RECENZIJE

14. 7. 2001
Katatonia - Last Fair Deal Gone Down
Peaceville Records, 2001
Švedi Katatonia so eden tistih bandov, ki so sčasoma zapustili svoje korenine, ki segajo v ekstremni metal in se podali v mirnejše vode; kot recimo Paradise Lost, Sentenced, Amorphis. S svojim petim izdelkom, Last Fair Deal Gone Down, pa nekako nadaljujejo v slogu zadnjih dveh, Discouraged Ones in Tonight`s Decision.
Glede na njihovo glasbo bi band težko opredelil kot gothic ali doom metal. Po moje bi jim še najbolj ustrezal naziv dark metal band. Igrajo zelo melanholično, melodično glasbo, ki pa je zelo depresivna, žalostna, kar velja tudi za besedila. V ospredju je kitarsko delo obeh kitaristov, Andersa Nyströma in Freda Normana, katerih pristop je trši predvsem v skladbah Dispossession, Chrome, Clean Today, The Future Of Speech in Don`t Sell A Soul ter čustven in umirjen vokal Jonasa Renkseja. Poslužujejo se dosti elektronike, ki prevladuje v We Must Bury You, pa tudi ritem mašina jim ni tuja. Sedaj imajo tudi novo ritem sekcijo, ki jo sestavljata bobnar Daniel Liljekvist in basist Mattias Norman. Od komadov pa najbolj v ušesih ostane Teargas; predvsem zaradi zelo melodične vokal linije in dobrega, spevnega refrena. Če bi tak komad naredili Paradise Lost, bi imel veliko možnosti, da bi se video zanj vrtel po televizijskih postajah.
Album bi znal biti všeč širšemu krogu ljubiteljem dark glasbe, ne le metala ampak tudi tistim, ki poslušajo The Cure in podobne bande.

Matjaž

Album je posodila trgovina Müller. Lahko ga kupite v Ljubljani na Čopovi 40: www.dom.si.
SORODNE VSEBINE:
12. 1. 2009Bloodbath - Fathomless Mastery / Recenzije
23. 4. 2012Heaven And Hell Records / Novice
30. 11. 2001Finntroll - Jaktens Tid / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
ODPOVEDANO! Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija