Na današnji dan
1987
Necrophagia izdajo prvenec Season Of The Dead
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

1. 10. 2015
Inmate - Tree Of Life
samozaložba, 2015
Avtorica: Tina Urek

Ko pomislim na štajersko moderno metalsko zasedbo Inmate, imam v glavi takoj njihove energične koncerte in pa tudi dokaj specifično glasbo oz. sestavo komadov, pri katerih takoj veš: »Aha, tole pa so Inmate!« Fantje so se v nebo prvič pognali leta 2012 z izidom albuma Free At Last, ki ga je takrat pod drobnogled vzel Dejan. Sicer pa sem tudi sama ravno nekje tistega leta zasedbo prvič videla na odru in z veseljem pokupila velik delež njihovega mercha, vključno s prvencem. Po takratni kar dolgi turneji je sledilo ravno tako dolgo zatišje. Fantje so občasno objavili kakšen teaser na socialnih omrežjih, naznanili nov album ter nas podražili s takšnimi in drugačnimi posnetki in objavami. Temu pa je sledilo še eno večje »presenečenje«. Zasedba se je razšla z vokalistom Rokom Miklavžino (ki je sicer še posnel vokale za nov album), na njegovo mesto pa je prišel David Valh, ki ga ljubitelji mariborske core scene poznate kot vokalista zasedbe Silence Before (ta ne deluje več). Zame je bila to obenem slaba in dobra novica, saj sem Davida večkrat videla koncertirati s Silence Before in so me njegovi vokali in performance več kot fascinirali. Zato upam, da ga kmalu vidim na odru tudi z novo zasedbo.
Pa še nekaj besed o izdelku Tree Of Life. Na album se je definitivno splačalo čakati, zato ne pozabite nanj, če imate doma zbirko slovenskih ploščkov oz. če so vam Inmate kakorkoli všeč. Fantje so zopet snemali pri Tatu Purushi v studiu Supersoul Studio (med leti 2013 in 2014), ki je poskrbel za celotno produkcijo. Le končni mastering so prepustili Krisu Belaenu iz studia CCR Recording Studio and Mastering. Če imate njihov prvenec še v glavi, je tudi vam verjetno ena izmed prvih stvari, na katero pomislite, gostovanje Marka Duplišaka (Last Day Here), ki je svoje clean vokale ponudil pri refrenih večine komadov. Band tudi tokrat nadaljuje to tradicijo, kot gost pa se jim je pridružil tudi Sebastijan Založnik iz prijateljskega benda Heretic. Ker precej dobro poznam vse tri vokaliste, mi razlikovanje med vokali sploh ni težko. Sebastijan ima precej trši groove/thrash vokal kot pa Rok, ki vztraja pri brutalnem, a modernem death metalskemu dretju. Marko pa seveda zopet poskrbi za clean vokale in nežnejše dele albuma. Sicer pa boste na albumu slišali 15 komadov, pri komadu Die Before Dying pa gostuje tudi otroški pevski zbor OŠ Celje. O sami glasbi morda par besed na koncu, najprej sem bom raje ustavila pri filozofiji albuma in izvoru oz. tematiki besedil. Inmate se vedno precej posvetijo sami filozofiji življenja in tudi tokrat so jo črpali iz vedske literature, ki so jo prepletli z lastnimi razmišljanji o življenju. Zelo na hitro povedano so Vede osnovna besedila indijske filozofije in religije. A brez skrbi – Tree Of Life ni verski album oz. ne širi ali pa skrito vabi k indijskih religijam, ampak razlaga življenje na poseben način. Drevo življenja (tree of life) predstavlja uravnovešeno življenje vsakega posameznika. Vsak posameznik pa naj bi dal vse od sebe na vsakem področju in tako bi napredovala oba – on in družba okoli njega. Korenine pa tukaj predstavljajo osnove (znanje, spiritualnost, osebnost itd.), ki jih je treba redno »zalivati«. Iz tega pa seveda sledi rezultat – močnejše ko so korenine, močnejši je posameznikov um in pomembnejša njegova vloga v družbi. Kar odlična filozofija, iz katere bi v tem času lahko vsak nekaj izvlekel. Le preberite si besedila pa ob tem tudi malo ali pa veliko premislite. Kar se tiče glasbenega dela albuma, pa seveda ni treba veliko besed. Kot vedno je kvaliteta na nivoju, komadi pa so, kakor sem omenila že na začetku, klasični Inmate. Kljub temu da vse skupaj zveni precej preprosto, morate band videti v živo, saj boste le tako lahko dobili pravo dozo njihove energije. Močne kitare, udarni bobni in predvsem vokal se resnično pokažejo prav na koncertih. Morda si boste ob poslušanju rekli, da je to vse preveč »pussy« za vas. Ampak vam obljubim, da so koncerti veliko bolj energični in vam podarijo veliko dozo kvalitetnega melodičnega death metala oz. Inmate metala iz Velen-yeah-a. Če pa slučajno ne veste, lahko celoten album tudi brezplačno poslušate tukaj.

SORODNE VSEBINE:
20. 10. 2011Dalkhu - Imperator / Recenzije
4. 2. 2013Heretic - New Era / Recenzije
16. 12. 2013Mist - Demo (demo) / Recenzije
16. 4. 2015Welicoruss - Az Esm' / Recenzije
26. 8. 2002Aisling - Aisling / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2020
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
20. 2. 2020
KoD: Sabbathlon #3 – Orto Sabbathizem
Orto Bar, Ljubljana
20. 2. 2020
KoD: Teleport, Armaroth, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija