NAPOVEDNIK

12. 10. 2017

Sinistro, Seul Océan

Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
Organizator: Škuc-Buba in KiborgSpüžva

Škuc-Buba in KiborgSpüžva predstavljata: 

S prostim terminom na turneji in osvobojeni patronata Paradise Lost se nam jeseni povsem približajo Sinistro, ki so na lanskem festivalu Roadburn očarali občinstvo z eksotično teatralnostjo ter nadžansrkim prepletanjem melanholije, atmosferike, filmske glasbe in (ne)tradicionalnega izročila. Čeprav so Sinistro dokaj sveže ime na glasbenem prizorišču, se člani lizbonskega benda že več kot 20 let tako ali drugače bavijo s tem. Pri drugi plošči je vstopila pevka Patricia, na lanskoletnem albumu Semente pa
se je priključil še kitarist, tako da so sedaj prerasli v kvintet. Zvočno
Portugalci prinašajo unikatno cinemaskopsko vzdušje, ki združuje
razpoloženjsko štimungo, floydovski doom in na fadu sloneče prepevanje, tako da bi njihovo početje morda lahko krstili kar z oznako »fadoom« - sami pa se vendarle deklarirajo kot "ambient doom rock".

A grande saudade, a grande surpresa!
--------------------------------------------------------------------------------------
SINISTRO
(post-doom, atmosferika, ambientalni rock – Lizbona, Portugalska)

Na Portugalskem imajo poseben občutek za morbidnost in spleen, zato v njihovih krajih precej dobro cvetijo težkometalni poganjki. A med temi se najde tudi takšen, ki mu stežka najdemo par, čeravno je po obliki in vonju dokaj soroden nekaterim znanim vrstam. Sinistro je občutljiva petperesna cvetica, ki raste le v Lizboni, najlepši čar pa doseže zlasti v temnih, hladnih, dolgih in turobnih nočeh. Če bi še živel, bi bil Edgar Allan verjetno zaprisežen privrženec sinistrovskih doomerskih elegij, ki zvenijo nekako tako, kot če bi se Isis onegavili z Madredeus ali če bi Anno Calvi začopatili mrki My Dying Bride.

Skratka, lizbonska zasedba že vse od leta 2012 kovari svoje mogočne metalne napeve, odkar pa je v skupino pridrsala pevka Patrícia, je vsa stvar dobila milozvočnejšo, celo poetično noto. Njen senzibilni glas se deloma opira na tradicionalni fado, kar je še posebej očitno na magičnem »tretjencu« Semente, kjer so Sinistro dokončno zacveteli v polni meri. Na plošči, ki te ne prevzame mahoma, res ni najti slabega trenutka. Krasi jo dovršeno melanholično-melodično ozračje sedmih zalih skladb, ponekod prodrejo v zvočno mistiko Twin Peaksa, sicer se pa nadžanrski Sinistro morda še najbolje odrežejo v ambientalnih, domala triphopovskih pasažah. Kvintet ima za seboj zajetno odrsko kilometrino (odmevni nastopi na festivalih Roadburn in Wave Gotik Treffen), a k nam žal ne bodo prispeli pod okriljem »bogov dooma« Paradise Lost in Pallbearer. Ali na srečo. Mogoče bomo pa ravno zato lažje presodili, če (že) štejejo med poglavitne izvoznike sodobnega portugalskega rocka.

POSTAVA:
Patricia Andrade – petje
Y – kitara
F – bas, klaviature
R – kitara
P – bobni

ALBUMI:
Sinistro (Ragingplanet, 2012)
Cidade (RP, '13)
Semente (Season of Mist, '16)

ASOCIACIJE:
Isis, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Massive Attack, Angelo Badalamenti, Mogwai, Celtic Frost, Hooverphonic, Katie Melua, Siouxie & The Banshees, The 3rd And The Mortal, The Savage Rose

https://www.facebook.com/sinistroband/
https://www.youtube.com/channel/UCLk4Y92CFB62L55Fn9Gh_Ug
https://www.instagram.com/sinistroofficial/
https://projectosinistro.bandcamp.com/

Podpora:
SEUL OCÉAN 
(post-rock/progresiva – Rovte, Logatec)

Eksotični Seul Océan so domorodni kvartet, ki obratuje nekaj let in prideluje izključno inštrumentalne zvočne plodove. Po tajni frankofonski metodi so uglasbili svojevrsten spoj post-rocka, metala, stonerja ter progresive, ki seže od prijetnih občutkov zasanjanosti do epskega kitarskega demoliranja. Prvi EP La parole est l’ombre so obelodanili v lastni režiji, sledilo je obilno nabiranje kondicije po klubih in festivalih, lani pa je napočil čas za malo ploščo A l’ouest. Nastopili so tudi na Vizijah '17 in prejeli Rock vizionarja za glasbeni izraz. Poleti ste jih morda ujeli na Trnje festu, trenutno pa fantje zelo zavzeto pripravljajo nov evfonični zalogaj.

ČLANI:
Gašper Jesenko – kitara
Borut Cigale – kitara
Urban Cigale – bas
Primož Arhar – bobni

SPLET:
https://www.facebook.com/SeulOceanOfficial/

Vstopnica: 15 € le na dan dogodka na blagajni kluba.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 7. 2018
Cavus - The New Era
Recenzija
16. 7. 2018
Marduk - Viktoria
Reportaža
13. 7. 2018
Iced Earth / Metalsteel / Eruption
Recenzija
13. 7. 2018
Ihsahn - Àmr
Galerija
12. 7. 2018
Iced Earth / Metalsteel / Eruption
Recenzija
11. 7. 2018
Condemnatio Cristi - Dreamcrusher
Galerija
9. 7. 2018
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2018
Recenzija
6. 7. 2018
Ghost - Prequelle
KONCERTI & FESTIVALI
18. 7. 2018
Kovaa Rasvaa, Agregat
MKNŽ, Ilirska Bistrica
18. 7. 2018
Steven Tyler & Loving Mary Band, Sisterhood Band
Piazza Unita D'italia, Trst, Italija
19. 7. 2018
Kovaa Rasvaa, Zabojnik
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
20. 7. 2018
Solar Pulse Music predstavlja: poletni open-air piknik festival
Park med Dvorano Gustaf in Hostlom Pekarna, Maribor
20. 7. 2018
Metaldays Metal Night
Nostalgija, Ljubljana
20. 7. 2018
Krawal 2018
Jesenovec, Železniki