Na današnji dan
2009
Lamb Of God izdajo peti album Wrath
NAGRADNE IGRE
Traja do: 26. 2. 2020
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

8. 3. 2012

Obnounce / Nephrolith / Ferocious Mind / Within Destruction

Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana / 3. 3. 2012

Na tretji marčevski večer se je v Menzi pri Koritu po nekajmesečnem zatišju trše glasbe odvil prvi metalsko obarvan večer. Nephrolith so po skoraj enem letu zopet organizirali koncert, odkar so na svojem release koncertu albuma Xullux oder delili s Kreation Kodex in Ferocious Mind. Slednje so tokrat zopet povabili k sodelovanju, prvič pa so si oder delili z Within Destruction in Obnounce.
Pretežno deathmetalsko obarvan večer je odprla najmlajša zasedba, Within Destruction z Jesenic. Gorenjci so večer odprli energično in brezkompromisno, saj je energija kar bíla iz vseh članov. Še najbolj se je vživel pevec, ki ga je kar neslo v vse smeri. Predstavili so svoj prvenec From The Depths, katerega razgibani ritmi so publiko kar vlekli k sodelovanju. Vloga prve skupine je navadno bolj žalostna, a so jo Within Destruction odlično opravili in raje dajali publiki občutek, kot da so oni headlinerji. Morda takšen pristop zveni malce aroganten, a je opazka na tem mestu mišljena predvsem kot pohvala. Ni bolj žalostnega prizora kot gledati prvo skupino večera, ki je na odru zgolj zato, da čim prej odigra svoje in jo pobriše z odra. Fantje so dokazali nasprotno in dali vse od sebe, s tolikšnim elanom pa bodo nedvomno prišli še daleč.
Kot drugi so nastopili Ferocious Mind iz Ljubljane, ki ustvarjajo hitrejši melodični death metal. V primerjavi z drugimi skupinami so imeli še najboljši zvok. Občasno je tudi piskalo, kar pa je bila stalnica skozi celoten večer. Vokalist se je na odru zelo vživel in navezal dober stik s publiko. Z glasbene plati lahko le rečem, da so fantje, tako kot so bili že lani, hudičevo uigrani in premorejo na odru takšno dinamiko, ki je med številnimi glasbenimi skupinami dandanes bolj redka. Vokalist Rok ima rahlo blackmetalsko obarvan vokal, kar bi verjetno utegnilo zmotiti kakšnega poslušalca, a se je prav tako obarvan death metal izkazal za več kot uspelo kombinacijo. Za na oder nimajo nekega posebnega imidža, kot na primer Nephrolith, a kljub temu vsakič naredijo vtis na publiko. Očitno imidž le ni bistven za to, da se nekomu skupina vtisne v spomin, če temu lahko in bi morala služiti predvsem glasba.
Ko je nato izzvenel studijski intro Alpha, je oder zavzel tretji band večera, Nephrolith z Bleda. Izmed vseh nastopajočih so bili edina blackmetalska skupina, kar se je tudi videlo na njihovih opravah. V črna oblačila in cunje odeta peterica, zamazana z belimi in črnimi barvami do pol obraza ter s po le eno belo lečo v očeh vsakega posameznika. Del njihovega imidža na odru je še njihov meter velik kovinski simbol, ki je slonel blizu roba odra in na srečo pod svojo težo ni pokopal nobenega obiskovalca. A šalo na stran; simbol kot pomemben del njihove podobe kaže na veliko mero truda, ki ga člani vlagajo v svoj band. Odigrali so približno pol pesmi s svojega lani izdanega prvenca Xullux, kakšno pesem z EP-ja Vinsketh ter eno novo, še neizdano pesem. Z njo so nakazali smer nastajajočega drugega albuma. Imela je manj predvidljive ritme kot pesmi s Xulluxa in se bolj nagibala v rockovsko smer. Svoj nastop so izpeljali suvereno, če odštejem nekaj lapsusov. Publiko so skoraj docela razvneli, njihov nastop pa bi lahko v tem smislu označila za višek večera.
Osebno je bil zame višek večera nastop ene najstarejših slovenskih death metal skupin, Obnounce iz Prekmurja. Nisem jih spremljala že odkar so izdali album Remnants Of Humanity leta 2005 in tokrat so zopet pokazali, da še niso za pod rušo. Šesterica je na odru delovala malce togo, kar jim glede na pozno uro in žalostnemu pogledu po dvorani nikakor ne gre zameriti. Zaradi enourne zamude že v osnovi pozno načrtovanega večera so na oder stopili šele nekaj po prvi uri, ko se je že veliko obiskovalcev bodisi odpravilo domov ali pa omagalo pred dvorano. Pričakovala sem, da bodo toplejši dnevi in noči, konec izpitnega obdobja za študente, ugoden datum (na soboto) ter ugodna vstopnina privabile več naroda, a očitno še najbolj zmagovalna kombinacija ne more premagati recesije. Navsezadnje vzroke, zakaj ljudje niso prišli v večjem številu, pozna najbolje vsak pri sebi. Obnounce bi si vsekakor zaslužili več pozornosti, če ne že zaradi zavidljive kilometrine in izkušenj pa vsaj zaradi dejstva, da so se potrudili priti na koncert iz najbolj oddaljenega kota Slovenije. Če se vrnem k njihovemu nastopu, so svoje odigrali korektno in publiki ugodili še z eno dodatno pesmijo. Naj še omenim, da so edini imeli klaviaturista, ki se ga zaradi slabega zvoka skorajda ni slišalo. Kot skupina so delovali celostno in uigrano, vsekakor vredni čakanja in potrpljenja.


SORODNE VSEBINE:
1. 5. 2012Wacken Metal Battle / Reportaže
24. 8. 2012Metalcamp 2012 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
Reportaža
28. 1. 2020
Phantasmagoria / Cold Storm
Reportaža
27. 1. 2020
Old Night / Ghost Of Veronica
Reportaža
24. 1. 2020
Melechesh / W.E.B. / Selvans
Reportaža
23. 1. 2020
Apocalyptica
Reportaža
22. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Bar)
KONCERTI & FESTIVALI
23. 2. 2020
Duel, Mindcrawler
Backstage, München, Nemčija
24. 2. 2020
Inhepsie, Core System
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 2. 2020
The Dead-End Alley Band, Sunstain
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
25. 2. 2020
Papa Roach, Hollywood Undead
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 2. 2020
Turia, Iffernet
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
28. 2. 2020
Lipstikk & Leathür: Broken Arrow, Tomcat, Street Creeps
Klub Jedro, Medvode