Na današnji dan
1993
Savatage izdajo svoj sedmi album Edge Of Thorns
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

27. 11. 2019
Dragonforce - Extreme Power Metal
earMUSIC, Metal Blade, JVC Victor, 2019

Uveljavljena power metal zasedba že vrsto let skuša poimenovati novo podzvrst te glasbene stroke. Tokrat so to še bolj poudarili že z naslovom albuma Extreme Power Metal. To je band, do katerega so ti, ki jim taka vrsta glasbe ne ustreza, večkrat pretirano kritični. Ravno tako pa oboževalci Dragonforce že nekoliko spominjajo na neko sekto, ki brezpogojno brani vse, kar izdajajo in izvajajo. Težko se najde kdo, ki bi ga lahko uvrstili nekam vmes. Všeč ali ne všeč, v trenutku, ko jih primerjamo z ostalimi predstavniki zvrsti, takoj opazimo, da gre za nekaj drugačnega. Večina kritikov je svojčas (upravičeno) trdila, da so si pesmi med seboj preveč podobne in da so albumi preveč monotoni. Po tej poti so se Dragonforce prebijali kar 20 let, vendar so na albumih od The Power Within dalje zveneli nekoliko drugače, saj so ikoničnemu zvoku dodali še druge glasbene elemente.

Tokrat je že s same naslovnice in prvega izdanega videa za pesem Highway to Oblivion razvidno, da so se odločili raziskati retro glasbo. Pesem, ki je bila za namen videa sicer nekoliko skrajšana, je prva na albumu. Ne predstavlja posebnih novosti, nosi pa vse značilnosti edinstvenega sloga Dragonforce ali kar »extreme power metala«, kot so izredno hitri bobni in virtuozni riffi, ki navadno dosežejo vrhunec v solažah. Omembe vredna je zagotovo druga pesem, ki nosi naslov Cosmic Power of the Infinite Shred Machine. Celotno pesem poganja neustavljiv blast beat italijanskega bobnarja Geeja Anzaloneja, refren pa še bolj povzpenjajo nečloveški vokali Marca Hudsona. V vmesnem delu pesmi nastopi še neskončno dolg instrumentalni del, kar je zagrizenim oboževalcem banda vedno pri srcu.

Pesem Heart Demolition, za katero je bil tudi izdan video, nam prikaže Dragonforce v drugačni luči in predstavlja vrhunec njihovega raziskovanja retro glasbe. Ne sodi med tipične hitre pesmi, ritmi so počasnejši, vendar še vedno energični, vsak prehod pa je smiselno preučen in izdelan. Žal so se odločili prve takte pesmi na videu prekriti s facsimile neke reklame v slogu poznih 80-ih let. Video je sicer namenjen kot poklon igralski konzoli Sega Mega-Drive, je pa vseeno škoda, da se prvi del pesmi izgubi. Podobnega sloga je tudi Strangers, ki po vokalnih melodijah, predvsem v refrenu, včasih spominja kar na švedsko skupino ABBA. Tudi za pesem Razorblade Meltdown so posneli videospot. To je pesem, ki nosi vse značilnosti banda: od hitrih ritmov in zahtevnih kitarskih riffov vse do prevzemajočih melodij. Sam video je nalašč poln namigov na razne značilnosti članov skupine in razne dogodke, ki so se jim pripetili med izdelavo tega albuma, vendar so zelo očitni le njihovim najbolj zagretim sledilcem.

Zaključek albuma pa je izredno zanimiv, saj so se Dragonforce, zato da bi obdržali celotno atmosfero albuma, odločili za lastno interpretacijo znane pesmi My Heart Will Go On prav tako znane pevke Celine Dion. Seveda, če kdorkoli pričakuje počasno balado, se krepko moti, saj je glavni pečat Dragonforce hitrost in se tudi ta pesem zlahka primerja z ostalimi znanimi hiti banda. Uvod v pesem je krajši elektronski intro z znano melodijo, ki že vsakega spomne na film Titanic, zaključi pa se s trobljenjem ladje. Herman Li, prvi kitarist banda, je med drugim znan tudi po raznih kitarskih trikih in tehnikah, ki uprizarjajo raznorazne zvoke, in ravno preko ene izmed njegovih slavnih tehnik trobljenje ladje prelije v kitaro. Takoj zatem nastopijo še bobni z značilnim hitrim ritmom.

Priredbe niso ravno neka posebnost na metal sceni, skoraj vsak band ima vsaj eno. Redkokomu pa uspe na tak način, da lahko že po parih taktih prepoznaš izvajalca. To tudi ni prva priredba banda, saj so že po svoje spremenili Ring of Fire Johnnyja Casha in Evil Dead znanega in priljubljenega banda Death, in prav vsakič je bil izvajalec takoj prepoznaven. Mogoče pesmi Dragonforce niso ravno »vse iste«, temveč so si med seboj zelo podobne zaradi nekaterih ključnih elementov in tehnik, ki so vsakič prisotni. Danes se lahko pohvalijo z dolgoletno kariero in kar osmimi studijskimi albumi. Verjetno lahko zaradi novosti, ki so jih vključili v svoj takoj prepoznavni slog, poslušalec nekoliko bolje ovrednoti njihova dela v celoti. Pri tem bi že vsak opazil, da definicija »vse isto« nikakor ne drži več. Poleg tega pa tudi marsikateri »običajni« power metal band rad vključi kako hitrejšo pesem v svojo setlisto. Pri takih pesmih je pravi izziv izogniti se analogijam z edinstvenim stilom Dragonforce. Je potem zvrst extreme power metal dejansko upravičena?

SORODNE VSEBINE:
12. 9. 2014Dragonforce - Maximum Overload / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
Recenzija
23. 3. 2020
Tulus - Old Old Death
Recenzija
19. 3. 2020
Lost Symphony - Chapter I
KONCERTI & FESTIVALI
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Maskardh, Iamdisease, Grob, March of War
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
3. 4. 2020
ODPOVEDANO! Metal Erection XIII: Morywa, Armaroth, Ashine
MC Pekarna, Maribor
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Bronze, Guattari
Klub eMCe plac, Velenje
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Metal klavnica LV
MIKK klub, Murska Sobota
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Hard Unity: Disbaja, Reach, Đornata, 8082, Opran Možgan
TrainStation SubArt, Kranj
4. 4. 2020
ODPOVEDANO! Bone Crusher: Vulvathrone, Extreme Smoke 57
XXX bar, Celje