REPORTAŽE

6. 1. 2004

Saxon / Doro / Circle II Circle / Dionysus

Rock klub Pauk, Zagreb, Hrvaška in Planet Music, Dunaj, Avstrija / 10. in 20. 12. 2003

Po Iron Maiden v začetku poletja so Zagreb obiskali še eni velikani heavy metala, Saxon. Sprva je bila v igri za 10. december tudi Slovenija, a hrvaška prestolnica ni tako oddaljena, da se sredi tedna v rock klub Pauk ne bi množično odpravili slovenski ljubitelji heavy metala. Saxon so imeli zraven tudi nemško heavy kraljico Doro, ki je nekaj dni kasneje veličastno praznovala svojo dvajseto obletnico delovanja, band bivšega Savatage pevca Zaka Stevensa Circle II Circle in švedsko-nemške melodične power metalce Dionysus, kjer poje Olaf Hayer (Luca Turilli, Lord Byron).
Rock klub Pauk leži sredi študentskega centra na Jarunu, kjer so pred okoli 15. leti organizirali Univerzijado. Klub sprejme preko 1.000 obiskovalcev in je idealen za organiziranje vseh vrst metal/rock koncertov, pri nas pa lahko o takšnem koncertnem prizorišču samo sanjamo.
Ob osmi uri so na oder prvi stopili Dionysus, ki smo jih v celoti zamudili, več o njih boste zvedeli iz dunajskega dela reportaže. Circle II Circle so imeli že lepo število fanov, ki so z zanimanjem pričakovali nastop Zaka Stevensa. Ta je slab mesec pred začetkom turneje zamenjal celotno spremljevalno ekipo in v Evropo prišel z neznanimi, lokalnimi floridskimi glasbeniki. Ti niso bili tako dinamični in tudi optično niso bili ravno tako usklajeni z Zakom (basist bi bolj sodil h Crowbar) kot ekipa v Wacknu, a vseeno so bili fani s Circle II Circle nastopom zadovoljni. Zak, ki se je po dolgih letih vrnil v te kraje (tu je bil v mladih letih na izmenjavi študentov med univerzami), je s koncertiranjem v zadnjem času že pridobil rutino in karizmo, ki jo je imel pred odhodom iz Savatage. Še posebej je bilo to vidno pri izvedbi Savatage klasike Edge Of Thorns, ki je bila vrhunec njihovega nastopa. Zak v svojo glasbeno prihodnost zre z velikim optimizmom in jaz osebno niti ne bi bil presenečen, če bi se Zak kmalu vrnil nazaj k Savatage.
Set lista Circle II Circle: Out Of Reach, Lies, The Circle, Face To Face, Sea Of White, Into The Wind, Watching In Silence, Edge Of Thorns.
Doro je pred solo kariero nastopala z bandom Warlock in pri praznovanju okrogle obletnice čez dva dni v domačem Düsseldorfu je po dolgih letih v nekaj skladbah nastopila skupaj s to zasedbo. V Zagrebu članov Warlock ni bilo, seveda pa niso manjkale pesmi iz tega obdobja. Doro je v dobri uri odigrala pesmi, ki so nekako najbolj zaznamovale njeno kariero, kar se je tudi videlo pri odzivu publike. Od začetka do konca so fani glasno spremljali njen drugi nastop na Hrvaškem na turneji za Fight album in njen zelo uigran, aktiven in razpoložen tim. Čeprav so si njeni nastopi med seboj zelo podobni, jo je vedno užitek gledati, nikoli ne razočara, vzdušje je odlično in tudi tokrat ni bilo nič drugače.
Set lista Doro: I Rule The Ruins, Always Live To Win, Metal Racer, True As Steel, Hellraiser, Burning The Witches, Für immer, East Meets West, Hellbound, Burn It Up, Fight, All We Are.
Pred koncertom je Biff dejal, da v osnovi koncert traja uro in pol, potem je pa od publike odvisno, za koliko podaljšajo vsak večer. Rekorda turneje iz Grčije (tri ure) niso dosegli, vseeno sta bili skoraj dve uri in pol dovolj za potešitev želja še tako zahtevnih fanov, poleg tega pa je to dovolj zgovoren podatek o dogajanju v Pauku. Ta sicer žal ni bil poln, a dobrih 500 heavy metalcev je ustvarilo odlično atmosfero, zaradi katere so Saxon šele okrog ene ure zjutraj dokončno zapustili oder. Skozi koncert so NWOBHM legende še enkrat dokazale, kako odličen live band so in da vnaprej določena set lista pri njih še nič ne pomeni. Sredi koncerta je Biff raztrgal set listo ob komentarju “We learned that in Wacken” in tudi fani so lahko sodelovali pri nadaljnjem igranju pesmi. Prav ta spontanost dela Saxon nekaj posebnega na odru in v tem jim skoraj noben band ne more konkurirati. V Zagrebu je recimo Stallions Of The Highway dobila prednost pred Backs To The Wall, iz svoje bogate zakladnice pa so izbrali še nekaj pesmi, ki jih ne igrajo prav pogosto, Rock The Nations, The Thin Red Line, Are We Travelers In Time. Jedro nastopa pa so seveda predstavljaje klasike, ki jih nikoli ne smejo izpustiti. Odigrali so kar tri dodatke in pri prvem se jim je na odru pridružila Doro. Na presenečenje vseh in ob velikem navdušenju so skupaj odigrali Judas Priest klasiko You’ve Got Another Thing Comin’. Kljub poznem koncu in napornem večeru bi si marsikdo želel, da bi Saxon še kar nadaljevali s preigravanjem svojih klasik. Vsem, ki niso imeli dovolj, oziroma v Zagreb niso mogli priti, je ostala še ena priložnost – Dunaj.
Set lista Saxon: Heavy Metal Thunder, Killing Ground, Princess Of The Night, Rock The Nations, Court Of The Crimson King, Stallions Of The Highway, Are We Travelers In Time, Requiem (We Will Remember), Dogs Of War, The Eagle Has Landed, The Thin Red Line, Conquistador, drum solo, Dragon’s Lair, Crusader, Motorcycle Man, You’ve Got Another Thing Comin’, Strong Arm Of The Law, Denim And Leather, Wheels Of Steel, Power And The Glory.

Na Dunaju se je koncert začel dobre pol ure prej kot v Zagrebu. Če nam je bilo v Zagrebu žal, da smo zamudili nastop prve skupine, je tu žalost kmalu izginila. Švedsko-nemška zasedba Dionysus kljub zanimivi postavi Olaf Hayer (vokal, ex- Lord Byron, Luca Turilli), Ronny Milianowicz (bobni, ex- Sinergy), Kaspar Dahlqvist (klaviature), Johnny Öhlin (kitara, Nation) in Magnus "Nobby" Noberg (bass, ex- Nation) namreč ni pokazala nič zanimivega, zaradi česar bi morali objokovati zamudo. Tipičen “pussy” power metal, ki ga je na trgu več kot preveč.
Dosti bolje so se tokrat odrezali Zak Stevens in nova zasedba Circle II Circle. Videlo se je, da so se bivši člani floridske skupine Slaughter in bobnar dodobra navadili Zaka in nastopili so dosti bolj suvereno in samozavestno kot v Zagrebu. Žal je bila avstrijska publika preveč pasivna. Največ pozornosti so pritegnile priredbe Savatage. Prva izmed njih je bil komad Nothing's Going On, sledilo je nekaj Circle II Circle komadov, za konec pa so odigrali še Taunting Cobras in Edge Of Thorns. Skupina je po tem koncertu končala turnejo, zato so se po nastopu zahvalili Doro in Saxon, da so bili lahko njihova predskupina.
Doro tudi po dvajseti obletnici ni spustila tempa in nadaljuje, kot da bi štela pol manj let. Set lista je bila enaka zagrebški, nastop tudi. Edino slabo luč je na nastop vrglo ozvočenje – med koncertom se je neprestano slišal nek “brum”, kar je šlo marsikateremu poslušalcu zelo na živce. Ne boste verjeli, a ozvočenje v Zagrebu je bilo boljše oziroma je bil tam dosti boljši zvok.
Pred nastopom Saxon se je Planet Music bolj napolnil, a bi vanj vseeno spravil še četrt toliko ljudi. Ne vem, morda so Avstrijci siti koncertov skoraj vsak teden. No ja, obiskanost je bila slabša tudi zato, ker je manjkalo “standardnih” več deset Slovencev in Hrvatov.
Saxon so vseeno dali vse od sebe. No ja, skoraj vse. Koncert je bil dosti manj intenziven kot v Zagrebu, za kar je krivih več dejavnikov. Eden je gotovo bolj pasivna publika, ki se ne more primerjati z razgretimi Balkanci, lahko pa je šlo le za utrujenost od turneje. V dodatku je na odru manjkala Doro, cel nastop pa je bil krajši za več kot pol ure. Tisti, ki ste si ogledali koncert na Dunaju, ste bili torej dosti na slabšem kot publika v Zagrebu. Boljši zvok, boljši nastopi, boljša publika, cenejša karta, krajša pot. Zagreb:Dunaj – 5:0!

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
18. 7. 2002Bang Your Head 2002 / Reportaže
14. 7. 2005Bang Your Head 2005 / Reportaže
10. 10. 2013Sweden Rock Festival 2013, 2. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
25. 5. 2020
ODPOVEDANO! Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
29. 5. 2020
STREAM: Insomnium
Keikalla.fi
30. 5. 2020
STREAM: Sonata Arctica (akustični koncert)
Semilive.fi
30. 5. 2020
STREAM: Ahab
Youtube
31. 5. 2020
KoRn, Gojira
AXA aréna NTC, Bratislava, Slovaška
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota