Na današnji dan
2006
Danes je pri Roadrunner Records izšel četrti studijski plošček Killswitch Engage z naslovom As Daylight Dies
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

6. 7. 2018
Ghost - Prequelle
Loma Vista Recordings, 2018

Da so Ghost izdali nov album, to vedo zdaj menda že vsi. Tako tisti, ki so nad bandom navdušeni, kot tudi tisti, ki jih organsko ne premorejo. Po 12 letih delovanja je to bandov četrti album, nosi pa naslov Prequelle. In še en podatek, ki nima s samo glasbo nobene neposredne veze: album kot za šalo osvaja prva mesta različnih glasbenih lestvic evropskih držav.

In zakaj je tako? Zakaj je aktualni celovečerec iz hiše Ghost spet tako zelo popularen? Marsikdo je razlog za ponovni uspeh pripisal okoliščini, da naj bi Ghost zveneli še bolj popish in manj metalsko kot v preteklosti. Da se je zasedba po razkritju identitet posameznih članov odrekla določenemu deležu metala v svoji glasbi, zagotovo ne moremo zanikati. Toda enostavno zamahniti z roko in trditi, da so pač postali pop metal band, je pa tudi daleč od resnice. Prequelle je po eni strani logično nadaljevanje predhodnika Meliora, po drugi strani pa ponuja dosti več počasnejših, sentimentalnejših trenutkov, ki jih nekateri radi – kot predhodno že ugotovljeno – klasificirajo kot pop.

A komadi, kot so Faith, See the Light, Life Eternal ali predhodno kot single izdan Rats, bi se lahko brez težav znašli tudi na Meliori, saj vsebujejo več kot dovolj kitarskih delov, ki jih nekateri sicer tako zelo pogrešajo. Teh je več kot dovolj tudi v komadu Dance Macabre, čeprav ta pod črto izpade že tako zelo mehko in všečno pocukrano, da bi se brez večjih težav lahko znašel tudi na kakšni »Kuschel-Rock« kompilaciji. A vse to je nekaj, kar smo lahko od Ghost tudi pričakovali, zaradi česar me ne preseneča, da na Prequelle prevladujejo baladne kompozicije, ki svoj vrhunec doživijo v začetku druge polovice albuma s Pro Memoria, ki se z odličnim orkestralnim vložkom postavlja ob bok zelo všečnemu He Is z že omenjenega predhodnika.

Toda aktualni celovečerec kljub številnim pričakovanim in zaželenim elementom vseeno preseneti, in sicer z dvema instrumentaloma. Ta pa se ne nahajata na začetku in koncu albuma v oblika intra in outra, temveč stojita pomešana med drugimi komadi. Prvi je Miasma, ki zaključuje prvo polovico albuma. Ta sam po sebi ni nič posebnega, saj gre za tipičen izdelek z imenom Ghost do trenutka, ko nastopi seksi saksofon. Drugi instrumental nosi naslov Helvetesfönster in se nekoliko naslanja na balado Pro Memoria, a z izrazitim klavirskim vložkom ustvari povsem lastno identiteto.

Pod črto predstavlja Prequelle pester nabor pesmi, ki naredijo album dovolj raznolik, tako da ta ne dolgočasi in si ga želi človek zavrteti večkrat. Koliko hitov se nahaja na njemu pa bo pokazal čas, saj dejansko vsak od njih vsebuje dovolj potenciala za to.

SORODNE VSEBINE:
26. 10. 2015Ghost - Meliora / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
6. 11. 2018
Behemoth - I Loved You At Your Darkest
Recenzija
24. 10. 2018
Teleport - The Expansion (demo)
Recenzija
1. 10. 2018
Dalkhu - Lamentation and Ardent Fire
Recenzija
28. 9. 2018
Obscura - Diluvium
Recenzija
26. 9. 2018
Aura Noir - Aura Noire
Recenzija
21. 9. 2018
Dragonlord - Dominion
Recenzija
14. 9. 2018
Isengard - Traditional Doom Cult
Recenzija
7. 9. 2018
Immortal - Northern Chaos Gods
KONCERTI & FESTIVALI
22. 11. 2018
Dome Of Rock 2018
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
22. 11. 2018
Riffeater: Blackoutt, Reverend Haze, Bring on the Vanguars
Orto Bar, Ljubljana
23. 11. 2018
Slayer, Lamb Of God, Anthrax, Obituary
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
23. 11. 2018
Metal Strikes Back: Železobeton, SkyEye, Marax, Amalgam
Kmkc Kompleks, Ravne na Koroškem
23. 11. 2018
Dearly Beloved, WarHoles
Mammut Bar, Celovec, Avstrija
24. 11. 2018
Desertations: Vu Garde, From Another Mother
Club Wakuum, Gradec, Avstrija