NAPOVEDNIK

5. 12. 2022

Heilung, Eivør, Lili Refrain

Litostroj, Dvorana L56, Ljubljana
Organizator: Veseli Dihurčki in ŠKUC

Severnoevropska folk senzacija v Litostroju, dvorani L56

5. decembra 2022 se bo v dvorani L56 v Ljubljani ustavila zasedba Heilung.
Heilung ali ”celjenje” oziroma ”zdravljenje” je v osnovi trio, ki ga je leta 2014 ustanovil Kai Uwe Faust, glasbenik nemškega porekla. Pred tem se je že uveljavil kot eden redkih specializiranih ”tatoo artistov”, ki se ukvarjajo s poustvarjanjem starodavnih nordijskih tehnik in motivov, ljubezen do nordijske zapuščine pa se mu je odprla s šamanskimi obredi, katerih se je udeležil kot še takrat glasbeno uporniški mladenič, ter preko zgodovinarskih navdušencev, ki so poustvarjali predvsem vikinško zgodovino. Prav vse to je vplivalo na njegovo glasbeno vizijo, ki sta mu jo pomagala bolj izoblikovati še danski producent Christopher Juul in norveška pevka Maria Franz, ki sta prej delovala v zasedbi Euzen.

Heilung je glasbeno precej težko opredeliti, zato se je uveljavil precej sproščen in na trenutke zavajajoč izraz ”experimental folk”. Vsekakor ne gre za vsakdanje poslušanje, saj glasbo namesto z modernimi inštrumenti Heilung tvorijo z inštrumenti, ki naj bi jih uporabljali že v kameni dobi (kosti, palice, bobni, piščali) oziroma pozneje v srednjem veku. Čeprav gre za severnoevropski kolektiv, se v glasbi poslužujejo tudi indijskih in drugih glasbil, se pa besedilno vrtijo okrog starih različic germanskih jezikov, vokalno pa med drugim prevladuje tudi tibetansko grleno petje.

Sami pravijo, da je njihova glasba, čeprav na trenutke precej težka, namenjena magičnemu potovanju v notranji mir, kar se navezuje na prej omenjene spiritualne in šamanske izkušnje. Na odru to okrepijo na samo z večštevilno zasedbo, temveč tudi z neverjetno kostumografijo in sceno.

Vsekakor gre za izkušnjo, kot je še niste doživeli – če ste oboževalci zasedb Wardruna, novejših Ulver ipd., potem je tole za vas. Prav tako pa tole priporočamo vsem glasbenim entuziastom in entuziastkam, ki vedno iščejo nekaj novega.

Kot predskupini se bosta predstavili dve glasbenici, iz Ferskih otokov Eivør Pálsdóttir, znana tudi kot Eivør in Lili Refrain iz sosednje Italije, oz. Rima.

In kaj bi lahko bilo boljšega za začetek pravljičnega decembra?

Vstopnice že prek sistema MojeKarte!

Cene v predprodaji: 40 evrov stojišče, 50 evrov VIP loža (sedišča v zadnjem delu dvorane – samo 170).


HEILUNG

https://www.season-of-mist.com/bands/heilung/EIVØR

https://open.spotify.com/artist/2dB4ya2W1Gvng8gjWSPu2HLILI REFRAIN

https://lilirefrain.bandcamp.com/

SORODNE VSEBINE:
12. 12. 2022Heilung / Eivør / Lili Refrain / Reportaže
8. 12. 2022Heilung / Eivør / Lili Refrain / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
27. 1. 2023
Dream Theater
A4 Studio, Bratislava, Slovaška
27. 1. 2023
Ottone Pesante
Figa Rock Bar, Koper
27. 1. 2023
Iron Median, Not`N`Vun, AC/DC cover band, Metröpolis
Cvetličarna, Ljubljana
28. 1. 2023
Hei'An, Their Dogs Were Astronauts
Kino Šiška, Ljubljana
28. 1. 2023
Cowboys from Hell, Kaoz
TrainStation SubArt, Kranj
28. 1. 2023
The Canyon Observer
Narodni dom Maribor, Maribor