RECENZIJE

23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Century Media Records, 2020
Avtorica: Tina Urek

Zasedba Finntroll že od leta 1997 uspešno meša tradicionalne finske »humppa« ritme z black metalom. Če je bil ta v prvih albumih bolj v ozadju, se je s prihodom vokalista Mathiasa »Vretha« Lillmansa in očitnim razvojem skupine vse bolj in bolj prebijal v ospredje. Po zadnjem izdanem albumu Blodsvept iz leta 2013 se tako po dolgih sedmih letih vračajo še bolj jezni, lačni in nesramno metalski. Sam naslov – Vredesvävd – dobesedno pomeni »wrath-woven« oziroma »iz jeze tkani«, kar enostavno opiše prav takšen odličen izdelek špicuhljastih severnjakov. Kot je za več ali manj vse finske bande značilno, je bil tudi omenjeni izdelek sneman v studiu Sonic Pump, za produkcijo je tradicionalno poskrbel Trollhorn ob pomoči Vretha, ki je bil tokrat njegova desna roka. Ne le, da so Finntroll odlično združili »humppo« in black metal, tega so tokrat še dodatno začinili s cinematičnimi misterioznimi vložki in res odličnim, agresivnim vokalom. Je pa recenzirani album prvi z novim bobnarjem Mörköm (Heikki Saari je bil včasih pri Norther), ki je svoj delež tudi opravil z odliko. Dolgometražec ponuja skupaj z introm 10 komadov oziroma slabih 40 minut predvajalnega časa. Komadi se vrtijo okoli štirih minut in izjemno lepo stečejo v uho.


Album otvori intro Väktaren, ki z že omenjeno cinematičnostjo bolj spominja na uvod v bitko pri Minas Tirithu kot pa na klasično najavo metal albuma. Tako Finci poskrbijo za tisto navdušenost, ki jo po navadi dobimo pred odrom ob čakanju na začetek koncerta. S cinematično simfonično zgodbo nadaljuje Att Döda Med En Sten, ki se že takoj na začetku nagne v black metal in tam nekje tudi ostane. Kričeči vokali, veliko simfoničnosti in hitri bobni ne spustijo niti centimeter folk metala skozi reže srda. Sledi mu Ormfolk, ki so ga fantje predstavili že mesec dni nazaj. Gre za veliko bolj klasičen izdelek z znanimi melodijami in »plesnim« polka ritmom. Gränars väg že z uvodno melodijo najavi malenkost počasnejši, melodičen folk metal z veliko klaviaturami oziroma harmonikami. Z manj vokala in veliko več instrumentalnih delov je absolutna osvežitev med black metalsko jezo. Forsen, ki govori o šamanskem potovanju, se znova vrne v black metal, kjer kraljujejo odličen vokal, spiritualno čarovniške melodije in večji poudarek na ritmu. Kot so se fantje odločili že pri predhodniku, so tudi pri Forsen uporabili skupinsko petje, ki komadu doda še dodatno težo. Pri Vid häxans härd lahko slišimo, kaj vse zmore novi bobnar, saj so tu bobnarski segmenti res raznoliki in večkrat v ospredju, pesem pa vas bo s »finskimi melodeath« klaviaturami, dodatno podkrepljenimi s kitaro, bržkone spomnila na Children of Bodom. Ali potrebujete hitro dozo »humppe« z možnostjo festivalske norije? Nič bat', tudi za to je poskrbljeno z energičnim Myren. Manj kot tri minute metalske polke, ki ponuja možnost za ples, pitje piva ali pa celo moshpit. Kratko rečeno klasika, ki v živo ne sme manjkati. In smo že pred zadnjimi tremi pesnitvami. Stjärnors mjöd se ponovno vrne v jezne globine black metala, a kljub vsemu ne pozabi na razigrane jezne melodije. Meni osebno najljubša komada pa sta zasedla zadnji dve mesti celovečerca. Prvi je Mask, pri katerem so Finntroll ustvarili odlično razmerje med folk metal melodijami in temačnim black metalom. Tako vokalno kot instrumentalno komad skozi odlično razgibanost ponudi veliko. Po drugi strani pa Ylaren poskrbi za misteriozen, počasen, psihedeličen zaključek. Veliko harmonike, vokal, ki kliče po petju in zibanju ob kozarcu nečesa močnejšega od piva. Zadnja minuta komada sicer ploščku doda še verjetno najbolj blackmetalski krik pogube in tako se saga zaključi, kot se je začela. Jezno.

Kaj torej ponudi Vredesvävd? Ravno toliko zgodb, kolikor je komadov. Psihedeliko, cinematičnost, jezo in pogubo na eni strani, »humppo«, polko in željo po plesu na drugi. Vsekakor so špicuhlji s severa pokazali in dokazali, da je bilo več kot vredno čakati na album, ki je verjetno postal najbolj kakovostna izdaja njihove kariere.

SORODNE VSEBINE:
30. 11. 2001Finntroll - Jaktens Tid / Recenzije
4. 9. 2020Finntroll in nov komad Mask / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija
9. 11. 2020
Villagers Of Ioannina City, Puta Volcano
Feierwerk, München, Nemčija