RECENZIJE

6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Nuclear Blast, 2019

Francoski dvojec Alcest je jeseni izdal svoj po vrsti že šesti studijski album, ki je obenem tudi njegov prvi pod okriljem največje metal založbe Nuclear Blast. Pa je prehod na večjo, mnogo bolj komercialno usmerjeno založbo kaj vplival na bandovo glasbo? Če zanemarim okoliščino, da smo pred uradnim izidom dolgometražca tokrat za pokušino dobili dva singla namesto enega oziroma nobenega, niti ne. Založba je avgusta najprej objavila videospot za Protection in čez dober mesec še enega za Sapphire. Kot smo že vajeni od Alcest, sta oba videa bolj umetniška: v prvem je ospredju plesalka, v drugem pa band v razširjeni koncertni postavi. Pri obeh in tudi v besedilih je tokrat rdeča nit morje, ki ga na naslovnici – ta je znova nastala izpod spretnih prstov pariškega ilustratorskega tandema Førtifem – predstavljata globoko modro ozadje in sirena (ali sfinga?), sicer pa sta si singla precej različna, a še vedno zvenita zelo značilno za Alcest.

Ko je Neige pred 20 leti začel projekt, je bil še globoko zakoreninjen v black metalu, vendar je že kmalu zatem z Le Secret nakazal svoj vedno bolj samosvoj slog. In čeprav v svojo že od nekdaj bolj zasanjano glasbo že dolgo uspešno vpeljuje shoegaze (pred petimi leti je ta na plošči Shelter celo močno prevladoval), nekateri elementi iz zgodnjega obdobja na najnovejšem izdelku iz hiše Alcest še vedno ostajajo. Na Sapphire so to recimo visoki kriki, tokrat nekoliko potisnjeni v ozadje, in bolj rokerski bobni, kakršne je band prvič uporabil proti koncu skladbe Élévation na že omenjenem EP-ju. Tu je še besedilo v Neigeevem izmišljenem jeziku, ki ga je že nekajkrat uporabil na prejšnjih izidih.

Stilno je Spiritual Instinct vseeno mnogo bližje svojemu predhodniku, ki je pred dobrimi tremi leti zaradi Neigeevega navdušenja nad Japonsko izšel pod naslovom Kodama. S to potezo je band razveselil svoje dolgoletne poslušalce, konkretno pa to pomeni, da je aktualni album spet nekoliko (a spet ne tako zelo) trši, kar je jasno že takoj iz uvodnega komada Les jardins de minuit. Ima vse: razgibane aranžmaje, močno lead kitaro, izmenjevanje petja in visokega kričanja, mirnejše instrumentalne dele in tudi hitrejše z blast beati. Čeprav je prvi komad udaren, uvod v ploščo nikakor ne manjka, saj je lahkoten in sproščen tako kot ostalih pet do konca 41-minutnega albuma. Od teh in tudi dosedanjih pesmi vsaj uvodoma še najbolj odstopa četrta po vrsti, L'île des morts. Pri njej sta si Neige in Winterhalter privoščila več eksperimentiranja z ritmom, kar pa se je po nekaj poslušanjih izkazalo kot dobrodošla sprememba.

Nekaj »trših« elementov premore tudi Protection, pa čeprav je zaradi refrena med nemetalskim poslušalcem najbolj prijaznimi skladbami na albumu. Še bolj to velja za Sapphire, naslovni Spiritual Instinct in še mirnejši Le miroir, ki še najbolj spominja na bandovo srednje obdobje, ki se je nekako zaključilo s tretjim albumom Les Voyages de l'Âme. Ko sem ga recenzirala pred leti, sem v uvodu napisala naslednje: »Neige s svojimi izidi znova in znova dokazuje, da lahko glasbenik s pravo mero srčnosti in volje v letu ali dveh ustvari izdelek, ki ni le še ena od mnogih generičnih izdaj kot po tekočem traku, kakršne ustvarjajo skupine, ki klonijo pritiskom svojih založb.«

Bo ta misel držala tudi za njihov sedmi album? Ali naslednji EP? Kdo bi le vedel. Prepričana pa sem, da bi bil greh, če bi konec meseca zamudili njihov koncert, saj se Alcest 28. februarja, tokrat v vlogi glavnih nastopajočih, vračajo v Kino Šiška.

SORODNE VSEBINE:
27. 6. 2019Alcest oktobra z novim albumom / Novice
11. 11. 2011Alcest / Novice
30. 9. 2014HammerFall - (r)Evolution / Recenzije
29. 12. 2010Before The Dawn / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2020
STREAM: Insomnium
Keikalla.fi
30. 5. 2020
STREAM: Sonata Arctica (akustični koncert)
Semilive.fi
30. 5. 2020
STREAM: Ahab
Youtube
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija