RECENZIJE

27. 9. 2012
Vasectomy - Blood Stained Chains (EP)
samozaložba, 2012

Vasectomy so mlad prekmurski band, ki še ni našel svoje poti v slavne »Metal arhive«. Gre za štiričlansko zasedbo, ki je v začetku letošnjega leta na spletnem videoportalu YouTube v digitalni obliki objavila prve avtorske posnetke, z introm vred štiri pesmi, ki jih je pod skupnim imenom združila v EP Blood Stained Chains, ta pa je nato konec julija letos ugledal luč sveta še v obliki zgoščenke.
Zunanja podoba ploščka je povsem enostavna; knjižica vsebuje z naslovnico vred le štiri strani, ki so dovolj za besedila vseh treh pesmi, sliko in seznam članov banda ter zahvale. Torej zelo minimalistično, podobno kot danes že razprodani demo posnetki prekmurskih porno grind kolegov Vulvathrone z naslovom Proto-Bukakke. Geografska lega ter minimalistična podoba zgoščenke pa sta tudi edini podobnosti med tema dvema bandoma. Na glasbeni ravni so Vasectomy, ki igrajo death metal stare šole, začinjenega s ščepcem modernega groova, namreč bolj podobni srednje hitrim Cannibal Corpse (ponujajo se asociacije z EP-jem Hammer Smashed Face) oziroma brežiškimi grinderji/death metalci Dickless Tracy.
EP se prične z že omenjenim introm, nakar je na vrsti že naslovna skladba Blood Stained Chains. Komad se začne počasi, z zapomljivim riffom na lead kitari, ki zleze pod kožo kot uvodni riff iz Raining Blood (Slayer) ali Dark Waters (Dickless Tracy), da opravičim zgornjo primerjavo. Pridružijo se še druga kitara in bobni (Vasectomy basista zaenkrat še nimajo) in skupaj peljejo komad v pretežno srednjem tempu do konca. Prekmurci se torej zavedajo, da kitarski šus in svetlobno hitri blast beati niso vse, hkrati pa z uvodno pesmijo jasno začrtajo pot, ki vodi skozi kratek, trinajstminutni plošček, saj tudi naslednji skladbi Groove House Of The Dead in Brainwashed ne odstopata od predstavljenega recepta. Vasectomy pri podajanju groovy death metala ne eksperimentirajo preveč, temveč se raje držijo tega, kar znajo, in to tudi opravijo dobro.
V kolikor bodo mladci iz Prekmurja v bodoče nadaljevali po začrtani poti, še naprej skrbeli za smeh z besedili, kot na primer »She was a whore so I killed her«, in se jim celo mednarodno nasmehne sreča s kakšnim nekoliko bolj odmevnim nastopom, potem bomo iz njihovega tabora slišali še marsikatero razveseljivo novico.

SORODNE VSEBINE:
9. 12. 2014Broken Arrow - Feel the Arrow / Recenzije
29. 8. 2016Metallica - Hardwired (single) / Recenzije
22. 6. 2005The Denial - Rebirth Of Fear / Recenzije
17. 7. 2001Necroterio - Lament Of Flesh / Recenzije
15. 7. 2013TOAD - Endless Night / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana