Na današnji dan
1980
Black Sabbath izdajo svoj deveti album Heaven and Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
20. 5. 2022

Brazilski thrasherji Thrashera bodo 20. julija pri založbi Helldprod Records izdali album z naslovom Bastardos da Noite, ki prinaša naslednje komade:

Distópica Marcha Bastarda (Intro)
Bastardos da Noite
O Filho de Sete Cabeças
Partidário ao Metal
A Dona da Noite de Metal
Desgraça e Terror!
Noite Obscena
A Viúva do Capeta
Bandeira Negra

12. 5. 2022

Death/black metalci Conventus Cerris sporočajo, da je na ogled posnetek komada Stari Hrast, ki je nastal 15. aprila na festivalu Scena 2022. Video si lahko ogledate spodaj.

18. 10. 2021

V 46. letu je umrla glasbenica in scenaristka Andrea Meyer Haugen, znana tudi pod vzdevkom Nebelhexë. V 90. letih je ustvarjala ambientalno folk glasbo s solo projektom Hagalaz' Runedance in dark ambient s projektom Aghast, pri katerem je sodelovala z nekdanjo Fenrizovo ženo Tanio Stene. Svoj glas je med drugim prispevala na prvencu Cradle Of Filth z naslovom The Principle of Evil Made Flesh (1994) in prvi skladbi na Nemesis Divina (1996), tretjem albumu Satyricon. V preteklosti je bila poročena s Tomasom Haugnom (Emperor), s katerim je imela hčerko.

Andrea je ena od žrtev nedavnega terorističnega napada lokostrelca v Kongsbergu na Norveškem.

16. 7. 2021

Belgijski hardcore band Deconsecrate je izdal nov video za pesem Fatal Encounter v podporo albumu Dark Night Of The Soul. Posebnost tega videa je, da je pri njegovem nastajanju sodelovalo kar 14 lokalnih vokalistov, s čimer so po več kot letu pandemije želeli pokazati, da je scena še živa. Album Dark Night Of The Soul je izšel 1. decembra 2020.

6. 7. 2021

Hellcrawler so objavili koncertni posnetek Deadlands Fiesta // Cosmic Seeders, ki je prvi izmed več posnetkov pod naslovom The Plague Sessions at Mostovna 2021, ki so jih posneli na Mostovni in jih bodo predstavili v prihodnje.

Hellcrawler lahko v soboto 10. julija na Mostovni vidite tudi v živo, saj skupaj z Lintver in Black Reaper igrajo na festivalu Poletna scena, s katerim Klub goriških študentov praznuje 30 let delovanja. Vstop je prost.

15. 6. 2021

Organizator laškega festivala Metaljot Raspaljot Open Air je včeraj objavil naslednje sporočilo za javnost:

»Z veliko žalostjo vas obveščamo, da je festival prestavljen! Čakali smo do zadnjega možnega trenutka, da bi festival vendarle lahko realizirali, resnično smo naredili vse kar je v naši moči, ampak v tem trenutku je mogoče gostiti samo do 200 obiskovalcev (prodanih je že precej več vstopnic) na območju, kot je to, kjer gostimo festival. Poleg omenjene težave, pa je tu še cel kup omejitev, odredb, ukrepov in raznih logističnih ter birokratskih ovir, ki v tem času resnično ne omogočajo izvedbe festivala kot se spodobi oz. kot si ga obiskovalci zaslužite. Naslednja alternativa, ki smo jo imeli v mislih, je bila, da se festival prestavi proti koncu poletja, vendar tudi ta scenarij ni izvedljiv, saj večina bandov, ki so bili potrjeni za to edicijo festivala, takrat ni na voljo (so recimo na drugih turnejah), pri čemer pa se nam ne zdi smiselno iskati drugih bandov, saj ste obiskovalci kupili vstopnice za prav te nastopajoče.

NOV DATUM: trenutno že delamo na tem, da čim prej objavimo nov datum festivala, ki bo po vsej verjetnosti 1. julij 2022 - vas v čim krajšem času obvestimo!

LINEUP: pravtako intenzivno delamo na tem, da obdržimo celoten program isti, kot je bil predviden za letos - vas obvestimo v naslednjih dneh/tednih!

