Na današnji dan
1985
Slayer izdajo svoj drugi album Hell Awaits
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
27. 2. 2024

Finski čelisti Apocalyptica se vračajo h koreninam, in to na čisti začetek v leto 1996 k izdaji debitanskega celovečerca Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos. 7. junija bo namreč izšel njegov naslednik – Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. Gre za prelomno izdajo, in to iz dveh razlogov. Omenjeni plošček je nastajal praktično 20 let, pri prvem singlu The Four Horsemen pa je sodeloval Robert Trujillo (Metallica). Po malo manj kot 20 letih pa je zasedbo zapustil bobnar Mikko Sirén, ki je svoj zadnji pečat pustil na omenjenem prihajajočem albumu. Apocalyptica se tako res vrača h koreninam kot trio s poklonom Metallici. Jeseni bodo plošček predstavljali po Evropi in nam najbliže bosta koncerta na Dunaju (10. oktober) in v Budimpešti (25. november).

Ride the Lightning
St. Anger
The Unforgiven II
Blackened
The Call of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
The Four Horsemen (ft. Rob Trujillo)
Holier Than Thou
To Live Is to Die
One
One (Instrumental)

Avtorica: Tina Urek
23. 2. 2024

Iz tabora finskih metal čelistov Apocalyptica je odjeknila vest, da se je band razšel z dolgoletnim bobnarjem Mikkom Sirénom. Spodaj lahko preberete celotno izjavo banda:

»Some of you may have already seen us playing without our drummer Mikko Siren in Brasil and Mexico earlier this year...or have heard rumors to this effect. We are very sorry to have to inform you that we have amicably parted ways with Mikko after 20 years. Recording our forthcoming album was our last collective achievement. Also, we want to reassure all of you that we – Eicca, Perttu and Paavo – will continue as APOCALYPTICA. We wish Mikko happiness and success in everything he aims for in all his future endeavors!!«

Pred dnevi pa smo tudi poročali, da se Apocalyptica septembra odpravljajo na turnejo po Evropi.

Avtorica fotografije je Saša Krajnc.

22. 2. 2024

Finski čelisti Apocalyptica sporočajo, da se septembra odpravljajo na evropsko turnejo. Tokrat gre vendarle za posebnejšo turnejo, saj se Apocalyptica z njo vračajo na začetke delovanja. Že ime turneje »Plays Metallica Vol. 2« razkriva, da bodo koncerti posvečeni preigravanju skladb velikanov Metallica. Band se bo 10. oktobra ustavil tudi v dunajskem klubu Gasometer, druge datume pa najdete na sliki.

1. 2. 2024

Ameriški tehnični death metalci Revocation so objavili videospot za komad The Grip Tightens z mini albuma Teratogenesis iz leta 2012, ki so ga v ponedeljek znova izdali pri Relapse Records. Na omenjenem izidu so še štiri bonus skladbe, in sicer priredbe skladb Dyer's Eve (Metallica), Surprise! You're Dead! (Faith No More), Pull the Plug (Death) in Death in Vain (Exhorder).

30. 11. 2023

Newyorški posebneži Imperial Triumphant so objavili videospot za skladbo Nefertiti. Gre za priredbo skladbe, ki jo je prvotno napisal ameriški jazzovski saksofonist Wayne Shorter. Band je namreč včeraj pri založbi Century Media Records izdal EP Covers Collection z naslednjimi priredbami:

Paranoid Android (Radiohead)
A Night in Tunisia (Dizzy Gillespie)
Motorbreath (Metallica)
Jacob's Ladder (Rush)
Nefertiti (Wayne Shorter)

20. 9. 2023

Metallica so objavili live posnetek komada Too Far Gone?, ki so ga posneli 6. avgusta. Komad lahko v originalni izvedbi najdete na bandovem zadnjem albumu 72 Seasons.

12. 5. 2023

Belgijski heavy metalci Ironborn za konec maja napovedujejo svoj prvenec After the Flood. Album bo izšel 26. maja v digitalni obliki, 2. junija na CD-ju, 9. septembra pa še na vinilu. Na svoj račun naj bi prišli ljubitelji zasedb, kot so Metallica, Megadeth, Iron Maiden in Pantera.

10. 5. 2023

Pred 25. leti so legendarni Motörhead priredili sloviti komad Enter Sandman velikanov Metallica. Zdaj je skladba končno dobila novo podobo v obliki animiranega videospota, ki si ga lahko ogledate spodaj.

21. 4. 2023

Metallica predstavljajo video za skladbo Chasing Light s svežega albuma, ki nosi naslov 72 Seasons.

19. 4. 2023

Jason Newsted, najbolje znan kot nekdanji basist zasedbe Metallica, bo po desetih letih ponovno obudil svoj solo projekt Newsted. S projektom bo nastopil 20. maja na Floridi. Ali to pomeni tudi novo glasbo, pa zaenkrat še ni znano.

Avtorica: Tina Urek
12. 4. 2023

Po desetletju tišine bo konec leta izšel nov film kultne metal sage Metalocalypse. Celovečerec novi naslov Metalocalypse: Army Of The Doomstar, poleg filma pa bo izšel tudi album zasedbe Dethklok, ki so ga naslovili enostavno Dethalbum IV.

Pri ustvarjanju filma so med drugim sodelovali:
Tommy Blacha
Victor Brandt (Metalocalypse)
Stephen »Thundercat« Bruner
King Diamond (King Diamond, Mercyful Fate)
Mark Hamill (Batman: The Animated Series, The Machine, Star Wars)
Kirk Hammett (Metallica)
Jon Hamm (Confess, Fletch, Top Gun: Maverick)
Scott Ian (Anthrax)
Amy Lee (Evanescence)
Malcolm Mcdowell (A Clockwork Orange)
Juliet Mills (Passions)
Laraine Newman (Saturday Night Live)
Raya Yarbrough (Metalocalypse: The Doomstar Requiem – A Klok Opera)
Livia Zita

Avtorica: Tina Urek
31. 3. 2023

Metallica predstavlja še en video s prihajajočega dolgometražca. Tokrat gre za naslovni komad ploščka 72 Seasons, ki izide 14. aprila.

29. 3. 2023

James Hetfield, vokalist zasedbe Metallica, bo v sodelovanju s Permuted Press 17. oktobra izdal knjigo Messengers: The Guitars Of James Hetfield. Gre za čtivo v obsegu 400 strani, na katerih bo James predstavil svojo zbirko kitar in vlogo vsake izmed njih v njegovem življenju kitarista, frontmana in pisca komadov za Metallico.

Svoje kitare oziroma kitaro pa bo ljudstvu približal tudi Kirk Hammet. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kitar Gibson je namreč najavil prvo partnerstvo in globalno sodelovanje oziroma izid s Kirkom. Ta legendarni status si je prislužil s svojo kitaro »Greeny« – gre za magični 1959 Les Paul Standard. Naveza bo prinesla 2 kitari, in sicer različico Greeny v Gibson Custom Shop in Greeny v standardni različici Les Paul.

Avtorica: Tina Urek
10. 3. 2023

Velikani metala Metallica pripravljajo prav poseben dogodek ob izidu novega ploščka 72 Seasons. Dan pred izidom ploščka, torej 13. aprila, bo album v celoti predstavljen v kinematografih po vsem svetu. Pri nas bo to mogoče v kinematografih Cineplexx, več informacij pa najdete tukaj.

2. 3. 2023

Metallica je objavila nov single If Darkness Had A Son s prihajajočega albuma 72 Seasons. Album izide 14. aprila, prednaročite pa ga lahko tukaj.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 4. 2024
Iz ropotarnice: HammerFall - Glory to the Brave
Galerija
19. 4. 2024
Jena / Wildrive
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Galerija
17. 4. 2024
La Squadra Demolizioni / Riot Squad / Exit Catacomb
Recenzija
17. 4. 2024
Austrian Death Machine - Quad Brutal
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Galerija
16. 4. 2024
Claustrum / Intoxichate / Gastritis
Galerija
15. 4. 2024
VV / Zetra
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana