RECENZIJE

14. 2. 2013
Head Of The Demon - Head Of The Demon
Ajna Offensive, 2013

Head Of The Demon je nova tričlanska združba švedskih veteranov, ki so svoje veščine predhodno urili v skupinah A Mind Confused, Kaamos in Saturnalia Temple. Head Of The Demon bi lahko označili za glasbenega pankrta zadnjih dveh skupin – mešanico Kaamosovega death metala stare šole ter okultnega dooma Saturnalia Templa. Njihovo glasbo bi lahko površno opišemo kot death/doom z močno blackmetalsko atmosfero, a v tej recenziji predstavljeni prvenec je več kot le to.
Istoimenski album skupine je namreč dokaz, da za odlično glasbo niso nujno potrebne nadvse kompleksne skladbe, matematično preračunane menjave taktov ter virtuozne kitarske solaže in riffi, ki jih običajen človek z desetimi prsti na rokah ni zmožen zaigrati. Head Of The Demon so se lotili ravno nasprotnega, metal so razstavili na prafaktorje ter mu vrnili surovo in primitivno prvobitno podobo. Starinski zvok se nedvomno navdihuje pri Black Sabbath, vendar bi skoraj boljšo primerjavo za celosten vtis našli v zgodnjem black metalu Hellhammer, Mortuary Drape in Root.
Na ploščku ne boste slišali praktično nobenega kitarskega »žaganja« ali blast beatov. Head Of The Demon kitare preigravajo struno za struno, vsak ton zlovešče odzveni v slušne kanale poslušalca, skladbe pa se z grozečim počasnim tempom plazijo v podzavest. Bobni poskrbijo za ustrezno rušilno podlago in poudarke ter so dovolj dinamični, da ne delujejo monotono, kar se sicer pri počasnejših zvrsteh rado zgodi. Čez to hipnotično glasbo donijo globoki raskavi vokali v cikličnih verzih, ki ustvarjajo ritualno vzdušje. Njihova narativna narava občasno daje poslušalcu občutek, da posluša zgodbe o temačnih starodavnih časih, drugič napoved apokalipse iz ust norega pridigarja, ali pa da prisostvuje skrivni invokaciji demonov. Atmosfero v komadu The Key ojačajo z retro zvenečim pogrebnim zvokom orgel, uvod v They Lie In Wait – Riding The Waste pa začinijo ženski napevi. Te edine olepšave so v skladbi vključene z občutkom in pripomorejo k stopnjevanju vzdušja.
Kljub navidezni preprostosti in primitivnosti glasbe uspejo Head Of The Demon poslušalca pritegniti, očarati, začarati, zasvojiti in odvleči v zvočno brezno neizrekljivih grozot. Odličen album, za katerega boste želeli, da vam še dolgo odmeva v glavi (oziroma iz zvočnikov/slušalk).

SORODNE VSEBINE:
10. 6. 2019Python izdali svoj drugi album / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija