del mainstrema (čeprav se »true« metalci seveda ne bodo strinjali) ter da ima neupravičeno predsodek, da je metal glasba slaba glasba. Če nečesa ne maraš ali ne razumeš, še ne pomeni, da je slabo.

TINA: Mnogi privrženci alternativne scene ne marajo EME, še manj pa Eurosong. Sama, priznam, delno spremljam EMO, morda malo bolj Eurosong, pa še to samo takrat, kadar vem, da katero izmed skandinavskih držav predstavlja izvajalec iz alternativnih voda. Kako bi se počutili kot morebitni nastopajoči na Eurosongu? Ali si drznite reči, da ste pustili velik pečat na EMI?

JURE: To je stvar vsakega posameznika. Sami se nikoli nismo predalčkali, kam spadamo, kje lahko nastopamo, kaj si bodo o naših dejanjih mislili tako imenovani »true« metalci, itd. Včasih se mi zdi, da se preveč omejujemo s stvarmi, ki v življenju sploh niso pomembne. Sam ne vidim razloga, zakaj metal band ne bi nastopil na EMI. Glede na naš letošnji nastop upam, da se bo v bodoče na EMO prijavljalo čim več metal skupin. Zakaj? V Sloveniji je ogromno odličnih metal bandov, vendar le-ti generalno razen na festivalu MetalDays (pa še tam slovenski bandi nimajo prave veljave) nimajo nobene medijske podpore, založbe v Sloveniji niso zainteresirane za izdajo metalskih plošč, enako velja za radijske postaje. Obstajajo seveda izjeme, ki pa so izjemno redke. Upam, da se bo to v prihodnosti spremenilo. Na EMI smo s strani veliko ljudi in vseh ostalih izvajalcev dobili ogromno pohval in po veliki večini od takšnih, ki sploh ne poslušajo metala. Na EMI smo izjemno uživali in dobili ogromno izkušenj ter poznanstev in verjamem, da smo pustili pečat tako pri nemetalski kot metalski publiki. Nastop na Eurosongu bi za nas pomenil ogromno, saj si kar naenkrat na radarju celotne Evrope in ostalega sveta. Upam, da nam kdaj uspe tako velik met.



TINA: Kako se počutite zdaj, ko ste oblegani z vseh strani in ste verjetno trenutno najbolj vroča metal zasedba pri nas?

JURE: Ne bi ravno rekel, da smo najbolj vroča metal zasedba, na tem mestu bi izpostavil Within Destruction, ki orajo ledino s turnejami po Aziji in ZDA in za to jim lahko samo čestitam. Malokdo se zaveda, koliko finančnega vložka in predvsem volje ter odrekanja je potrebno, da ti uspe takšen met. Veseli nas, da zdaj po EMI dobivamo kontakte od medijev, radijskih postaj in organizatorjev koncertov, s katerimi še v preteklosti nikoli nismo sodelovali.

TINA: Kaj lahko pričakujemo v letu 2019? Turnejo pri nas? Turnejo v tujini?

JURE: Vsekakor bomo maksimalno koncertirali ter promovirali našo novo ploščo Anarthas, kar nekaj koncertov bomo odigrali na Hrvaškem in preostalem Balkanu. V letu 2019 lahko od nas pričakujete tudi nov projekt, ki ga bomo oznanili v kratkem. Lahko samo rečem, da bo to popolnoma nova zadeva za Inmate, zato se je še toliko bolj veselimo. Če bo možno, se bomo seveda ponovno prijavili na EMO, saj si izjemno želimo zmagati in Slovenijo zastopati na Eurosongu.

SORODNE VSEBINE:
7. 8. 2015Inmate / Novice
11. 7. 2011Inmate / Novice
2. 11. 2009Dweal / Inmate / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija