Na današnji dan
2013
Rhapsody of Fire izdajo deseti album z naslovom Dark Wings of Steel
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

23. 11. 2016

Russian Circles / Helen Money

Orto Bar, Ljubljana / 18. 11. 2016

All aboard the hipster train! Ja, tudi sam sem v zadnjem času zapopadel post rock norijo, ki generalno zajema dokaj apatično koncertno publiko v Sloveniji in širše. Danes se vse, kar ima predpono post- namreč dobro prodaja; tako so pred časom mladi slovenski post rockerji/shoegazerji Haiku Gardein pod okriljem založbe Kapa records izdali svoj prvi EP in napolnili Gala Halo, tokrat pa so ruski krogi dodobra napolnili veliko dvorano Orto Bara.
Uvertura pa je bila tokrat še bolj nenavadna - vsaj zame, saj sem v Ortu vajen bolj klasičnih rock koncertov. Pod imenom Helen Money se namreč skriva Alison Chesley, klasično izobražena čelistka iz Los Angelesa, ki je svojemu klasičnemu naboru Šostakoviča in Pabla Calasa dodala Jimija Hendrixa. Oder zasede sama, svoje čelo pa priklopi v pedalboard, ki se ga ne bi sramoval noben kitarist; v njem najdemo looperje, reverbe, distorzijo in še marsikaj. Tako oborožena nas v 45 minutah popelje v temačno in hladno zvočno pokrajino, kjer ne manjka ostrih distorzij, pomešanih z melanholičnimi melodijami in precej razgibano ritmiko; nasploh je o ritmiki ob takšnem solo nastopu, kjer so ritmi ujeti v samplerje in looperje, težko govoriti. Vsekakor pa je šlo za zanimiv nastop, ki ga je zbrana publika toplo sprejela in nagradila z nekaj glasnimi aplavzi.
Okrog pol enajstih pa so na oder prišli headlinerji Russian Circles. Skupina prihaja iz Chicaga, ustanovljena je bila leta 2004, do danes pa so posneli že 6 albumov in nekaj EP-jev, splitov in singlov. Originalnima članoma, kitaristu Mikeu Sullivanu in bobnarju Daveu Turncrantzu, se je leta 2007 pridružil basist Brian Cook, ki na odru izmenično igra kitaro in bas. Pri Russian Circles gre za težak, trd post metal, ki pa je ves čas ovit v otožne, »lepe« melodije. Trio na odru prisega na minimalizem, tako pri gibanju, kot pri komunikaciji s publiko in tudi skrajno minimalističnih odrskih lučeh. Na tem mestu zelo težko naštevam zaigrane komade; albumi skupine se namreč poslušajo v celoti in instrumentali se prelivajo iz enega v drugega, tako da so same ločnice med skladbami pravzaprav zelo tanko zarisane; sama glasba pa združuje elemente dooma, atmosferičnega black metala in Pink Floydov.
Publika je kmalu po začetku nastopa Russian Circles dodobra napolnila dvorano in kmalu sem dobil občutek, da s skupino plava v istem transu. Ura in pol popotovanja po kozmičnih melodijah je minila, kot bi mignil, in poslušalci, marsikdo med nami tudi tako ali drugače podkrepljen s takšnim ali drugačnim stimulansom za čutila, smo energijo skupine lačno srkali vase in jo nato vračali zasedbi na oder, kjer jo je vidno hvaležna skupina seveda radostno sprejemala. Prijeten večer se je zaključil okrog polnoči, da pa prehod na kasnejšo zabavo v stilu osemdesetih ni bil preoster, je poskrbel kar band sam, saj so po končanem setu čez ozvočenje spustili nekaj glasbe po svojem izboru.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
23. 11. 2016Russian Circles / Helen Money / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 11. 2019
Moonspell / Rotting Christ
Reportaža
19. 11. 2019
Sacred Reich / Night Demon
Reportaža
18. 11. 2019
Mayhem / Gaahls Wyrd / Gost
Reportaža
12. 11. 2019
Asmodeus / Grob / Smrt
Reportaža
11. 11. 2019
Conan / Un / Sixes
Reportaža
4. 11. 2019
Official Winter Days of Metal Warm Up
Reportaža
2. 11. 2019
Dickinson: Politika je rock’n’roll za grde ljudi
Reportaža
1. 11. 2019
Deströyer 666 / Dead Congregation / Nocturnal Graves / Inconcessus Lux Lucis
KONCERTI & FESTIVALI
22. 11. 2019
Annihilator
Szene, Dunaj, Avstrija
22. 11. 2019
Svarunova noč XIX
Klub Jedro, Medvode
23. 11. 2019
Darkness Strikes: Mist, Teleport
KMKC Kompleks, Ravne na Koroškem
23. 11. 2019
HakAttak, Growing Rats, The Knobheads, Sober Elephants
KŠD Ivana Vadnala, Prestranek
25. 11. 2019
Electric Fire Records Night: Diamond Skull, Naplava, Dusk
Reigen, Dunaj, Avstrija
26. 11. 2019
Skid Row, FM
Backstage, München, Nemčija