RECENZIJE

2. 12. 2020
Myrath - Shehili
earMUSIC, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Pride dan, ko ti paše težka grlena kovina, pa spet drugič dan, da se ti skozi ušesa preliva kaj bolj melodičnega. Zahvaljujoč YouTubovemu algoritmu sem pred nekaj leti naključno naletela na Myrathov komad Endure the Silence. Klavirski uvod, dramatične violine in simbolični videospot so me »zaklukali«, da sem podlegla tem melodičnim tunizijskim metalcem. Po treh letih so spet dvignili težkokovinski puščavski prah, ko so lani izdali šesti studijski album Shehili.

Vedno znova jim namreč med »žaganje« uspe vkomponirati avtentične zvoke Srednjega vzhoda in s tem kot svoj zaščitni znak ohraniti edinstven zvok. Nedvomno je Myrath eden tistih bandov, pri katerem je vsaka nova plata le še boljša od prejšnje. Pristne melodije Srednjega vzhoda začne uvodni komad Asl, ki se prelije v Born to Survive, ta pa takoj nato zareže v uho s kitarskimi riffi. Še posebej saharsko puščavo zaznamo v singlu Dance, kjer nam melodija oriše puščavski pesek in trebušne plesalke, ne da bi nam bilo treba gledati spot.

Album je v celoti melodičen – violine ustvarijo pridih orienta, metalski del pa prevzameta predvsem kitarist in pevec, čigar čisti vokal v kombinaciji z avtentičnim orientalskim petjem zelo lepo zaokroži zadevo. Tudi besedila niso čisto vsa v angleščini, kot so sicer in bi to bilo pričakovati tudi sedaj. V komadu Lili Twil slišimo arabščino, prav tako pa nekaj njenih drobcev zaznamo tudi v drugih pesmih, kot je Mersal. Seveda pa ni vse v avtentičnosti in poudarjanju srednjevzhodnih elementov. Pesem Stardust se denimo začne čisto nežno in preprosto s klavirskim solom, umirjene melodije pa pihajo na dušo in spominjajo na Kamelot. S komadom Shehili se album zaključi, pevec pa v njem da od sebe vseh sto procentov.

Na »prvi uč« se zvok Myratha skozi celoten opus morda sliši precej generično, saj svoj unikatni zvok drži že zadnjih skoraj dvajset let, podobno kot to denimo počnejo Sabaton. Dodaten plus tunizijske petorke pa je, da so prepoznali prednost svoje geografske lokacije in jo s pridom uporabili. Mogoče si ne bi mislili, ampak arabsko petje v metalu paše!

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
23. 1. 2021
Vulvathrone, Iritator
Dvorana Gustaf, Maribor
9. 3. 2021
ODPOVEDANO! In Flames
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
12. 3. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
20. 3. 2021
Heidelberg Deathfest 2021
Heidelberg, Nemčija
22. 3. 2021
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 3. 2021
The Mission, Phantasmagoria
Klub Boogaloo, Zagreb, Hrvaška