Na današnji dan
2015
Ghost Bath izdajo svoj drugi album Moonlover
NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 4. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
AOP Records, 2019

„ … in dieser Welt
ist es nicht schwer.
Ihr seid selbst
das Krebsgeschwür.
Ich hasse euch … “

 

Zgoraj navedeni citat, del skladbe Der Blick wird leer, prikazuje nit, ki jo je Lucas Gosch izbral pri novem, že tretjem dolgometražcu avstrijske black metal zasedbe Ellende z naslovom Lebensnehmer (Jemalec življenj). Tako je že iz naslova razvidno, da je Lebensnehmer glasbeno in besedilno nadaljevanje oziroma bolje rečeno nadgradnja predhodnika Todbringer (Prinašalec smrti), saj oba albuma povezuje smrt, kot prinašalec ali po drugi strani jemalec življenja, rezultat je enak – izjemno razgiban in dodelan atmosferični black metal iz hiše Ellende.

Nov izdelek je tudi tokrat vizualno oblikoval Lucas sam, razlika v primerjavi s predhodnikom je le ta, da je Lebensnehmer izšel pri nemški založbi AOP Records. Album na prvi pogled strukturno ne predstavlja nekaj posebnega, osem skladb s skupno dolžino 51 minut. Vendar je po nekajkratnem poslušanju takoj jasno, da ni tako, saj lahko album brez zadržkov razdelimo na tri dele, ki skupaj tvorijo nestandardno konceptualnost.

Prvi del ali bolje sam začetek albuma predstavlja za Ellende značilen miren uvod, ki poslušalca s svojo mirnostjo, spokojnostjo zavede in ga na koncu potegne v brezkompromisni black metal. Zanimivost prvega dela je, da so skladbe glasbeno za Ellende netipično vesele in mogoče celo za odtenek preveč epske, kar pa nikakor ni slabo. Skladbi Augenblick in Die Wege poslušalca tako pritegneta, saj sta skupaj z uvodom dovolj razgibani, nabiti z energijo, pa tudi z mirnejšimi deli, ki melodično ustvarjajo atmosferičnost v vseh pogledih, in ga ne izpustita več iz rok.

Prehod iz prvega v drugi del predstavlja četrti komad na albumu, ki je tudi drugi instrumentalni, z naslovom Ein Stück Verzweiflung. Balada, ki v primerjavi z začetnim komadom ne želi ustvariti oziroma doseči eksplozije v poslušalčevem dojemanju, ampak z mirnostjo in melodijo solaž v njegov um postavi vprašanje, dvom in negotovost. Ti občutki se prenesejo tudi v naslednjo skladbo, ki že s samim naslovom poudari, da pride do spremembe razpoloženja (Der Blick wird leer – Pogled postane prazen). Če je prvi del albuma mogoče deloval nekoliko netipično za Ellende, v drugem delu na plano privrejo melanholičnost, izgorelost in vsa jeza, ki jo premore človeški um. Stopnjevanje vseh emocij doseže vrhunec prav na koncu, ko se komad brez epiloga in dolgovezenja v trenutku zaključi.

Ta nenadni zaključek lahko vzamemo tudi kot prehod na tretji in tudi zadnji del albuma. Ločnico tako kot med prvim in drugim delom ponovno predstavlja instrumentalni komad, ki pa je v primerjavi z obema prejšnjima nekaj povsem drugačnega. Zvončki, ponavljajoči se zvoki najrazličnejših instrumentov, zvoki iz narave, ki prekleto spominjajo na stvaritve iz hiše Burzum, umirijo telo in duh ter ju pripravijo na zadnje dejanje … Umarmung des Eiswinds tukaj ne predstavlja nič drugega kot zatišje pred nevihto. In to kakšno nevihto!

Že na samem začetku z glasnim krikom privre na površje agresija in s seboj prinese vse slabo, vso brezupje, ki je na koncu doseglo vrhunec. Smrt je zmagala in življenje je bilo vzeto. A kljub vsemu, kljub temu neizbežnemu zaključku se najde tisti zadnji vdih, tisti kanček veselja, ki je prepletal celotno zgodbo, celotno pot skozi ploščo. In kako to bolje doseči kot so to dosegli Ellende z zadnjo skladbo Atemzug? Tako se zaključi krog, ki ga ustvari album, kot nekakšen krog življenja, ki se spokojno z zadnjim vdihom in izdihom konča.

Lebensnehmer je album, ki je pisan na kožo vsakemu ljubitelju atmosferičnega black metala s post/blackmetalskimi prijemi, ki glasbi dodajo dovoljšno širino, da ne postane enolična, dolgočasna in predvidljiva. Če ste privrženci takšne glasbe, so Ellende kot nalašč za vas. V živo jih bo naslednje leto možno videti tudi na jubilejni 15. ediciji festivala Kaltenbach Open Air.

SORODNE VSEBINE:
24. 12. 2019Ofdrykkja - Gryningsvisor / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 4. 2020
Apocalyptica - Cell-0
Recenzija
6. 4. 2020
Sarke - Gastwerso
Recenzija
1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Recenzija
31. 3. 2020
1349 - The Infernal Pathway
Recenzija
30. 3. 2020
August Burns Red - Guardians
Recenzija
26. 3. 2020
Smrt - Oppression from All Suffering
Recenzija
25. 3. 2020
Sylosis - Cycle of Suffering
Recenzija
24. 3. 2020
Soilwork - Verkligheten
KONCERTI & FESTIVALI
10. 4. 2020
ODPOVEDANO! Doomas, The Canyon Observer, Morost
Klub Jedro, Medvode
10. 4. 2020
STREAM: Insomnium, Omnium Gatherum
StreamTV (online)
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Culthe Fest 2020
Münster, Nemčija
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! KTŠ meets MetalDays #2: Doomas, Metalsteel, Agan
Mink, Tolmin
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Jegulja, Maskardh in Guattari
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
12. 4. 2020
ODPOVEDANO! Seitanik Ritval: Elizabeth Colour Wheel, Body Void, Drowse
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana