REPORTAŽE

3. 11. 2011

Dornenreich / Agrypnie / Aphotic Excess

Explosiv, Gradec, Avstrija / 30. 10. 2011

Nevednost ne ščiti pred kaznijo. Kar velja, kadar človek pride navzkriž z zakonom, še posebej velja, ko sta v igri usoda in življenje. S koncertom Voice Of The Soul v kosteh, ki se je pričel z zamudo, ter neomajno gotovostjo o lokaciji dogodka, sva se s kolegom nekaj minut po devetnajsti odpravila iz Maribora proti Gradcu. Po kratkem postanku zaradi nakupa vinjete in točenja goriva je bil najin naslednji postanek klub Explosiv, kjer so ta večer nastopile tri zasedbe iz Avstrije in Nemčije: Dornenreich, Agrypnie in Aphotic Excess. Točno ob dvajsetih torej prispeva pred dvorano. Vsaj menila sva tako. Kmalu se je izkazalo, da se je Explosiv preselil na novo lokacijo, ki je po predhodnem pregledu zemljevida sicer ni težko najti. Toda le s pomočjo navigiranja iz domačih krajev preko telefona pa je že nekoliko težje. Ko sva po eni uri iskanja končno našla novo lokacijo Explosiva, sem se počutil kot mačka, ki je izgubljeno tavala okoli vroče kaše.
Že večkrat cenjena avstrijska točnost je bila tokrat usodna. Najavo, da se vrata odprejo ob sedmih zvečer, sva si razlagala napačno, da se potemtakem koncert prične eno uro kasneje. Prva skupina, Avstrijci Aphotic Excess naj bi na oder stopili že ob 19.30, kar hitro za njimi pa že tudi Agrypnie. Ko sva nekaj čez deveto stopila v dvorano, sva lahko spremljala le še kakšne slabe pol minute nastopa Agrypnie iz Nemčije, nakar se je njihov frontman zahvalil z »Danke schön« in skupina je zapustila oder. Razočaranje ne bi moglo biti večje, saj so bili Agrypnie glavni razlog obiska koncerta. V začetku leta so že bili na turneji skupaj z Dornenreich; takrat so se ustavili v Celovcu in name naredili zelo dober vtis. Ta vtis sem želel potrditi, toda ob petnajst čez devet se je oder že pripravljal na glavno skupino večera, Dornenreich.
Setlista Agrypnie: Figur 109-3, Der tote Trakt, Kerkerseelenwanderung, Augenblick, Morgen, Gnosis, Fenster zum Hof.
Dornenreich, ki na tej turneji še zmeraj promovirajo svoj zadnji studijski album Flammentriebe, so tudi tokrat pripravili nastop, ki je bil sestavljen iz dveh delov. Najprej sta pevec/kitarist Eviga in violinist Inve sama stopila na oder ter odigrala akustični set sedmih pesmi. Že v začetku leta v Celovcu se mi je porajala ideja, da bi morala skupina ob tako posebnem nastopu še na nek način poskrbeti za publiko. Recimo s sedišči, v dvorani bi morala vladati popolna tišina in podobno. Po mojem skromnem mnenju bi njun nastop le na ta način prišel resnično do izraza. Tako pa je na trenutke tiho igranje in šepetanje motilo nenehno pogovarjanje med publiko. Zaradi tega in skorajda identične setliste sem v drugi polovici akustičnega nastopa zapustil dvorano.
Akustični set Dornenreich: Intro, Urig, Freitanz, Meer, Aufbruch, Dem Wind geboren / Drang, Reime faucht der Märchensarg.
Po kratkih minutah dodatnih priprav je sledil še drugi del nastopa Dornenreich. Sedaj tričlanska zasedba je dodobra predstavila novi album kot tudi nekaj starih hitov, ki nikoli ne manjkajo na njihovem nastopu. Ob predstavitvi Flammenmensch z zadnjega albuma se je Dornenreich na odru kot drugi vokalist za polovico skladbe pridružil Torsten, pevec/kitarist skupine Agrypnie. Presenečenje je uspelo, razen redkih izjem v prvi vrsti pa ga je sicer pasivna oziroma »medla« publika nagradila z bučnim aplavzom. Po dobri uri so Dornenreich zaključili drugi del nastopa.
Metal set Dornenreich: Jagd, Schwarz schaut tiefsten Lichterglanz, Flammenmensch, Der Hexe flammend' Blick, Der wunde Trieb, Leben lechzend Herzgeflüster (Eines Gedanken karge Silbensaat), Wolfpuls, Erst deine Träne löscht den Brand, Trauerbrandung, Wer hat Angst vor Einsamkeit?

SORODNE VSEBINE:
23. 5. 2014Dornenreich - Freiheit / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
KONCERTI & FESTIVALI
12. 8. 2020
ODPOVEDANO! Summer Breeze Open Air 2020
Dinkelsbühl, Nemčija
14. 8. 2020
Trnovfest: Motörheadriders
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
19. 8. 2020
Trnovfest: Tomcat
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Breka Fest XIII
Srednja Bistrica, Črenšovci, Prekmurje
28. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth, Carnifliate
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana
28. 8. 2020
Trnovfest: Ensanguinate, Sakrabolt
Center Slovanskih Kultur France Prešeren, Ljubljana