REPORTAŽE

25. 9. 2001

Threshold / Ark / The Frozen

Planet Music, Dunaj, Avstrija / 9. 9. 2001

Komaj smo se odpočili od naporne festivalske sezone, že se je začela klubska, ki bo letos zelo pestra. Eden prvih bandov, ki so se odpravili na turnejo, so bili vodilni angleški progresivni metalci Threshold, ki so se v nedeljo 9. septembra ustavili tudi na Dunaju. Razlogov za obisk koncerta je bilo veliko: letos so izdali odličen album Hypothetical; zelo redko si je v bližini moč ogledati koncert progresivnega banda; če pa kot predskupina nastopijo še Ark, dvomov o odhodu v avstrijsko prestolnico ni bilo več.
Ob prihodu v Planet Music smo izvedeli, da igrajo še neki Avstrijci The Frozen. O bandu nismo pred njihovim nastopom izvedeli nič, ker jih tudi domačini niso poznali. Ko naj bi se ob osmih koncert začel, je band že stal na odru, vendar je trajalo še slabe pol ure preden so uglasili vse svoje instrumente in začeli. Že takoj se je videlo, da »jodlarji« ne sodijo v koncept tistega večera. Izgledali so kot kakšni doom metalci, sama glasba pa je bila v stilu Danziga, a bolj slaba kopija. Pela sta oba kitarista, a oba skupaj svojemu vzorniku (kot so povedali) ne sežeta niti do kolen. Večinoma je pel eden, včasih drug, dostikrat pa oba, a takrat sta gledala en drugega, da bi se čimbolj ujela. Včasih jima je celo uspelo. Ni pa jim uspelo, da bi se v slabe pol ure dolgem nastopu vsaj za kak meter kdo premaknil. Vseeno pa jih je občinstvo nagradilo z aplavzom, tako bolj za vzpodbudo. Ko se bodo uigrali in igrali bolj kvalitetno, pa bodo dobili še kaj več.
Čisto drugačna je bila slika, ko so na oder prišli Ark. Kaj tudi ne, saj band sestavljajo sami prekaljeni glasbeniki, ki so že igrali v skupinah kot Riot, Y. Malmsteen, TNT, Conception, Mundanus Imperium, Steve Vai, Lions Share, itd. Neverjetno kakšna energija je bila na odru med njihovim nastopom. To še posebej velja za pevca Jorna (s corpse paintom na obrazu), bobnarja Johna in kitarista Toreja, ki je bil čisto v svojem svetu. Toliko nenavadnih zvokov, kot jih slišite pri Ark, dvomim, da jih še pri katerem metal bandu; pa naj bo to Jornov vokal, ki variira od R.J. Dia preko Coverdala, Stinga do Bjork ali Torejeve solaže tako na akustični kot električni kitari, Randy se s svojim bassom brez problema kosa z vsakim gostom pri Branetu Rončelu, da o klaviaturah in električnem trianglu niti ne govorim. Res, prava paša za ušesa. Tudi tisti, ki jih niso poznali so bili nad njimi zelo navdušeni.
Set lista Ark: Heal The Waters, Singers At The World's Dawn, Torn, Resurrection, The Hunchback Of Notre Dame, Where The Winds Blow, Burn The Sun, Absolute Zero, Burning Down.
Čeprav se je na koncertu zbralo bolj malo ljudi (150) pa si ne bi mislil, da lahko naredijo tako vzdušje, kot je bilo na nastopu Threshold. Mogoče je k temu prispevalo dejstvo, da je bilo veliko Madžarov in Slovakov, v njihovih državah pa nastopa bolj malo znanih bandov. Glasbenikom se je videlo, da niso nikakršne zvezde in da jim je igranje na odru v velik užitek.Njihovo igranje je bilo brezhibno, s prefinjenim občutkom, veliko odličnimi solažami, a brez kakšnega hudega preigravanja. Na odru so se zelo zabavali, še najbolj pa pevec Mac in basist Jon, ki je nekaj verzov celo sam odpel. No, drugega mu, ker mu je dal Mac pred usta mikrofon, tudi ni preostalo. Ker je bil odziv občinstva (glasno petje vseh refrenov, aplavz in skandiranje po njih) zares dober, se je njihovo razpoloženje še izboljšalo. Po koncu rednega dela je sledil »Zugabe, Zugabe«. Glede na večje število Madžarov sem upal, da bom slišal »Zugabe« v njihovem jeziku, a se mi želja na žalost ni izpolnila. V približno uro in pol dolgem nastopu so Threshold odigrali skoraj celo zadnjo ploščo in še dosti starejših odličnih pesmi.
Set lista Threshold: Sunseeker, Virtual Isolation, Turn On Tune In, Sheltering Sky, The Latest Gene, Oceanbound, Change, Long Way Home, Devoted, Light And Space, The Ravages Of Time, Freaks, Paradox.

Fotografije so poslikane s filmi Fuji.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
21. 12. 2006Threshold / Novice
25. 10. 2012Threshold / Novice
16. 2. 2004Threshold - Critical Energy / Recenzije
8. 7. 2006Threshold / Novice
9. 8. 2012Threshold / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
20. 1. 2020
Assumption / Mist
Reportaža
20. 1. 2020
Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Hala)
Reportaža
6. 1. 2020
Батюшка / Theotoxin / Irdorath / Heidnir
Reportaža
18. 12. 2019
Archspire / Beneath the Massacre / Vulvodynia / Inferi
Reportaža
17. 12. 2019
Gwar / Voivod / Childrain
Reportaža
16. 12. 2019
Tribulation
Reportaža
11. 12. 2019
Eluveitie / Lacuna Coil / Infected Rain
Reportaža
9. 12. 2019
Cult Of Luna / Brutus / A. A. Williams
KONCERTI & FESTIVALI
20. 1. 2020
Apocalyptica
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
21. 1. 2020
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Gasometer, Dunaj, Avstrija
21. 1. 2020
Melechesh, W E B, Selvans
Orto Bar, Ljubljana
21. 1. 2020
Veuve
El Covo De Jameson, Opčine, Italija
24. 1. 2020
Seitanik Ritval: Old Night, Ghost Of Veronica
Klub Gromka, Metelkova; Ljubljana
24. 1. 2020
Decatholicize, Amalgam, Protype5
Orto Bar, Ljubljana