RECENZIJE

25. 10. 2001
Edguy - Mandrake
AFM Records, 2001
Do letos smo Edguy šteli za enega najbolj talentiranih mladih metal bandov, sedaj pa ta termin lahko mirne duše opustimo in govorimo o enem najboljših bandov nasploh. Največ zaslug za to gre nedvomno pripisati nemškemu »Wunderkindu« Tobbiasu Sammetu, ki je letos spravil skupaj dve od treh najboljših melodic power metal plošč; solo metal opero Avantasia in najnovejši Edguy izdelek Mandrake.
Že uvodna pesem Tears Of A Mandrake s svojo raznovrstnostjo, odličnim aranžmajem kaže, da so Edguy nasploh in še posebej v pisanju komadov zelo napredovali. To le še potrdijo s pesmijo Jerusalem, najbolj pa dokažejo v vrhuncu albuma in tudi njihove dosedanje kariere, fenomenalnem deset minutnem epu z egiptovskim pridihom The Pharaoh. Seveda pa ne manjkajo hitri double-bass komadi kot Golden Dawn, Fallen Angels in Save Us Now s tipičnim Tobbiasovim humorjem, kjer govori o »highspeed alien drum bunnyju«. All The Clowns in Painting On The Wall sta ušesom zelo prijazna komada srednjega tempa. Wash Away The Poison je še ena izmed njihovih zelo dobrih balad, bolj nežen je začetek tudi pri Nailed To The Wheel, ki pa se kasneje razvije v njihov najtrši komad do sedaj. Na limited edition verziji je z The Devil & The Savant še en odličen komad srednjega tempa.
Mandrake je v vseh pogledih njihova naj plošča, fantje so nedvomno odrasli, če pa bodo vsi, še posebej pa »nemški Bruce Dickinson«, nadaljevali v tej smeri pa je jasno, kdo bo v naslednjih letih prevzel vodilno vlogo nemške scene.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2000Edguy - Savage Poetry / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška