Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

10. 4. 2020

Marax

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: NORD SLAYER

Marax so šaleško-gorenjska simfonična black metal zasedba, ki je v zadnjih letih med najproduktivnejšimi na domačih tleh. Kmalu bo zasedba izdala svoj studijski dolgometražni prvenec The Witch, kar je tudi bil glavni razlog za to, da sem nagovoril njihovega kitarista Nord Slayerja in ga povprašal po glavnih stvareh, ki jih moramo vedeti o prihajajočem albumu. Seveda sva spregovorila še o številnih drugih temah, zato sem prepričan, da boste prebrali marsikaj zanimivega. In ne pozabite: Ostanite zdravi!

DEJAN: Naj ti za začetek postavim isto vprašanje, kakršnega sem Čulku od Interceptor. Glede na trenutno situacijo me zanima, ali si se samoizoliral? Kaj počneš v tem času? Kdo ti dela družbo – poleg virtualnega sveta seveda?

NORD SLAYER: Seveda sem se samoizoliral. Družbo mi dela Anin (hehe). Imava to srečo, da že tako ali tako večinoma delava od doma. Razen tega, da zaenkrat nimamo vaj, delam kot po navadi, trenutno izdelujem violo in bas kitaro. Vsi člani Marax se sicer doma pripravljamo na izid albuma.

DEJAN: No, zdaj pa zares, zdaj pa o Marax. Kdo ste, kaj počnete?

NORD SLAYER: Smo simfonična black metal skupina iz različnih koncev Slovenije; za vaje se dobivamo v Topolšici v Studiu Toplica. Smo ljubitelji ekstremne glasbe in glasbe na splošno. Bobnar Morgoth in violinist Mors Violinis sta akademska glasbenika, sam se tudi profesionalno ukvarjam z glasbo in izdelovanjem glasbil, Anin pa je po izobrazbi prevajalka. Marax obstajamo od konca leta 2017, ime skupine pa je eden od zapisov za ime demona.

DEJAN: Uf, kako neposreden in natančen odgovor. Lepo! Greva dalje …

DEJAN: Pred kratkim smo na našem portalu poročali o tem, da ste zamenjali violinista, ki ga pa zaenkrat še nisem videl z vami na odru. Kdaj se vam bo pridružil kot polnopravni član? Ali se sploh bo kdaj?

NORD SLAYER: Naš novi violinist Mors Violinis bo načeloma vedno z nami tudi v živo, samo zadnjega koncerta v Brežicah se zaradi službenih obveznosti ni mogel udeležiti.


DEJAN: Ko sva ravno pri članih … Ste že razmišljali o tem, da bi medse povabili še basista in klaviaturista? Oziroma zakaj še niste?

NORD SLAYER: Kar nekaj časa smo kot trio delovali zelo gladko, saj je manjše število članov nekako pospešilo ustvarjalni proces. Sicer pa imamo ogledanega tako basista kot klaviaturista, ko ju bomo potrebovali za koncerte v živo, mogoče pa tudi pri pisanju novega materiala.

DEJAN: Koliko pa je sodeloval Mors Violinis pri pisanju novega albuma? Je svoj del prispeval sam ali mu ga je pripravil nekdo od vas?

NORD SLAYER: Mors Violinis je svoj del ustvaril sam, tako kot je delo potekalo do sedaj. Jaz napišem podlage, to so kitare, bas kitara in vsaj okvirne klaviature, potem pa vsak član doda svojo linijo.

DEJAN: Kaj ste dejansko želeli povedati z naslovom The Witch? Osebno ob vsakem srečanju z naslovom ali naslovnico nikakor ne morem mimo tega, da ne bi pomislil na Anin. S tem ne namigujem na nič, pač obe sta ženski ... (hehe)

NORD SLAYER: Anin piše besedila, tako da je s tem določila tudi naslov, tematiko in celotno idejo albuma.

DEJAN: Ki pa je? Bi želel na kratko razkriti to idejo, da naši bralci ne rabijo čakati na album in tega odkrivati sami?

NORD SLAYER: Zgodba se dejansko vrti okrog čarovnice, teme besedil pa na splošno govorijo o življenju v samoti, odtujenosti, čarovništvu, smrti itd. Iz perspektive čarovnice, ki je morda boginja smrti.

Anin (avtor fotografije: Luka Rudman)


DEJAN: Kot sem že napisal v recenziji, ki je bila objavljena sredi meseca marca, ste Marax izredno produktivni. V tem kratkem času, odkar delujete, imate za seboj že tri studijske izdelke in številne nastope. Kje ste našli ideje za album?

NORD SLAYER: Po navadi, ko dobim idejo in začnem pisati nove komade, ne preneham, dokler ne napišem vsaj ene skladbe, nakar dodajam do želenega rezultata. Ko imam nekaj napisano, pošljem drugim članom banda, da začnejo sestavljati svoje linije in da se nove skladbe čim prej posnamejo. Pomembno je, da v času, ko ustvarjamo nov material, ne poslušamo veliko druge glasbe. Na ta način nismo osredotočeni na bande, ki so nam všeč, zaradi česar nam je tudi lažje narediti nekaj povsem novega.

DEJAN: Kaj pa tvoji drugi projekti, te ti kakor koli motijo pri delovanju za Marax? Konec koncev sta z bobnarjem trenutno med drugim tudi člana thrash metal zasedbe Interceptor …

NORD SLAYER: Sploh ne. Marax je moj band, medtem ko z bobnarjem v nekaterih drugih zasedbah samo »pomagava« oziroma z njimi sodelujeva na drugačen način.

DEJAN: Kako se sploh odločaš, s kom boš sodeloval? Oziroma bom vprašal drugače: sploh kdaj kakšno priložnost za sodelovanje odkloniš?

NORD SLAYER: Čisto iskreno rečeno, seveda moram kdaj koga tudi odkloniti, ampak pogosto pomislim, s kom bom moral sodelovati, tako da se prej odločim za skupine, kjer sodeluje tudi Morgoth, saj vem, da sva vsaj midva že uigrana in z njim rad sodelujem.

Morgoth (avtor fotografije: Luka Rudman)

DEJAN: Kako pomembno vlogo ima Marax med vsemi projekti, pri katerih deluješ?

NORD SLAYER: Marax in Cordura sta moja primarna banda oziroma projekta.

DEJAN: Sicer si pri odgovarjanju na moje prvo vprašanje že sam načel to temo, a tudi sam nikakor ne smem pozabiti omeniti, da deluješ tudi kot obrtnik, in sicer izdeluješ kitare in violine. Sem še kaj izpustil? Bi želel še o tem kaj povedati?

NORD SLAYER: Do sedaj sem naredil največ kitar in violin, odkrivam pa celotno skupino instrumentov s strunami in godal. Mednje spadajo tudi bas kitare, trenutno delam violo itd. Že dalj časa igram samo na kitare in bas kitare, ki sem jih izdelal sam. Poleg tega je tudi Mors Violinis za Marax vse svoje linije posnel z violino Draksler V.

DEJAN: Če torej katerega našega bralca zanima kar koli v zvezi s tem, te lahko kontaktira kako? Preko tvojega profila na Facebooku?

NORD SLAYER: Kontaktira me lahko prek Facebooka na strani Draksler String instruments ali po mailu na tim.draksler1@gmail.com.

DEJAN: Super, upam, da se ti kdo javi.

DEJAN: Imaš med svojimi strankami morda kakšno poznano ime, ki bi nam ga lahko razkril?

NORD SLAYER: Električno kitaro sem med drugim izdelal za Jontha iz Ragnarok in za Josha Christiana iz Toxik, za Magnusa Andréja Wandåsa iz Elvarhøi pa sem izdelal violino.

DEJAN: Bravo, čestitam! Potem takem imaš tudi kar nekaj strank iz tujine? Ali se motim?

NORD SLAYER: Res je, v glavnem sem naredil kar nekaj instrumentov tako za tujce kot za Slovence.

Nord Slayer (avtor fotografije: Luka Rudman)

DEJAN: Dajva se vrniti k Marax in vašemu novemu albumu. Tega naj bi v drugi polovici aprila predstavili na dveh koncertih. Zdaj je seveda vse pod velikim vprašajem, a dajva vseeno malo sanjati. Kje želite album predstaviti v živo?

NORD SLAYER: Napovedana imamo koncerta v Jedru v Medvodah in v ljubljanskem Orto Baru. Sicer pa bi album predstavili, kjer se bo dalo.

DEJAN: Z veseljem na tem mestu naredim manjšo reklamo za naš cikel intervjujev, ki ga pri Paranoidu trenutno izvajamo z različnimi slovenskimi organizatorji koncertov. Če želiš, lahko malo preveriš na naši strani, kdo deluje na severovzhodnem koncu Slovenije in morda se vidimo v bližnji prihodnosti, kajti na tem koncu Slovenije pa menda še niste nastopali?

NORD SLAYER: Zmenjeno. Res je, v tistem delu Slovenije še nismo nastopili. Morda se pa res vidimo tudi tam.

DEJAN: In kdaj bo album sploh na voljo in v katerih formatih?

NORD SLAYER: Album izide 24. aprila, in sicer na zgoščenki, mogoče pa ga bo dobiti tudi v digitalni obliki preko našega Bandcampa.

DEJAN: Bo uradno izdajo spremljala še kakšna napoved v obliki singla? Če bi, kateri komad bi za to izbral? Naslovnega ste namreč že izdali, osebno pa konkretno navijam za My Glorious Death. (hehe)

NORD SLAYER: Tik pred izidom albuma nameravamo izdati še videospot s singlom My Glorious Death. Torej imaš srečo! (hehe)

DEJAN: Kul!

DEJAN: Tudi to sem v najinem pogovoru že omenil, a naj vprašam nekoliko drugače. Glede na to, da ste stilistično ravno dovolj posebni in žanrsko podobni Arcturus, koliko je vaše ime Marax povezano z njihovim komadom Morax?

NORD SLAYER: Iskreno povedano jaz osebno nikoli nisem poslušal Arcturus, jih pa poznajo drugi člani. Kljub temu odločitev za ime Marax ni povezana s tem komadom, gre pa načeloma za isto ime, le zapis je drugačen. Kot sem že omenil, je Marax ime demona, za katero obstaja več različic zaradi prečrkovanja iz pisav, v katerih se je ime včasih pojavljalo: Marax, Morax, Ma'at itd. Sicer pa sva ime izbrala z Anin, ta različica nama je bila zaradi zvočnosti imena najbolj všeč.

DEJAN: Tako, pa sva pri koncu najinega pogovora. Sva še kaj izpustila? Morava še kaj dodati? Morda še kakšno besedo o načrtih za prihodnost Marax?

NORD SLAYER: Zaenkrat čakamo na to, kdaj bomo lahko spet igrali v živo. Če se bo trenutno stanje preveč zavleklo, lahko vseeno pričakujete prenos koncerta iz prostorov za vaje. Za novo ploščo še nimamo načrtov, ampak ta definitivno ne bo zadnja.

Hvala za intervju in vsem, ki ste zdržali z nama do konca. Še naprej podpirajte alternativno sceno in prepustite se temnim energijam!

Avtor naslovne in zadnje fotografije: Senad Kostić

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana