RECENZIJE

28. 3. 2017
Infernal Tenebra - As Nations Fall
Massacre Records, 2016

Ob zloveščem latinskem imenu skupine in kljukastem logotipu bi od istrske četverice Infernal Tenebra pričakoval black metalski masaker in tuleče himne na čast padlim angelom, vendar že ob prvih zvokih ploščka As Nations Fall postane jasno, da temu ni tako. Tekom odraščanja se je skupina namreč razvila in ob bližajoči se polnoletnosti mutirala v melodični death metal.
Death metalska prvina po zgledih Švedov je postavljena na prvo mesto, pridevek melodični pa tu na srečo ne pomeni jokave zvodenelosti in flirtanja s pop všečnostjo, pač pa dejansko označuje, da nam Infernal Tenebra namesto kakofonične disonance postrežejo z obilico zapomnljivih kitarskih melodij. Te vsaki skladbi dajejo svoj pečat, prepoznavnost in čustveni naboj. Predvsem ta zadnji element je tisti težko prepoznaven faktor, pri katerem ugotovimo, kako iskrena je skupina pri produciranju svoje glasbe. In moram reči, da Infernal Tenebra delujejo prepričljivo.
Resnost se kaže že v izpiljeni produkciji, kjer uravnotežen zvok poskrbi, da se inštrumenti kakor puzzli sestavijo v celovito zvočno podobo skladbe, pozornost pa je namenjena tudi subtilnim detajlom, ki še po večkratnem poslušanju pritegnejo pozornost.
Vokal Darka Etingerja preide od sicer povsem artikuliranega in razumljivega growla med običajnimi verzi do gromkega, ne povsem čistega petja med refreni. Ti so presenetljivo spevni in dajo uvodni skladbi The Seventh Seal melanholični pridih, sledeči Catharsis izpade ogorčeno, The End Justifies the Means je prežet z apokaliptično tragiko in tako dalje.
Komadi so večidel naspidirani in ritmi bobnov le redko popustijo vajeti iz galopa v srednji tempo, začinjen z refrenom, kitarsko solažo ali melodičnim gruvom. V kitarskih linijah je zaznati prijeme, ki delujejo znano in domače že vse od In Flames, At the Gates ali Hypocrisy dalje, vendar so seštrikani v povsem samosvoje vzorce. Svojevrstna zanimivost pa je zaključna skladba Black Sun, kjer uvodna linija vzbudi rahlo asociacijo celo na melodijo Vijolice od Niet.
Opisani plošček sicer ne bo premaknil meja glasbe ali zamajal temeljev države, ponuja pa tričetrt ure energične in udarne zabave, med katero se boste zalotili pri podzavestnem headbanganju in strašenju bližnjih s kričanjem refrenov. Da Infernal Tenebra niso od muh, dokazuje tudi podatek, da se letošnjega aprila odpravljajo v Ameriko na turnejo skupaj s Testament in Sepulturo. Če se po kakem slučaju tudi vi odpravljate tja, jih velja preveriti v živo.

SORODNE VSEBINE:
5. 2. 2001Rob Rock - Rage Of Creation / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
Recenzija
20. 7. 2020
Living Gate - Deathlust (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana