INTERVJUJI

29. 1. 2021

Snovalci slovenske metal scene: Brundal Assault

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MARKO

Ime intervjuvanca: Marko Krulič
Ime organizacije/društva: Brundal Assault
Lokacija delovanja: Kočevje
Glasbena zvrst/žanr: Metal
Kontaktna e-pošta: marko.krulic@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/brundalassault
Član banda: Sovrag, ex-Septic Order, Hellex

 

DEJAN: Kdaj in kako si se začel ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

MARKO: O sami organizaciji koncertov nisem resno razmišljal prav do leta 2018. Takrat sem si po par letih koncertiranja s Septic Order rekel, da bi v Kočevju dejansko lahko naredili kak metal večer, saj teh v celotni zgodovini Kočevja ni bilo prav veliko oziroma je bil le eden, in sicer leta 2015 I Hate Metalfest, ki ga je organiziralo Društvo kočevskih glasbenikov DKG v sodelovanju s Klubom kočevskih študentov KLUKŠ. Koncert je bil zelo lepo obiskan in obetaven, vendar je ostalo pri enem dejanju. Tako sem se odločil, da začnem resno gruntati o opcijah glede izvedbe in lokacije in vsega, kar spada zraven. Nekako sem si zadal cilj, da bi naredil en paket večerov v jesensko-zimskem obdobju z enim do dvema večeroma na mesec in da bi vsak večer posvetil drugemu podžanru metala. Na ta način bi lahko tudi tematsko bolj povezal skupine in jih lažje izbral, saj je nabor metal skupin v naši mali deželi res bogat.

Seveda v Kočevju ni pretirano dosti opcij glede prizorišč, zato sem najprej pomislil na naše študente, se pravi KLUKŠ, ki imajo v lasti tudi odličen klub BAZA 13, ki je več kot primeren za vse oblike klubskih koncertičev. Kontaktiral sem takratno vodstvo kluba in jim predstavil svoje plane. Tam so bili kar precej za akcijo, saj je bila naša kočevska klubska scena takrat precej mrtva in tako smo prišli do dogovora, da probamo to zadevo speljati. Sam sem imel čez tematiko, bande in promocijo, zaradi česar sem si naredil spisek bandov, ki bi jih izbral za krstne dogodke. Seveda jih je bilo na spisku takoj preko 20, zato sem bil primoran narediti selekcijo. A ker smo imeli v planu te dogodke nekako fiksirati, da bi se vsako leto ponavljali, ni bilo treba skrbeti, da bi se kak band pozabil. Za vse ostalo so poskrbeli v klubu, saj so skozi svoj mandat do takrat organizirali kar precej raznoraznih dogodkov, tako da gre večina zaslug prav takratnim študentom, s katerimi smo se povezali in sodelovali brez problema. Tako smo nekako v roku par mesecev splanirali dogodke, jih objavili in septembra dočakali prvo dejanje.
 
DEJAN: Kako pa se je vse skupaj nadaljevalo po tvojem prvem koncertu?

MARKO: Glede na to, da smo imeli že vnaprej splanirane dogodke, smo po krstnem dogodku videli, da zadeva deluje, zato smo v nadaljevanju samo še poskušali stvari dopolnjevati in izboljševati, kjer je le bilo možno. Recimo obisk je bil dost bogi, ampak glede tega nisem imel prevelikih pričakovanj, saj lahko metalce iz naših koncev naštejem na vse prste, ki jih premore moje telo. Pa vendarle sem upal, da bomo z vsakim večerom privabili nekako več ljudi, saj smo dosti blizu Bele Krajine in tudi ribniška občina premore nekako toliko prstov metalcev kot naša kočevska, hehe. No, tako je bil potem vsak večer kar dost bogi obisk in to je na splošno poskrbelo za malo slabši priokus, ki pa seveda ni pokvaril vzdušja in planov za naprej. Moram pa izpostaviti naš zadnji koncertni večer leta 2018, kjer je bil obisk kar presenetljivo večji kot na preteklih dogodkih in nas je pozitivno presenetil ter nam dodal zagona za naprej.
 
DEJAN: Si ustanovil društvo ali kakšno drugo formalno obliko delovanja?

MARKO: V bistvu sem za sam metal projekt, za katerega si upam in želim, da bo obstajal čim dlje, ustvaril profil na Facebooku. Če bo v prihodnje za organizacijo potrebna ustanovitev društva, bom to ustanovil.
 
DEJAN: Kakšna je zgodba za nastankom imena Brundal Assault?

MARKO: Hehe, o imenu sem kar precej razmišljal, saj sem hotel nekako povezati metal in Kočevje, tako sem se po veliko neuspelih poskusih vključevanja medveda v ime odločil, da malce spremenim ime priljubljenega evropskega festivala in nastal je ta posrečen zmazek od imena, hehe.

DEJAN: Pa saj ti je kar uspelo. Je treba sicer dvakrat premisliti, a potem se povezava s Kočevjem hitro prikaže.

MARKO: No, me veseli, da gre v uho. Naj še omenim, da zelo spoštujem festival Brutal Assault in to ime ni nikakor mišljeno, da bi se norčeval oziroma se na kakršen koli način povezoval z dotičnim festivalom.
 
DEJAN: Kolikor je meni znano, ste pod imenom Brundal Assault uspeli realizirati 4 dogodke v letu 2018. Kaj se je zgodilo, da kljub predstavljenim planom ni bilo nadaljevanja v letu 2019?

MARKO: No, tukaj je bilo prisotnih več dejavnikov. Sam sem bil s časom kar precej omejen in nisem uspel edicijam v letu 2019 posvetiti toliko svojega časa kot prvo leto. Vsekakor sem imel v planu speljati zadevo, težave pa so se pojavile tudi v Klubu študentov, saj so imeli nekatere probleme v vodstvu in administrativnih poslih, zato smo leta 2019 bolj čakali na to, kako se bodo zadeve odvile in v kakšnem obsegu lahko speljemo zadevo. No, kmalu smo dojeli, da se zadeve ne bodo rešile in da je bolje, da leta 2019 ne speljemo, saj je večina leta že minila. Iskanje drugih opcij prav tako iz časovnih razlogov ni prišlo v poštev, pa sem si rekel, da bomo iskali rešitve v letu 2020. No, takrat se je zdel to dober plan, hehe.
 
DEJAN: Glede na zapis na Facebooku delujete samo v Kočevju. Ali se motim?

MARKO: Tako je, Brundal Assault je mišljen kot metal dogodki v kočevski občini, tako da se izven naših gozdov nekako ne nameravam preseliti, hehe.
 
DEJAN: Lahko na kratko opišeš ekipo, s katero sodeluješ?

MARKO: Prvo edicijo smo speljali s takrat aktivnimi študenti v KLUKŠ-u. To so bili Luka Arh, Barbara Moric in Polona Malnar, ki so svoje delo opravili odlično, brez kakršne koli težave in sem jim zato zelo hvaležen, saj brez njih tega ne bi sfolgal. Zdaj je v klubu drugo vodstvo, ki ga še nisem kontaktiral, saj razmišljam tudi o drugih opcijah za nadaljevanje teh dogodkov, kar pa mi leto 2020 enostavno ni dovolilo, zato sem trenutno sam svoja ekipa, hehe.  Stremim k temu, da se ekipa poveča, hehe.

DEJAN: Lahko to torej razumem kot vabilo za javnost? Ali si že z določenimi ljudmi v kontaktu?

MARKO: Imam kar nekaj prijateljev, s katerimi sem glede Brundala že rekel besedo ali dve za pomoč oziroma skupno organizacijo, tako da računam bolj na ljudi tukaj iz Kočevja, s katerimi bi lažje organizirali in dodelali projekt na daljši rok. Seveda to lahko s časom prinese tudi sodelovanje z ljudmi iz drugih društev in regij. Če pa ima kdo kak dober predlog in idejo za pomoč oziroma sodelovanje, me pa lahko brez skrbi kontaktira, hehe.
 
DEJAN: Kakšna konkretno pa je bila oziroma je tvoja vloga znotraj ekipe?

MARKO: Sam sem idejni vodja in delam na tem, da se zadeve speljejo in ne zamrejo.
 
DEJAN: Na Dolenjskem sem že bil na koncertu, vendar še nikoli v Kočevju. Sicer si že razlagal, da je scena pri vas bolj šibka, pa bi ji vendarle lahko namenil še kaj besed?

MARKO: No, kot sem omenil že prej, je metal scena pri nas z vidika dogodkov precej mrtva. Osebno poznam kakšnih 30 metalcev v naši in ribniški občini, seveda pa upam, da je veliko podmladka, za katerega ne vem. Seveda stremim k temu, da se scena pri nas malo oživi in da iz domačih lukenj pridejo tudi tisti metalci, za katere ne vemo, in pa seveda iz vse majhne Slovenije.

DEJAN: Glede na to, da je pot do Kočevja dokaj odročna in dolga, meniš, da je to dejansko realen cilj za (nas) slovenske metalce? Nemalokrat sem že slišal, da smo slovenski metalci glede tega bolj leni …

MARKO: No, pot do Kočevja iz recimo Ljubljane je slaba ura vožnje z avtom, kar niti ni tak problem. Je pa res, da smo v Sloveniji kar aktivni z metal koncerti na vseh koncih države, sploh pa v prestolnici, ki je središče vsega, tako da seveda slej ko prej naletiš na isti band nekje bližje sebi in s tega vidika smo leni in bi rekel, da tudi zelo razvajeni. Ne velja pa to seveda za vse. Če ustvariš nek obetaven dogodek in imaš dobro lokacijo z lepo kombinacijo bandov, se splača voziti tudi malo več kot eno uro, hehe. Seveda k temu stremim in verjamem, da bo po tej koronski bedi želja do koncertov kar precejšnja.
 
DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

MARKO: Kot dosti neizkušen v tej stroki zaenkrat nisem imel nobenih problemov s samo organizacijo, je pa čas, ki ga za te stvari rabiš, kar precejšen, moj večni problem.
 
DEJAN: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

MARKO: Najbolj me veseli, da lahko omogočim našim domačim bandom nastop tudi v naših koncih in da se dogodki speljejo brez nepotrebnih problemov. V glavnem, da smo vsi srečni, hehe.

DEJAN: Zagotovo so po tvoji zaslugi številni bandi prvič nastopili v Kočevju.

MARKO: No, do zdaj jih je bilo 8, verjamem in upam, da jih bo v bodoče še mnogo več.
 
DEJAN: Ali si pri bandih, s katerimi ste sodelovali, kar koli pogrešal?

MARKO: Z vsemi bandi, s katerimi sem sodeloval, smo se dobro ujeli in ni bilo nobenih problemov. Mogoče bi vsak band lahko imel na mailih vnaprej pripravljen material za organizatorje, in sicer riderje, razne zahteve, sazas obrazce, logote itd., da se avtomatsko pošlje in da s tem ni dodatnih prosjačenj in nepotrebnih 20 mailov za eno stvar, hehe. No, večina ima to poštimano, so pa tudi izjeme.
 
DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

MARKO: Najbolj me je presenetilo to, da nam je dejansko uspelo v Kočevju izpeljati vse, kar smo si zadali za krstno sezono Brundala. Malo grenko presenečenje je bil splošno skromen obisk, za katerega sem vseeno upal, da bo malo večji. Kakšnih posebnih presenečenj pa ni bilo.
 
DEJAN: Čeprav naj bi bili slovenski bandi, ki ste jih gostili, bolj skromni, me zanima, ali je imel kateri kakšno zahtevo, ki je nisi želel izpolniti?

MARKO: Imeli smo primere zanimivih zahtev, ki jih prej nismo mogli izpolniti kot pa da jih ne bi želeli. A na koncu se vedno vse poštima in se zmenimo tako, da je za vse prav.
 
DEJAN: Korona je organizatorjem in tudi obiskovalcem koncertov konkretno prekrižala načrte. A kot sva že ugotovila, vi že v letu 2019 niste bili aktivni. Kakšni so vaši postkoronski načrti?

MARKO: Moj plan je, da enkrat v bližnji prihodnosti z dogodki nadaljujemo in se izpopolnjujemo ter si ustvarimo ime tudi pri širši publiki izven naše občine. Resno razmišljam tudi o mini festivalski ediciji, saj imamo kar veliko dobrih lokacij za open air zadeve. Ampak najprej moram zbrati ekipo in se dobro organizirati, predvsem najti čas za aktivno delovanje, ki ga je ob službi, familiji in aktivnem bandu res malo.

DEJAN: Ko ravno omenjaš band… Kateri je to? Kaj trenutno ustvarjate?

MARKO: Sem član novonastalega banda Sovrag. Težko se opredelimo po žanru, saj smo praktično skoraj vsi v bandu ljubitelji širokega spektra v metalu, kar je tudi opazno v naši muziki, tako da smo se nekako označili za old school blackened melodic thrash death metal, saj je nekako najbližje temu, kar delamo, čeprav bi lahko dodali še heavy, speed, power, groove in tako dalje, hehe. Trenutno delamo na demo izdaji z naslovom Tribute to Death, ki bo vsebovala tri komade in je planirana, da ugleda zdaj enkrat, čeprav nas tudi tukaj koronska situacija dost tolče po glavi in nam otežuje delo, saj smo iz različnih občin in vse delamo v stilu DIY. Tako da se trudimo, da to speljemo čim prej in se tako lahko vržemo na plato, ki jo imamo v planu izdati do konca letošnjega leta, saj imamo komade že narejene in pripravljene, treba jih bo pa še posneti v studiu itd. Imamo že kar precej materiala, tako da ga bo treba čim prej izdati in začeti koncertirati.
 
DEJAN: Kaj se je pa zgodilo s Septic Order? Kakšna možnost, da kdaj koli vstanete od mrtvih?

MARKO: Lahko rečemo, da je Septic Order uradno na daljši pavzi, ker se zaradi raznoraznih privat zadev pri članih nikakor nismo uspeli redno dobivati in aktivno furati vsega. Sam sem potem uradno zapustil band, saj nikakor nisem videl opcije, da bi imel čas za dva banda, potem ko je zadeva s Sovrag postala precej resna in bolj po mojem okusu. Vsekakor pa upam, da Septic Order nadaljujejo z ustvarjanjem v prihodnosti, saj je veliko dobrih komadov, ki sploh niso še izdani, in vloženega je bilo res veliko truda v cel band. Sam trenutno ne bi uspel delati z dvema bandoma naenkrat, mogoče se pa tudi to spremeni v prihodnje.
 
DEJAN: Do zdaj ste vabili v Kočevje v okviru tematskih večerov z imenom Brundal Assault izključno slovenske bande. Bi rad to spremenil?

MARKO: Seveda bi si želeli pripeljati tudi kakšen tuj band, sploh za open air. V kolikor se ta zgodi, je kakšen malo večji tuj band zagotovo priporočljiv. Kar pa se klubske scene tiče, imamo zelo veliko dobrih slovenskih bandov, ki so željni nastopov in jim z veseljem ustrežem. Tako ali tako imam v planu najprej pripeljati čim več domačih ustvarjalcev.

DEJAN: Da si nabereš še dodatne izkušnje?

MARKO: Seveda, v tem sem precej amater, tako da z vsakim dogodkom bo kak experience point več in tako bo vedno lažje za naprej. Drugače pa kot že rečeno, imamo res veliko dobrih domačih bandov v vseh podžanrih metala in zato tudi stremim k temu, da se slovenska scena še bolj razširi.
 
DEJAN: Katere bande pa bi še rad pripeljal v Kočevje?

MARKO: Praktično vse slovenske, brez izjem. O tujih pa nisem še razmišljal, saj je občutno težje izvedljivo pripeljati tuj band.

DEJAN: Pa si že razmišljal tudi o tem, da se povežeš z drugimi organizatorji? Sploh v Ljubljani jih ni malo.

MARKO: Sem pripravljen na kakršno koli sodelovanje z drugimi organizatorji, v kolikor do te priložnosti pride. Sem preko koncertiranja z bandom spoznal veliko ljudi, za katere mislim, da bi lahko sodelovali, in povsem možno je, da se enkrat v prihodnosti povežemo s katerim društvom.
 
DEJAN: Kaj bi priporočal mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

MARKO: Ob nastopih naj se sprostijo in uživajo, kolikor lahko. Čim več naj vadijo in ves čas, ki ga imajo viška, posvečajo muziki. Rezultati so vidni hitro in ne bo vam žal na stara leta, hehe. Pa brez strahu naj kontaktirajo organizatorje in promotorje ter izkoristijo raznorazne opcije za reklamo. Pokažite se svetu. Za same koncerte in organizatorje pa imejte pripravljene tehnične riderje, logote, sazas obrazce in vse zahteve, ki jih imate, v naprej.
 
DEJAN: Pa morajo izpolnjevati bandi posebne pogoje, da lahko nastopijo pri vas?

MARKO: Morajo špilati bilo kakšen metal in imeti za slovenske klubske razmere primerne pogoje. Posebnih zahtev nimamo.
 
DEJAN: Imate trenutno kljub totalnemu zaprtju kar koli načrtovanega? Bi želel na tem mestu izpostaviti kakšen dogodek?

MARKO: Načrtujemo čim prejšnje nadaljevanje dogodkov, to je pa to.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija
30. 3. 2024
Cvinger, Samperium
HABitat, Slovenj Gradec
31. 3. 2024
Replicant, Anachronism, Siderean
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana