RECENZIJE

18. 12. 2014
Inconcessus Lux Lucis - Crux Lupus Corona (EP)
I, Voidhanger Records, 2014

Inconcessus Lux Lucis je sveža zasedba, ki nadaljuje tradicionalno težnjo Britancev po izdajanju nekonvencionalne black metal glasbe. Cradle of Filth, Anaal Nathrakh, Akercocke, Meads of Asphodel so vsi prestavili okvire žanra, primešali neobičajne vplive ter razvili lasten ter originalen zvok, ki se je v določenih primerih že skoraj razvil v podzvrst. Dvojec Inconcessus Lux Lucis (ILL na kratko) je sicer spomladi letošnjega leta že izdal dolgometražni prvenec Disintegration: Psalms of Veneration for the Nefarious Elite, a je ta ostal širši in ožji publiki neopažen. Ker pa bi bila škoda, da dobra glasba ne doseže poslušalstva, bom poskusil k prepoznavnosti te skupine prispevati s predstavitvijo kratkega ploščka Crux Lupus Corona.
Retro usmeritev je sicer modna muha že zadnjih nekaj let, tako da ne morem reči, da ILL ravno šokirajo z vključevanjem tovrstnih vplivov v svoj zvok. A vseeno proces parjenja teh vplivov z black metalom pri njih ne rodi nekega mutanta ali abominacije, pač pa simbiozo, ki se ponaša z pozitivnimi atributi obeh staršev.
Uvodna skladba že najavi povsem prvinski in analogen zven glasbil, ki od otožne srednjeveško zveneče melodije preidejo v riffe starega psihedeličnega rocka, ter ustvarja nenavadno toplo in nostalgično atmosfero, povsem nasprotno ledeno mrzli skandinavski distorziji. A ni bojazni, da bi zadeva izpadla pomehkuženo, saj sledeče tri skladbe odgalopirajo v divjem tempu ter zarožljajo z arzenalom unikatnih riffov ter solaž. Instrumentalna podlaga ima še največ skupnega s tradicionalnim heavy metalom, med katerega režejo kremplji black metal elementov, vse skupaj pa udarja v rokersko poskočnih ritmih bobnov. Vse te prvine so stilsko zapakirane v dinamične skladbe s celim kupom zapomnljivih melodij ter postrežene v umazanem, garažnem zvoku, ki dodaja pridih surovosti in barbarskosti. Glasbo ILL pa kronajo še odlični vokali, po gromkosti in zvenu slični Nocturnu Cultu, a veliko bolj usklajeni z ritmom in melodijo skladb. Presenetijo tudi hitrost in ritmični poudarki, s katerimi pevec Malphas na nekaterih zdrdra cel kup verzov, posebej očitno na začetku skladbe Crux. Takih glasovnih akrobacij vsaj v black metalu še nismo vajeni.
S ploščkom Crux Lupus Corona se Inconcessuss Lux Lucis potrjujejo kot prepoznavna sila, ki se poleg ohranjanja osnovne black metal estetike ne ustavi pred osvajanjem drugih žanrskih kontinentov, ki jih nato združijo v lasten in edinstven zvočni imperij.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija