REPORTAŽE

30. 10. 2013

Incarnated / Awakening Sun / Dehrotom

MC Podlaga, Sežana / 25. 10. 2013
Avtorica: Zara Kastelič

Na meglen petkov večer so se v sklopu evropske turneje v Sloveniji ustavili litvanski death metalci Awakening Sun. Prvi izmed dveh slovenskih nastopov v njihovi obsežni turneji – ta namreč traja dobre tri mesece – se je zgodil v sežanskem mladinskem centru Podlaga – prijetnem podzemnem klubu. Z Litvanci so si ta večer oder delili še mladi domačini Dehrotom, ki so koncert otvorili, in pa obetavni Koprčani Incarnated, ki so poskrbeli za divji zaključek večera.
Dogajanje, ki je bilo napovedano za 22. uro, se je pričelo s polurno zamudo, saj je band iz Litve na prizorišče prispel nekoliko pozno. To ni povzročilo pretiranih nevšečnosti, saj se je do pričetka koncerta pred klubom zbralo še nekoliko več dobre glasbe in zabave željnih obiskovalcev. Tričlanska domača zasedba Dehrotom je s svojim dobre pol ure dolgim nastopom lepo ogrela in nasmejala prisotno mladino. Predstavili so se nam z avtorskimi komadi, ki se žanrsko nagibajo enkrat k punk-rocku, drugič k thrashu in hardcoru. Poleg tega so nam postregli še z nekaj priredbami stare Sepulture in Nirvane. Občinstvo je bilo nad nastopom perspektivnih mladeničev, ki sicer potrebujejo še precej vaje, vidno navdušeno.
Takoj po končanem nastopu prvega banda so se Awakening Sun začeli pripravljati na svojega. Na prvi pogled so delovali precej raztreseno in zmedeno, kar je nakazovalo njihovo nervozno skakljanje gor in dol po odru, iz odra v backstage in nazaj, vrtenje okoli lastne osi v iskanju ne vem česa in podobni telesni gibi. Vsa ta zmeda se je izničila takoj po kratki tonski vaji, ko so pričeli s svojim profesionalnim in samozavestnim nastopom. Nažigali so predvsem komade, ki se bodo nahajali na novem albumu (ta naj bi izšel v kratkem). Gre za bolj surove komade, ki se nagibajo proti deathcoru in niso več toliko melodični kot tisti s prvenca. Od starih komadov smo lahko slišali Chimaira, No More Blood in Under Control. Mojo pozornost sta najbolj pritegnila vokalist, zaradi svojega močnega in prodornega glasu, ter basist – verjetno komaj polnoleten (ali pa tudi ne) – s svojim spretnim ubiranjem po petih strunah. Med koncertom so podivjano občinstvo posneli za svoj turnejski video z naslovom Wake Me Up. Skratka, energija je bila odlična in navdušenje obojestransko.
Po približno uri dolgem in profesionalno izpeljanem nastopu skupine Awakening Sun so oder okupirali Koprčani Incarnated. Tega nastopa sem se še najbolj veselila, predvsem zato, ker je njihova glasba mešanica death in groove metal zvrsti, ki ju imajo moja ušesa najrajši. Pred samim štartom koncerta je razposajeni frontman s kraškim naglasom zabaval prisotne, saj je v tem času eden od kitaristov odpravljal tehnično težavo. Malo pred eno zjutraj so pričeli s predstavitvijo vseh osmih komadov, ki se bodo nahajali na prihajajočem prvencu – lahko povem le, da komaj čakam na ta izdelek. Nekoliko zreducirano občinstvo je svoje navdušenje izkazovalo z moshanjem in čupanjem pod odrom in po približno štiridesetih minutah igranja dejstvo, da je zmanjkalo komadov, banda še kar ni ustavilo. Po bas solaži smo bili deležni še kratkega jama, za konec pa dobili še en ponovno odigran komad. Band z močno ritem sekcijo, kitaristoma, ki igrata na profesionalni ravni (njuno izmenično soliranje je fascinantno), in zabavnim frontmanom z razgibanim vokalom funkcionira več kot odlično.
Zaključek, ki si ga nihče ni želel, se je pripetil okoli dveh zjutraj, v Podlagi pa je po žuru dišalo še vsaj do sončnega vzhoda. Tako lepo izpeljanih dogodkov naj bo čim več, bandoma Dehrotom in Incarnated pa želim vsaj eno tako izčrpno turnejo, kakršno imajo njihovi kolegi Awakening Sun.

SORODNE VSEBINE:
11. 8. 2015Incarnated / Novice
15. 6. 2015Incarnated / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
11. 7. 2020
Srd, Britof
Letni vrt Gala hale, Metelkova, Ljubljana
16. 7. 2020
Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška