REPORTAŽE

15. 10. 2014

Entombed A.D. / Grave / Implode

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 6. 10. 2014
Avtorica: Zara Kastelič

Na prvi letošnji študijski ponedeljek se je v Ljubljani pojavila death metal trojica iz Švedske, ki so jo sestavljali legendarni Entombed (oziroma po novem Entombed A.D.), še bolj legendarni Grave ter mlajši in modernejši Implode. Svoje glasbene spretnosti so nam pokazali na Metelkovi v Gala Hali, kamor se je bilo prav prijetno vrniti po že kar dolgem času. Na nerazprodanost koncerta je tik po vhodu na Metelkovo nakazovala gruča metalcev, ki je bila manjša kot ponavadi. Sicer pa smo obiskovalci z Obale za spremembo na prizorišče prispeli nekoliko predčasno, zato se je s časom število prisotnih nekoliko povečalo.
Mladi Implode, ki so za večino navzočih na koncertu, vključno z menoj, predstavljali uganko, so s svojim nastopom pričeli okoli pol devetih. Band je vsekakor odlikoval zelo samozavesten nastop, med katerim so nam bobniče tresli modernejši metal žanri. Mešanica groove, thrash in death zvrsti je še najbolj spominjala na glasbo, ki jo ustvarjajo Američani Lamb Of God, na to podobnost pa je nakazoval tudi vokalistov način oglašanja. Zasedba z bobnarjem, basistom, dvema kitaristoma in vokalistom, ki je nastopala dobre pol ure, je na malem odru Gala Hale delovala precej utesnjeno, zato sta se basist in pevec med zadnjim komadom nastopa razširila na območje pred odrom. Svoje delo so opravili še kar solidno, vendar je bilo njihovo igranje občasno nekoliko nerazumljivo.
Slabih dvajset minut po končanem nastopu predskupine se je na odru pojavila švedska death metal velesila, ki sliši na ime Grave. Ti so pri nas nastopili že tretjič v manj kot letu dni (koncert z Marduk decembra lani in nastop na letošnjem festivalu Metaldays), tokrat v malenkost spremenjeni postavi, saj se basist Tobias Cristiansson te turneje ni mogel udeležiti. Vlogo nadomestnega basista je dobil Simon Wizén, kitarist švedskega black metal banda Valkyrja. Grave so tudi v tem primeru odigrali izjemen, vendar precej kratek koncert, s setlisto, ki je bila orientirana okoli prvih treh in zadnjih dveh izdaj. Frontman Ola Lindgren je kot vedno dokazal, da je kljub kilometrini in letom njegov vokal še vedno izvrsten, sam pa je deloval nekoliko odsotno. Prav tako je tekom koncerta celoten band zbujal občutek, da jim je igranje odveč, kar je očitno vplivalo tudi na občinstvo, ki je dalo zelo malo od sebe. Osebno upam, da so razlogi za to bodisi zgodnja ura nastopa, bodisi utrujenost ali ponedeljkov sindrom, in ne kakšne težave znotraj banda.
Prav nasprotno pa so se z izjemno živahnostjo dokazali Entombed A.D., ki jih tvorijo bivši člani Entombed brez kitarista Alexa Hallida. Band je v manjšem obsegu odigral par komadov s svojega letošnjega, najbrž lahko rečem, prvenca Back to the Front. Novi album me namreč osebno ni preveč prepričal, dokler nisem slišala, da v živo deluje res dobro. Večinoma so nam L-G Petrov in kolegi veselo preigravali stare hite Entombed, kot so Chaos Breed, Eyemaster, Left Hand Path, Wolverine Blues, Serpent Speech, Living Dead in tako naprej. Entombed A.D. so se potrudili in igrali kar uro in pol, pri tem pa opazno uživali in se zelo zabavali. Pohvala gre tudi zaslužnim za izjemen zvok, graja pa zopet pasivni publiki, ki pa se je vsekakor veliko bolje odrezala kot pri predhodnemu bandu. Najbrž bi takšen koncert bolje sedel za vikend, a rajši med tednom kot nikoli.

Spodaj si lahko ogledate tudi Paranoidovo video reportažo!


Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 10. 2014Entombed A.D. / Grave / Implode / Galerija
9. 9. 2001Grave in Unleashed / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2020
KoD: Malorshiga, Sober Assault, Ways of a Heretic
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana
3. 10. 2020
Bunkerfest Acoustic version: Noctiferia, X.U.L
Letni Kino Arrigoni, Izola
7. 10. 2020
Primal Fear, Freedom Call
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
9. 10. 2020
Keep It Low Festival 2020
Feierwerk, München, Nemčija
10. 10. 2020
Deathstars
Strom, München, Nemčija