Na današnji dan
1995
At the Gates izdajo četrti album z naslovom Slaughter Of The Soul
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

10. 9. 2014
Bölzer - Soma (EP)
Invictus Productions, 2014

Bölzer je dvojica Švicarjev, ki me je v zadnjem času popolnoma navdušila z večplastnim in unikatno zvenečim black/death metal koktejlom. Tega zasedba letos servira s »takratkim« ploščkom Soma, poimenovanim po opojni pijači, ki je bila v starih Indo-iranskih kulturah uporabljena v obredne namene. In tudi glasba na tem ploščku je zasvojljiva, umsko dojemanje spreminjajoča ter mistična.
Skladba Steppes se začne z značilnimi zvenečimi in razpotegnjenimi riffi, ki vzpostavljajo neposredno povezavo s prejšnjim EP-jem Aura. Ti riffi režejo čez death metal podlago, kakor iz daljave pa donijo vokali, ki so dialog razjarjenega pretenja nadnaravnim in naravnim silam, globokega gromenja in žebrajočih zarotitev. Kakor namesto refrena pa na sredini po breakdownu udarijo še bolj dodelani in izpopolnjeni »fanfarski« riffi. Ti so popolnoma originalna iznajdba švicarskega dvojca, njihov prototip so Bölzer patentirali na prejšnjih izdelkih, tu pa je že prignan do višav.
S sledečim Labyrinthian Graves pa so se Bölzer lotili kolosalne, skoraj trinajstminutne kompozicije. Ta se začne s počasnim, a stopnjujočim tempom, ki skladbo zavija v kopreno mistične atmosfere, dokler ta ne izbruhne v rušilne hitrosti. Skozi celotno minutažo skladba preseneča z menjavanji tempa, ritma ter tudi samega vzdušja, ki variira od melanholije, obupa in gneva pa do besa in vzvišene oholosti. Med tem postreže mnogo nenavadnih kitarskih melodij, zaključuje pa se z ambientalnimi klaviaturami, ki so kakor vzete iz dokumentarca o nastanku vesolja. Te poslušalca pomirijo in ga pripravijo na oglušočo tišino, ki se pojavi ob ustavitvi ploščka.
In ta prehiter konec glasbene opojnosti je slabost dosedanjih izdaj zasedbe Bölzer. Vse skupaj ravno zadoščajo za album konkretne in spodobne minutaže. Morda smo postali že preveč pohlepni, a kakor vsak zasvojenec zahtevamo vedno večjo dozo. Zato tresoči že nestrpno čakamo na celovečerni prvenec.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Recenzija
7. 11. 2019
Insomnium - Heart Like a Grave
Recenzija
6. 11. 2019
Mgła - Age of Excuse
Recenzija
29. 10. 2019
Musmahhu - Reign of the Odious
Recenzija
18. 10. 2019
Rammstein - Rammstein
Recenzija
14. 10. 2019
Sacred Reich - Awakening
Recenzija
11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Recenzija
8. 10. 2019
Rotting Christ - Non Serviam: The Official Story of Rotting Christ (knjiga)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 11. 2019
Amon Amarth, Arch Enemy, Hypocrisy
Gasometer, Dunaj, Avstrija
14. 11. 2019
Sick Of It All, Comeback Kid, Cancer Bats, This Means War
Backstage, München, Nemčija
14. 11. 2019
Stonebride
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
14. 11. 2019
Madvice, The Mothman Curse, Devil Crusade
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
14. 11. 2019
Mayhem, Gaahls Wyrd, Gost
SiMM City, Dunaj, Avstrija
15. 11. 2019
Metal Erection XII: Chains, Deep Down Bellow, Ambra
MC Pekarna, Maribor