VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
30. 6. 2022

Bivši vokalist legend Iron Maiden Paul Di'Anno s svojim novim bandom Warhorse predstavlja prvi single Stop The War. Za komad je zasedba posnela tudi video, ki si ga lahko ogledate spodaj.

18. 5. 2022

Paul Di'Anno, nekdanji vokalist legend Iron Maiden, je najavil nov projekt, ki bo nosil naslov Warhorse. Gre za projekt, ki nastaja s številnimi glasbeniki iz sosednje Hrvaške, saj Di'Anno obiskuje fizioterapije in se tako pripravlja na operacijo kolena prav v Zagrebu. Napovedana je tudi posebna DVD-izdaja, ki bo poleg treh novih skladb obsegala tudi posebno sporočilo, ki jo Paul namenja svojim oboževalcem. Več informacij o sami izdaji in vsemu okrog Paula ter novonastalega projekta najdete tukaj.

19. 1. 2022

Bruce Dickinson je v enem izmed zadnjih intervjujev izjavil, da se band dogovarja za posebno turnejo, na kateri bodo Iron Maiden v celoti odigrali 82 minut dolg aktualni plošček Senjutsu. Ker bo šlo za zelo ekskuzivne koncerte, naj bi bili ti organizirani v manjših dvoranah, ki naj bi bile razprodane s strani tistih pravih »die-hard« poslušalcev zasedbe.

Je pa Bruce razjasnil tudi, da bo setlista na prihajajoči turneji, ki jo otvori prav koncert v Zagrebu (nedelja, 22. maj), sestavljena iz najbolj znanih in najbolj poslušanih komadov legendarne heavy metal zasedbe.

Avtorica: Tina Urek
12. 1. 2022

V 72. letu starosti je svet zapustil Burke Shelley, vokalist in basist ter ustanovni član valižanske zasedbe Burgie. Skupina, ki je nastala leta 1967, je s svojim tršim zvokom že takrat nakazala prve zametke heavy metala, ki so vplivali na velikane današnjega časa, med drugim tudi na bande, kot so Metallica, Iron Maiden ter Megadeth. Naj počiva v miru.

3. 1. 2022

Norveški heavy metalci Warzaw, ki naj bi nagovorili ljubitelje zasedb, kot so Judas Priest, Motörhead, Iron Maiden, Dokken ali Accept, so konec minulega leta v celoti objavili album Black Magic Satellite, ki ga lahko poslušate spodaj.

16. 12. 2021

The Quill predstavljajo priredbo Iron Maiden klasike Where Eagles Dare s prihajajoče kompilacije neobjavljenih skladb z naslovom Live, New, Borrowed, Blue, ki bo izšla 28. januarja pri založbi Metalville Records.

Švedsko stoner/hard rock zasedbo trenutno sestavljajo vokalist Magnus Ekwall (Ayreon, Mountain Of Power), kitarist Christian Carlsson (Cirkus Prütz), basist Roger Nilsson (Spiritual Beggars, Arch Enemy, Firebird) in bobnar Jolle Atlagic (Hanoi Rocks, Electric Boys, Firebird).

3. 12. 2021

Iron Maiden bodo naslednje leto ponovno obiskali Zagreb. V okviru turneje Legacy of the Beast 2022 bodo 22. maja nastopili v Areni Zagreb.

2. 12. 2021

Death/thrash/heavy metal zasedba Jackal's Backbone iz Združenega kraljestva bo naslednji teden v samozaložbi izdala debitantski album z naslovom Red Mist Descending. Album naj bi nagovoril ljubitelje bandov, kot so Arch Enemy, Nervosa, Sepultura ali Iron Maiden, vseboval pa bo 10 komadov:

Release the Kraken
Evade the Throes
Lifetakers
Blackout
Dead Prey
Interlude
Blinding Reality
Desolate Embers
Hand That Feeds Hypocrisy
Red Mist Descending

22. 10. 2021

Zasedba Einschlog je začela delovati leta 2012 pod prvotnim imenom Franz Jösef I., ki so ga z izidom svojega prvega albuma spremenili v ime, pod katerim jih poznamo danes. Tričlansko prleško heavy metal zasedbo sestavljajo Denis Ilješ na vokalu in basu, Marjan Kovačič na kitari in Timo Kosi na bobnih, ki se je pridružil skupini leta 2018 kot zadnji, istočasno pa je za bas kitaro prijel vokalist Denis.

S pridružitvijo novega člana se je zasedba odličila, da je končno nastopil pravi čas za korak k albumu, ki bo vseboval izključno avtorske komade. Glede na to, da so v življenju vseh članov zasedbe že od nekdaj prisotni trši zvoki, je v glasbi možno čutiti prisotnost njihovih vzornikov, kot so Slayer, Megadeth, Metallica, Pomaranča, Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest, Black Sabbath, Venom, Kraftwerk, Kiss in podobni. Iz mešanice vsega, kar jih je v glasbi skozi leta obdajalo, so poskušali izpeljati svoj zvok, v katerem je čutiti predvsem prleško melanholijo in temačnost, čeprav so besedila izključno v angleškem jeziku.

Glasbo je prispeval kitarist Marjan, besedila vokalist Denis, za aranžmaje pa so poskrbeli kot band v celoti. Prvenec Guts & Glory je nastal pod taktirko producenta Tilena Sapača iz studia Homeland Production, obeta pa dobro dozo kombinacije metala in hard rocka, ki ga zaznamujejo predvsem izvirni kitarski rifi, težka bobnarska roka in surov vokal, česar v današnji preveč zlikani glasbeni industriji že skoraj primanjkuje. Z desetimi komadi želijo predstaviti svojo unikatno zgodbo in zvok, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih, dokaz za to pa predstavlja spodnji komad z naslovom Power and Greed.

30. 9. 2021

Iron Maiden so minuli teden izdali video za Stratego, skladbo, ki jo najdete na bandovem 17. albumu Senjutsu.

6. 8. 2021

White Crone so nedavno objavili priredbo Rainbow klasike Stargazer, s katero so proslavili rojstni dan neponovljivega Ronnieja Jamesa Dia.

Gre za one-woman projekt večkrat nagrajene ameriške blues izvajalke Lise Mann, ki je v 80. odraščala ob zvokih legendarnih heavy metal skupin, kot so Iron Maiden, Mercyful Fate, Black Sabbath, Manowar, Dio in druge. Tokrat so se basistki in vokalistki Lisi Mann pridružili še bobnar Vinny Appice (ex-Black Sabbath, ex-Dio, ex-Heaven & Hell, Last In Line, Resurrection Kings, Dunsmuir), kitarist Alastair Greene (ex-Retrodemon) in klaviaturist Eric Lawrence (ex-Otovoid).

20. 7. 2021

Heavy metal velikani Iron Maiden bodo 3. septembra izdali že svoj 17. studijski album, naslovljen Senjutsu. Snemanje je potekalo v Parizu pod drobnogledom producenta Kevina Shirleya, mesto koproducenta pa je zasedel Steve Harris. Zasedba je poleg naslovnice razkrila še kar nekaj informacij glede samega izdelka, katerega predvajalni čas bo častitljivih 82 minut. Naslov Senjutsu lahko najbolje prevedemo kot strategija, taktika, naslovnico samuraja pa je ustvaril Mark Wilkinson po ideji Steva Harrisa. Glede na dolžino je seveda logično, da bo prav tako kot njegov predhodnik The Book Of Souls tudi Senjutsu izdan kot dvojni CD oziroma trojni vinil. Poleg tega je zanimivo, da je snemanje potekalo leta 2019 med premorom turneje Legacy Of The Beast Tour, kot pa je to že skoraj tradicija zasedbe, pa so gospodje komade spisali, zvadili in posneli v studiu. Harris je glede albuma izdal tudi, da gre za zelo raznolike komade, med katerimi se najdejo tudi zelo dolgi, dva izmed njih pa naj bi bila tudi precej drugačna od njihovega značilnega zvoka. Celoten seznam komadov je sledeč:

Senjutsu (Smith/Harris) 8:20
Stratego (Gers/Harris) 4:59
The Writing On The Wall (Smith/Dickinson) 6:13
Lost In A Lost World (Harris) 9:31
Days Of Future Past (Smith/Dickinson) 4:03
The Time Machine (Gers/Harris) 7:09
Darkest Hour (Smith/Dickinson) 7:20
Death Of The Celts (Harris) 10:20
The Parchment (Harris) 12:39
Hell On Earth (Harris) 11:19

Prednaročilo albuma bo mogoče od jutri, 21. 7. 2021, dalje pri različnih dobaviteljih, izbirali pa boste lahko med standardnim dvojnim digipack albumom, deluxe izdajo s knjižico, deluxe heavyweight črnim vinilom, posebnim srebrno-črnim ali rdeče-črnim vinilom, ki pa bosta na voljo zgolj pri izbranih dobaviteljih. Seveda pa bo za vse zbiratelje na voljo tudi poseben box set s CD-jem, Blu-Rayem in izbranim spominčkom, tisti, ki pa morda ne marate fizičnih izdaj, boste plošček lahko kupili tudi v digitalni različici. 

Avtorica: Tina Urek
15. 7. 2021

Objavljamo povezavo do video dogodka, na katerem bodo Iron Maiden danes ob 19.00 naznanili, kaj sploh je Belshazzar's Feast oziroma bo ta dogodek že danes potekal, saj podrobnosti niso znane.13. 7. 2021

Po večdnevnem namigovanju na pomembno objavo so Iron Maiden zdaj končno uradno povabili sledilce, da se udeležijo 15. julija dogodka Belshazzar's Feast. Za kaj točno gre, še ni popolnoma jasno, se je pa Bruce Dickinson že večkrat pojavil v nekem gledališču, kjer je tudi uradno najavil dogodek. Video najavo si lahko ogledate spodaj, za odgovore pa bo očitno potrebno počakati na 15. julij.

17. 5. 2021

British Lion, stranski projekt Steva Harrisa (Iron Maiden), je objavil video za skladbo Land of the Perfect People, ki ga najdete na drugem studijskem albumu Burning. 

KONCERTI & FESTIVALI
7. 7. 2022
Masters of Rock 2021
Vizovice, Češka
7. 7. 2022
ODPOVEDANO! Aerosmith
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
8. 7. 2022
Guns N' Roses
Olympiastadion, München, Nemčija
8. 7. 2022
Odprto/Open: Razvalina, Terminal Disease
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
9. 7. 2022
Kiss
Arena, Zagreb, Hrvaška
9. 7. 2022
Syberia
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor