RECENZIJE

1. 4. 2020
Sabaton - The Great War
Nuclear Blast, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Puške in strojnice Sabatonovega bataljona so zopet udarile iz Švedske. Z zadnjih bojnih položajev albuma The Last Stand so se tokrat vrnili več kot stoletje v preteklost. Vélika vojna, »vojna, ki bo končala vse vojne«, se s svojimi junaki predstavlja v še eni konceptni mojstrovini. Z njim v Sabaton ekipi debitira kitarist Tommy Johansson, od albuma Heroes iz leta 2014 pa na bobnarskem stolčku sedi Hannes van Dahl.

Plato začnejo s predstavitvijo novega bojnega orožja – tanka – s pesmijo The Future of Warfare. Nadaljevanje nas ponese v arabske puščave do heroja E. T. Lawrenca s Seven Pillars of Wisdom. Poleg njega je neustrašni vojni heroj Alvin York, rešitev iz Amerike, v singlu 82nd All the Way, ter nesmrtni Poljaki, ki so vstali iz oblakov plina v The Attack of the Dead Men, ki je eden izmed vrhov albuma. Ameriške rešitelje na nemških bojnih linijah spet srečamo v pesmi Devil Dogs, nemškega letalskega asa, ki stoji za imenom Manfred von Richthofen, pa v singlu Red Baron. Pesem Great War nam oriše trpljenje vojakov, ki ne vidijo izhoda iz nemogoče situacije, A Ghost in the Trenches pa dejanja enega najpogumnejših ostrostrelcev prve svetovne vojne. Veliko zmago najdaljše bitke te vojne pripoveduje Fields of Verdun, album pa se zaključuje s posledicami vojne – otožen klavir naredi uvod v The End of the War to End All Wars. Grozote in žrtve za konec opeva vojna balada In Flanders Fields, ki jo je napisal poročnik John McCrae med prvo svetovno vojno. Komad, ki ga zapoje mešani pevski zbor, ni običajna Sabaton pesem, na ta način pa fantastično zaključi album.

The Great War ni samo en sam album bobnenja in žaganja, temveč ga sestavljajo trije CD-ji. Poleg originalne verzije in verzije s soundtrack oblikami pesmi je tu še »History Version« CD, ki morda na poslušalca še najbolj »pali«. Historične naracije z ženskim vokalom obogatijo pesmi same, saj pojasnijo njihove vsebine, britanski naglas pa je le še češnja na vrhu torte. Poleg tega poslušalcu postavijo dlake pokonci tudi zvočni efekti orožja, plina, marša in krikov ljudi, predvsem v historični verziji. Dodaten efekt je ritem van Dahlovih bobnov, saj na trenutke spominja na bombe in granate, spet drugič na marš pehote. Joakimov močan vokal pa tudi tokrat ne razočara. Opevanje vojnih herojev je treba izvesti s ponosom in vznesenostjo, kar Joakimu z baritonom in poveljniškim glasom vsekakor uspeva. Svoje dodajo Sabaton kitaristi z back vokali in vložki zborovskega petja ter klasične instrumentalne glasbe. Ko potegnemo črto pod albumom, so za The Great War značilni »catchy« refreni in lahko zapomljive melodije. Power metal banda se drži sloves, da se rad ponavlja, kar se pokaže tudi tokrat, saj melodije niso ultra nove in drugačne. Kljub temu imajo vsakič znova tisto nekaj, kar se malce razlikuje in s tem pritegne. Oboževalci zgodovine so vsekakor znova prišli na svoj račun.

SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2014Sabaton - Heroes / Recenzije
29. 6. 2020Sabaton s spotom za Devil Dogs / Novice
3. 12. 2015Hatebreed z novo založbo / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 8. 2020
Carach Angren - Franckensteina Strataemontanus
Recenzija
10. 8. 2020
Cadaver - D.G.A.F. (EP)
Recenzija
7. 8. 2020
Iz ropotarnice: Demon - Breakout
Recenzija
5. 8. 2020
Iritator - Drek!
Recenzija
3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Recenzija
31. 7. 2020
Snøgg - Ritual of the Sun
Recenzija
29. 7. 2020
Children Of Bodom - Hexed
Recenzija
27. 7. 2020
Chaos Over Cosmos - The Ultimate Multiverse
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
22. 8. 2020
Omega Sun, SickBreed
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
28. 8. 2020
ODPOVEDANO! Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana