Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

21. 2. 2020

Snovalci slovenske metal scene: Brutal Partysan

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: DARJAN in LUKA

Ime intervjuvancev: Darjan Lorenčič, Luka Kutoša
Ime organizacije/društva: KD Brutal Partysan
Lokacije delovanja: Maribor, občasno tudi Gornja Radgona, Beltinci in Lendava
Glasbena zvrst/žanr: alternativna glasba
Kontaktna e-pošta: brutalpartysan@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/br00talpartysan/
Člani društva
: Darjan Lorenčič, Luka Kutoša, Simon Fabjan, Vanja Beznec.

DEJAN: Kdaj oziroma kako sta se začela ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo vse skupaj načrtno?

DARJAN: V bistvu se je vse začelo spontano. Kot študent mariborske univerze sem šel na izmenjavo v Prago, kjer sem se spoprijateljil z nemškimi študenti, ki so imeli pop-punk band z imenom The Sound Monkeys. Pred zaključkom izmenjave so me prosili, če jim lahko organiziram kakšen koncert ali dva v Sloveniji. Obljubil sem jim, da jim bom poskusil nekaj poiskati, toda takrat z organiziranjem koncertov sploh nisem imel nobenih izkušenj. Seveda mi je prva na pamet padla mariborska Pekarna, saj sem v Mariboru študiral in bil redni obiskovalec MC-ja tako kot vsi drugi v tem društvu. Nemudoma sem stopil v stik s klubom in se povezal z Ramizem Derlićem, vodjo kluba, ki mi je dal zeleno luč za organizacijo koncerta štirih skupin, med njimi tudi Vasectomy, katere član je bil tudi Luka Kutoša, ki je pozneje postal del ekipe Brutal Partysan. Drugi koncert sem organiziral en dan po mariborskem, in sicer v mojem domačem kraju v Beltincih, v zdaj žal že zaprtem klubu, imenovanem po legendarnem beltinskem partizanu in borcu proti madžarskemu okupatorju med drugo svetovno vojno – v Ambasadi Štefana Kovača Marka. Poleg The Sound Monkeys in Vasectomy so še nastopali Space Unicorn on Fire in EyeContact. Oba koncerta sta se odvila za en konec tedna v oktobru 2014 in sta tudi močno uspela, saj je bil obisk nad vsemi pričakovanji. Do mene sta nato pristopila že od prej dobra prijatelja Luka Kutoša in Vanja Beznec s pobudo, da bi skupaj še naprej organizirali koncerte in naredili neko zgodbo iz tega. Seveda sem privolil in tako se je začela naša gverilska zgodba na slovenski alternativni sceni.

DEJAN: In kako se je potem dalje razvijala ideja o Metal Erection?

DARJAN: Kot sem že prej povedal, se je vse odvijalo po golem naključju. Po dveh uspešno izvedenih koncertih v oktobru 2014 sva se z Luko Kutošo odločila, da bova v začetku leta 2015 organizirala cikel metalskih koncertov pod imenom Metal Erection. Prvotna filozofija za imenom Metal Erection je bila preprosta, in sicer mariborski publiki predstaviti manj znane domače in tudi tuje izvajalce, ki smo jih potem z nastopom skušali erektirati na alternativno sceno. Nekje v tistem obdobju, pred izvedbo prvega Erekšna, se je pridružila še Vanja Beznec in s tem se je osnoval jedrni del ekipe, ki se je pozneje začela širiti. Takrat smo se tudi odločili, da bo naša ekipa nosila ime Brutal Partysan. Tu se je začel naš gverilski pohod na alternativni sceni na severovzhodu Slovenije. Čeprav je bila že tedaj mariborska metalska scena bolj klavrna, nam je uspelo s prvo edicijo Erekšna do konca napolniti dvorano. Zahvala gre predvsem periferiji, in sicer pomurskim metalcem, ki so skorajda religiozno romali na vsak naš koncert v Mariboru, in seveda tudi preostali publiki širom Slovenije. Brez njih na začetku ne bi dobili takega zagona.

DEJAN: Kdo je ustanovil društvo in kako je prišlo do imena Brutal Partysan? Ima ime kakšen poseben pomen?

LUKA: Pobuda za društvo, ki je bilo ustanovljeno avgusta 2017, se je porodila nekje v letu 2016. Do takrat smo delovali neuradno, brez formalnega društva, le pod imenom Brutal Partysan. Ustanovni člani društva smo Darjan Lorenčič, Luka Kutoša in Vanja Beznec. Seveda so nam do takrat pri izvedbi koncertov pomagali tudi drugi, najbolj Tilen Najžar in Alen Šarkanj. Za ime Brutal Partysan smo se odločili pred najavo prve edicije Metal Erection. Ker smo se odločili za revitalizacijo mariborske metalske in nasploh alternativne scene, smo nekako prišli do imena Partysan. Z majhnimi gverilskimi napadi smo želeli znova povzdigniti sceno in jo morebiti predstaviti mlajši, novi generaciji. Party-san pa zaradi tega, ker se iz dobrega koncerta razvije tudi dobra zabava, in ni lepšega, ko vidiš, da se imajo tako obiskovalci kot tudi nastopajoči na koncertu fino. Na koncu smo dodali še pridevnik brutal, ker organiziramo alternativne koncerte, ki po navadi niso primerni za običajno uho. Najbolj sveža pridobitev društva pa je Simon Fabjan, ki se nam je pridružil lani in je postal nenadomestljiv in pomemben člen v našem društvu.

DEJAN: Delujete samo v Mariboru ali še kje drugje?

LUKA: Glavne gverilske operacije so osredotočene predvsem na Maribor, v preteklosti pa smo jih organizirali tudi v Beltincih, Lendavi in nazadnje lani septembra tudi v Gornji Radgoni.

DEJAN: Kakšno vlogo imajo posamezni člani v vašem društvu?

DARJAN: Z Luko skrbiva predvsem za komunikacijo z bandi in samo organizacijo dogodka, medtem ko Simon skrbi za oblikovanje promocijskega materiala. Po pridružitvi k društvu je prevzel tudi skrb za tehniko, za katero je bil prej zadolžen Luka. Vanja Beznec pa skrbi predvsem za finance, logistiko in za to, da imajo nastopajoči polne želodce.

DEJAN: Kako to, da ste nadalje vztrajali v Mariboru? Kot dobro vemo, je metalska scena v Mariboru zadnja leta bolj okrnjena.

LUKA: Iz preprostega razloga. Ko smo začeli z našo zgodbo, smo vsi stanovali in študirali v Mariboru. Zaradi tega nam je bilo najbolj priročno organizirati koncert v Mariboru. Dobro smo se zavedali, da v Mariboru metalska scena ni ravno najmočnejša, in ravno v tem smo videli izziv. Lahko trdimo, da smo s ciklom koncertov pod imenom Metal Erection prispevali k temu, da se je mariborska metalska scena ponovno obudila. Na začetku smo sicer imeli močno podporo pomurskih metalcev, vendar pa je pozneje, ko se je Erekšn uveljavil na sceni, začelo prihajati vse več Mariborčanov.

DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne marate

DARJAN & LUKA: Ko se pri organizaciji koncertov stvari ne odvijejo tako kot bi se morale. (smeh)

DEJAN: Kaj vas pa pri tem delu najbolj veseli?

DARJAN: Da prispevamo k alternativni slovenski sceni v Mariboru in širše. Poleg tega pa ni večjega zadovoljstva, ko vidimo, da obiskovalci uživajo na koncertu in ti dajo pozitiven feedback. Nas pa konec koncev tudi veseli, da se družimo z gosti in se imamo fajn.

DEJAN: Kaj vas je pri vašem delu najbolj presenetilo?

DARJAN: Mislim, da nas obisk koncertov še vedno najbolj preseneti. Včasih, sodeč po odzivih na Faceboooku, misliš, da bo koncert obiskalo ogromno ljudi, na koncu pa jih sploh pol toliko ni kot si pričakoval. Spet drugič pa misliš, da na koncertu ne bo kaj dosti ljudi, na koncu pa je dvorana polna. Nikoli prav zares ne veš, koliko ljudi bo prišlo na koncert, lahko samo ugibaš. Tako kot pri ruleti. Ob organizaciji koncertov spoznaš široko paleto umetnikov, ki na različne načine prispevajo k temu, da scena živi in se dalje razvija. Marsikdo, ki nima vpogleda v zakulisje, tega ne zna ceniti.

DEJAN: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor niste želeli izpolniti?

LUKA: Na srečo smo do zdaj vedno dobili izvedljive rajderje in smo obojestransko vse izpeljali na korekten in transparenten način.

DEJAN: Kakšni so načrti za prihodnost? Imate kakršne koli konkretno zastavljene cilje?

DARJAN: Naša prioriteta za letos je organiziranje čim več koncertov, predvsem v klubu MC Pekarna. Glavna prioriteta sta dva cikla koncertov: Metal Erection, ki bo letos na sporedu trikrat, in Danse Macabre. Slednji je niz dogodkov, osredotočenih na tako imenovano dark sceno, ki je zadnje leto v Sloveniji v porastu. Prvi Danse Macabre, na katerem so nastopali le DJ-ji, smo organizirali lani decembra in je presegel vsa pričakovanja. Drugo edicijo smo izvedli letos konec januarja, ki je prav tako presegel pričakovanja. Za razliko od prve edicije sta na drugi nastopila dva banda, in sicer nemški Cold Storm in hrvaški Phantasmagoria, ki so veterani na dark sceni, saj delujejo že od leta 1988. Za Danse Macabre smo se odločili, da bo vsaka druga edicija brez nastopajočih skupin, le z DJ-ji. Za bližnjo prihodnost imamo tudi večje načrte, ki so trenutno še v povojih in naj ostanejo zaviti v tančico skrivnosti. Za prihodnost torej načrtujemo, da se bo čim več dogajalo. Morda tudi kakšno kooperativno sodelovanje.

DEJAN: Kaj bi priporočal mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

LUKA: Mladim bandom svetujem, da na svoj nastop gledajo kot na edinstveno priložnost, pa četudi igrajo pred publiko, ki je redka kot pleša. Vsakič. Nikoli ne veš, kdo te gleda in kaj ti lahko ponudi. Večkrat sva z Darjanom bila navdušena nad bandom in sva še med repertoarjem pristala na to, da ga povabimo v MC Pekarna. Samozavesten in prepričljiv nastop bo zazibal poslušalce, potem pa je treba samo še razporediti točke fokusa, da se poslušalce zadrži v dvorani do konca. Nasvet v tej zvezi: nihče noče v setu treh zaporednih balad. Danes lahko bandi najdejo na spletu ogromno glasbenikov oz. blogerjev, ki nudijo koristne informacije za mlade bande, da se izognejo nepotrebnim začetniškim oviram. Toplo priporočam dobro komunikacijo z organizatorjem. Že dobro izdelan rajder, ki služi kot osebni dokument banda, nudi organizatorju pregled nad tem, kaj vse band potrebuje, nejasnosti pa se lahko razrešijo predčasno. Zdi se mi, da imajo mladi bandi trenutno veliko priložnosti, da se predstavijo sceni in da jih scena spozna. V tej zvezi je Kadilnica of Death v Orto Baru lep primer, podobno zgodbo pa se trudimo izpeljati z Metal Erection.

DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo z Brutal Partysan?

LUKA: Ko je govora o mladih bandih, sem predhodno že podal dosti napotkov. Z nami lahko sodeluje vsak band, ki misli, da je pripravljen pokazati svoj izdelek in se predstaviti publiki. Na Metal Erectionu se vedno najde mesto za sveže obraze naše scene.

DARJAN: Izogibamo se le tistim, ki so zašli v kakšne sumljive vode.

DEJAN: Kakšne dogodke lahko pričakuje alternativna scena v Mariboru v bližnji prihodnosti?

LUKA: Za metalce bomo organizirali tri Erekšne, naslednji bo 3. aprila, nato še eden v začetku junija, zadnji letos pa bo že tradicionalno na dan (ne)svetega Martina, torej v novembru.

DARJAN: Za temačno goth sceno, ki je v Sloveniji in tudi v Mariboru dobila nov zagon, pripravljamo več ciklov koncertnih in DJ dogodkov z imenom Danse Macabre.

Seveda pa bomo organizirali še kakšne vmesne spontane samostojne koncerte. Eden izmed teh bo že 8. marca, ko bodo prvič v Mariboru nastopili portugalski psihedelični/stoner rockerji The Black Wizards. Vsekakor se bomo potrudili in prispevali, da bo leto 2020 pestro za sceno. Viribus Unitis!

SORODNE VSEBINE:
30. 9. 2020Vulvathrone / Reportaže
18. 2. 2015Metal Erection Vol. 1 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana