RECENZIJE

9. 8. 2013
Gorge Of Cerberus - Morbid Nekro Possession (demo)
Mater Tenebrarum Records, 2013

Pri Mater Tenebrarum Records razveseljujejo black metal publiko z novim odličnim izdelkom, demo posnetkom z naslovom Morbid Nekro Possession. Tako, pa sem že kar v prvem stavku povedal, kaj si mislim o mladi zasedbi, ki je luč sveta ugledala leta 2009 pod imenom Goatblood in ga v letošnjem letu spremenila v Gorge Of Cerberus. Kakor nakazuje ime, ki če sem ga prav razumel, časti peklenskega triglavega psa kerberja, se band poslužuje najbolj zlobnega black metala pod soncem. Temu v prvi vrsti botruje umazan garažni zvok, ki me je ob poslušanju vrgel dvajset let nazaj, v čas legendarnega albuma Under A Funeral Moon še bolj legendarnih Darkthrone. Primerjava pa ni zgolj naključje, saj bi lahko izbral bolj ali manj poljuben old school black metal album, ki je nastal v tistem času, saj je bil takrat umazan garažni zvok skorajda vseprisoten. Za primerjavo sem izbral Darkthrone predvsem zato, ker me tudi sicer Morbid Nekro Possession na več mestih spominja na dotičen band in dotičen album. Če pa temu dodam še nepopisno agresijo norveških kolegov Tsjuder in kanček primorskega black metal utripa, pa je opis zvočne slike (dokaj) popoln. Gorge Of Cerberus s svojim demo posnetkom resda ne ponujajo nič novega, a močni, zreli in predvsem nalezljivi ritmi so tisti, ki me zmeraj znova z nasmeškom in zadovoljstvom na obrazu spravijo do tega, da si plošček zavrtim še enkrat. In še enkrat in še večkrat, dokler si zavestno ne rečem »Dovolj!«, ker ne želim, da bi se ga »prenažrl«.
V slabih osemnajstih minutah se v CD-predvajalniku odvrtijo štirje slavospevi hudiču in njegovim pomagačem, ki zagotovo najbolj ponosno sledijo že omenjenim catchy kitarskim linijam. A ob zadostni jakosti zvoka poslušalec z lahkoto zazna tudi bas kitaro, ki je zvest in glasen spremljevalec kitar, in tako dopolni zvočno sliko, ki je klasična, a hkrati tudi ravno dovolj drugačna, da izstopa. V slogu surovega black metala zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja so bobni potisnjeni v ozadje, od koder dodobra dopolnjujejo kitare. Ali kot je nekoč rekel Fenriz: »Bobni služijo kitaram zgolj za podlago.« Tako rekoč kot slabost pa bi omenil, da je bil demo posnet relativno tiho, kar poslušalca prisili, da zvok navije skoraj do konca – glede na vse zgoraj našteto je to seveda le zelo majhen minus.
Če bodo Gorge Of Cerberus nadaljevali v uspešno položenih tirnicah, potem nas čaka še izredno zanimiv prvenec. »Viva la muerte!«

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija