Na današnji dan
1987
Whitesnake izdajo samonaslovljeni album z njihovimi največjimi hiti
NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 4. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

15. 11. 2006

Amon Amarth / Wintersun / Tyr

VPK, Ljubljana / 9. 11. 2006

Nova epizoda nore jesenske koncertne sezone se je nadaljevala 9. novembra v ljubljanskem VPKju, kjer so se v okviru evropske turneje za album With Oden On Our Side ustavili Amon Amarth. Švedski vikingi so trenutno eni najbolj vročih bandov, kar potrjuje ob odlični prodaji albuma kaže tudi skoraj razprodana turneja. Tudi pri nas je njihova popularnost v zadnjem času zelo narasla, razprodano le ni bilo, dobrih sedemsto ljudi pa si je prišlo pogledat band na letošnjem drugem gostovanju v Sloveniji (po Metal Campu). Za dodatno privlačnost turneje sta poskrbeli še obe predskupini, Wintersun in Tyr. Slednji so ob pol devetih tudi odprli koncertni večer.
Tyr kot nekakšni »eksoti« iz Ferskih otokov (ki štejejo 48.000 prebivalcev) v metal svetu dobivajo vso večjo prepoznavnost in veljavo, dober glas o njih pa je segel tudi že v deveto vas (Slovenijo). Tyr skandinavsko folkloro v glasbi predstavljajo na precej drugačen način kot njihovi finski kolegi, z le klasičnimi metal instrumenti (kitara, bass, boben), a s samosvojim načinom petja, kjer frontmanu pomagata še dva back vokalista, pesmi pa odpojejo v ali angleškem ali domačem jeziku ali pa kar v obeh. Njihova glasba in nastop tudi nista žurerska kot pri finskih bandih, Tyr so s svojo v počasnejšem srednjem tempu zasidrano kombinacijo progresive, heavy metala in folklore bolj »resni«. A njihova odrska interpretacija je edinstvena in vsem, ki se najdejo v tej glasbi, prinaša veliko užitkov. V prihodnosti si lahko nadejamo še vzpona tega novega skandinavskega odkritja.
Set lista Tyr: Regin Smidur, The Wild Rover, Wings Of Time, Hail To The Hammer, Ragnarok, Ramund Hin Unge.
Če dosti prisotnih še ni bilo seznanjeno s Tyr, za Wintersun to seveda ne velja več. Že na poletnih festivalih je bilo očitno, da je Jari Mäënpää s svojim bandom postal izredno popularen, koncertiranje za prvenec pa se še kar nadaljuje. Wintersun v klubskih dvoranah še bolje izpadejo kot na velikih odrih, delujejo bolj kompaktno, »pristno«, pa tudi Jari vse bolj prevzema značilnosti pravega frontmana. In skupaj z ostalo ekipo bolj doživeto in energično doživlja interakcijo s publiko. Wintersun so bili odlično sprejeti s strani fanov, ki so pripravili enkratno vzdušje, tudi tehnično odigrano je bilo zelo na nivoju, edino Jarijev clean vokal ni bil preveč suveren. Žal nam niso postregli še z nobeno novo skladbo za prihodnje leto napovedanega drugega albuma, še enkrat več pa so izpustili Sadness And Hate, ki jo tudi sicer najredkeje uvrstijo v svoj repertoar. Pa toliko duš bi osrečili, če bi jo odigrali… Mogoče pa na naslednjič. Že na headlinerski turneji?
Set lista Wintersun: Winter Madness, Beyond The Dark Sun, Sleeping Stars, Beautiful Death, Battle Against Time, Starchild.
Amon Amarth so neustavljivi, take vikinške invazije Evropa že dolgo ni videla. With Oden On Our Side je eden najboljših, za mnoge že kar njihov najboljši album in osvajanje Ljubljane se je začelo z uvodnima komadoma tega albuma. Potem pa takoj direkten šus v glavo z največjim hitom, Death In Fire. Presenetljivo zgodaj je prišla ta »bomba«, na zadnji turneji so z njo zaključevali koncerte. VPK je bil v ekstazi, ki se je nadaljevala s Fate Of Norns. Band je kazal super razpoloženje, predstavili so svojo značilno »koreografijo« s številnimi vložki »sinhronega propeliranja«. Johanov močan vokal je odlično prišel do izraza, veliko bolje kot poleti na festivalih, kjer se je izgubljal v slabem zvoku. Tokrat je tudi zvok bil na nivoju, intenzivnost njihovega nastopa in kontakt s publiko sta pa še bolj izrazita kot na velikih open airih. To je bil še en teh koncertov s fantastičnim vzdušjem – glasno petje, skandiranje, mosh-piti, band je vidno zadovoljen z odzivom večkrat tudi nazdravil s pivskim rogom. Set listo za to turnejo so izglasovali fani in presenetljivo niso izbrali ničesat z albuma The Crusher. Najbolj je bil zastopan prav zadnji album, kar pa ni presenetljivo, Asator, Cry Of The Black Birds; sami killer komadi tudi v živo. »Old-school« fani pa so na svoj račun s trojčkom The Last With Pagan Blood, Once Sent From The Golden Hall, Victorious March prišli ob koncu rednega dela. Dodatek je bil neizbežen. Začel se je z zasledovanjem Vikingov, ki so se nato borili proti svetu, na koncu so z njimi vstali še bogovi vojne.
Če bi prišli bogovi na ta koncert, pa ne bi le stali, tudi ti bi padli v delirij.
Set lista Amon Amarth: Valhall Awaits Me, Runes To My Memory, Death In Fire, Fate Of Norns, Thousands Years Of Oppression, With Oden On Our Side, Asator, An Ancient Sign Of Coming Storm, Cry Of The Black Birds, The Last With Pagan Blood, Once Sent From The Golden Hall, Victorious March, Pursuit Of Vikings, Versus The World, Gods Of War Arise.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
21. 8. 2006Metal Camp 2006 / Reportaže
14. 9. 2006Wacken Open Air 2006 / Reportaže
20. 3. 2005Wintersun / Novice
21. 2. 2006Amon Amarth / Novice
28. 3. 2011Amon Amarth / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
10. 4. 2020
ODPOVEDANO! Doomas, The Canyon Observer, Morost
Klub Jedro, Medvode
10. 4. 2020
STREAM: Insomnium, Omnium Gatherum
StreamTV (online)
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Culthe Fest 2020
Münster, Nemčija
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! KTŠ meets MetalDays #2: Doomas, Metalsteel, Agan
Mink, Tolmin
11. 4. 2020
ODPOVEDANO! Jegulja, Maskardh in Guattari
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
12. 4. 2020
ODPOVEDANO! Seitanik Ritval: Elizabeth Colour Wheel, Body Void, Drowse
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana