REPORTAŽE

25. 2. 2015

Splitting the Sky / Dethrone the Corrupted / Morywa

MC Pekarna, Maribor / 21. 2. 2015

V petek se je v Mariboru zgodil nov death metal koncert. Mariborski klub MC Pekarna je pod taktirko starega znanca med organizatorji, KD MC IndiJanez, gostil tri mlade/mlajše zasedbe, ki se odzivajo na imena Splitting the Sky, Dethrone The Corrupted in Morywa. Večer se je odvijal v znamenju dobrega zvoka – drugače kot teden poprej – in stopnjevanju deathmetalske agresije.
Kot prvi so nastopili ekstremni metalci Morywa: »Morywa pomeni hrup. S svojimi osemstrunskimi kitarami in besedili o problematiki človeka, spiritualnosti ter družbeni kritiki širijo do pekla nizko uglašene avtorske komade s pozitivno energijo.« Na odru oziroma v živo sem tale opis dojemal kot nekakšno mešanico industrijskih Fear Factory, groovy Machine Head in nekoliko trših novodobnih Morbid Angel. Ta primerjava se mi je vrtela po glavi do priredbe As I Slither (Kataklysm). Dotično priredbo je pevec Peter Gologranc napovedal z zgodbico, ki je med sodelujoče osebke na odru prinesla »petega člana«, bivšega pevca zasedbe, Žigo Pristovnika, ki trenutno udriha po bobnih pri Dethrone the Corrupted. Razlika med priredbo in avtorskimi komadi je bila očitna: bobnar je prvič za tako rekoč celotno dolžino komada uporabil dvojni pedal, kitari nista več kopirali ritma druga od druge, temveč sta prvič odigrali pravo vlogo lead in ritem kitare, medtem ko je edino basist ostal sam sebi zvest in globoko, jasno in slišno brnel dalje. Najzanimivejši band večera, pred najštevilčnejšo publiko. Kdor želi, jih lahko čez en mesec ujame v Slovenski Bistrici.
Naslednji so oder zavzeli Dethrone the Corrupted: »Petčlanska melodična-death metalska zasedba iz Slovenije, ustanovljena leta 2012. Njihova glasba izraža koncepte o svetu, sistemu in demonih človeške duše, skozi kostolomne deathmetalske riffe, hitre melodične ritme in maščevalne bobnarske dele, ki jih spremlja brutalno growlanje.« Band je po dveh letih delovanja konec lanskega leta izdal svoj prvi studijski izdelek, EP z naslovom Dethrone the Corrupted, osebno sem se z njim že srečal v živo, komaj v soboto pa sem spoznal, zakaj mi njihov melodični death metal ni všeč. Razlog za to je povsem subjektivne narave in je podoben razlogu, zakaj mi tudi glavni band večera nikakor ni sedel – žanrska umeščenost. Dejanko sem do priredbe, ki jo je band odigral kot zadnji komad svojega nastopa, tuhtal, razmišljal, primerjal, analiziral na veliko, a nikakor nisem prišel do pravega zaključka, v kateri predalček naj stlačim zasedbo iz Slovenske Bistrice. Razlog: ker tudi sicer tovrstnega metala ne konzumiram. Po slišani priredbi sem prišel do ugotovitve, da gre za neke vrste slovenske The Black Dahlia Murder. Komur je slednji band v kakršni koli zvezi kakršen koli pozitiven pojem glasbenega udejstvovanja, naj »čekne« tudi njihovo slovensko različico, saj fantje resnično obvladajo.
S podobnim komentarjem bi lahko do konca svoje reportaže pospremil tudi glavni band večera, Mariborčane Splitting the Sky: »Splitting the Sky so 5-članska metalcore zasedba iz Maribora. Nastali so leta 2014, njihovi vplivi pa segajo v vse kotičke metala. Prvenec nosi naslov Shadows, njegova singla pa sta Closure in The Missing. Skupina trenutno pripravlja material za novi album.« Glede na predhodno slišano na spletnem portalu YouTube, kjer sem si ogledal videospot za njihov komad The Missing, sem vedel, da se s tem bandom »ne bova razumela«. Fantje so sicer najmočneje in najhitreje udarjali po instrumentih na ta večer, kar bi mi po definiciji tudi moralo najbolj ustrezati, toda metal- oz. deathcore elementi so pri Splitting the Sky ensotavno premočni za moj okus. Zato tudi vsakršno komentiranje okoli kakovosti glasbe z moje strani nima smisla, razen v zvezi z njihovo odrsko navzočnostjo. Fantje obvladajo instrumente, predstavili so se kot najbolj dinamičen band na odru in vidno znajo uživati v svojem delu, s čimer imajo trenutno odlične pogoje za dolgo (in uspešno) glasbeno pot. V kolikor bodo uspeli obdržati vnemo in zanimanje za glasbeno ustvarjanje, jih bomo vsaj na slovenskih odrih še večkrat srečali. Pustimo se presenetiti, kaj bosta prinesla čas in prvi rojstni dan banda.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
9. 8. 2019
MetalDays 2019, 5. dan
Reportaža
8. 8. 2019
MetalDays 2019, 4. dan
Reportaža
7. 8. 2019
MetalDays 2019, 3. dan
Reportaža
6. 8. 2019
MetalDays 2019, 2. dan
Reportaža
5. 8. 2019
MetalDays 2019, 1. dan
Reportaža
17. 7. 2019
Combichrist / Terrolokaust
Reportaža
16. 7. 2019
Obscene Extreme 2019
Reportaža
10. 7. 2019
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2019
KONCERTI & FESTIVALI
23. 8. 2019
Iron Reagan
Rock Town, Cordenons (Pordenone), Italija
23. 8. 2019
FMK Kunigunda: Noctiferia
Huda luknja, Velenje
23. 8. 2019
Metallica, Ghost, Bokassa
Olimpijski stadion, München, Nemčija
24. 8. 2019
Divlje Jagode, Norton
Kal pri Pivki
24. 8. 2019
Voltumna, Taste of Plague
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
28. 8. 2019
Hate, Beheaded
Viper Room Dunaj, Avstrija