VSTOPNICE: vse vstopnice, ki ste jih kupili do sedaj, SO VELJAVNE tudi za leto 2022! Pri tem bi vas prosili, da v dobrobit festivala slednje obdržite! Kar se same prodaje tiče, je slednja letos potekala naravnost odlično, tako da je bilo en mesec pred festivalom prodanih več vstopnic, kot v prvih dveh edicijah skupaj (v tem obdobju), pri čemer bi vas opozorili, da bo skoraj z gotovostjo festival RAZPRODAN! Če bi vaše vstopnice vendarle radi vrnili, lahko to storite v vsakem momentu! Tisti, ki ste kupili vstopnice fizično, jih lahko vrnete na prodajnih mestih trafik 3DVA in bencinskih OMV; kjer ste jih kupili, v kolikor pa ste vstopnice kupili preko spleta, pa lahko pišete na podpora@olaii.com in sicer iz maila iz katerega ste vstopnico tudi kupili, v sporočilo maila pa samo dodajte številko vstopnice/računa.

Hvala za vašo veliko podporo! Mi smo resnično naredili vse, kar je bilo v naši moči, ampak žal normalna izvedba letos ni mogoča! SE VIDIMO LETA 2022!«

14. 5. 2021
Metalsteel danes ob 20h pripravljajo poseben livestream koncert z gosti, naslovljen Tribute to Legends. Gre za dogodek v sklopu promocije zadnjega singla Death=Life ter promocijo prihajajočega albuma Forsaken By the Gods, ki bo izšel letos septembra. Predvsem pa gre za opomnik, da domača metal scena še živi, čeprav je zaradi epidemioloških ukrepov na kolenih. V ta namen so povabili glasbene kolege, vokaliste, da se skupaj poklonijo legendam heavy metal glasbe. Dogodek bosta moderirala Šujo & Gorjanec z Radia Bob.
 
Z Metalsteel bodo nastopili:
- Aleks Škofljanec (Negligence, ex-Metalsteel)
- Jan Leščanec (SkyEye)
- Aleksandra Josić (King Foo)
- Frenk Stritar (Hangar 55)
- Igor Zonta (Cowboys From Hell)
- Mario Murgič (ex-Underground)
 
Dogodek se bo brezplačno prenašal na www.facebook.com/klubjedro, prav tako pa bo potekal v živo v etru Radia Bob:
- FM 87,6 MHz (Ljubljana z okolico)
- DAB+ 215,072 MHz, blok 10D (vsa Slovenija)
- spletni stream: http://www.radiobob.si/live/
- mobilne aplikacije (TuneIN Radio ipd.)

Avtorica: Tina Urek
23. 4. 2021

Festival žanrskega filma Kurja polt vse navdušence vabi na scenaristično delavnico pod naslovom Moj prvi grozljivi kratkometražec. Interaktivna spletna delavnica se bo odvijala 10. junija od 13. do 15. ure, vodila pa jo bo večkrat nagrajena avtorica in teoretičarka iz Velike Britanije Alison Peirse. Z njeno pomočjo se boste naučili ustvarjati nove zgodbe, si zamišljati nove like in strukturirati svoje ideje.

Prijave so odprte do 16. maja, prijavnina, ki vključuje tudi ogled festivalskega filma po izbiri, pa znaša 15 EUR. Prijavo lahko oddate na naslov neza.kos@kurjapolt.org, več informacij o festivalu in delavnici pa boste našli tukaj.

 

Avtorica: Tina Novaković
15. 9. 2020

Hard & Heavy scena živi vsem korona ukrepom navkljub. V času, ko na sceni primanjkuje koncertov, imate končno spet priliko razmigati vratne mišice na 12. MetalWitchu – HARD & HEAVY NIGHT, ki bo v petek, 25. 9. 2020, na zunanjem odru kluba ČIN ČIN (Tobačna) v Ljubljani.

Na koncertu bodo nastopili: vodilna slovenska heavy metal zasedba METALSTEEL, hard rockerji TOMCAT in heavy metalci HANGAR 55. Vstopnine ni! 

Organizator: Četrtna skupnost Vič, Občina Ljubljana. Organizator naproša vse obiskovalce, da se držijo priporočil oziroma navodil NIJZ-ja v zvezi s preprečevanjem okužb s COVID 19.

Avtorica: Tina Urek
17. 7. 2020

Organizatorji Grossmannovega fantastičnega festivala filma in vina sporočajo: »Najmlajši so že ob 12. uri vabljeni v kino dvorano Kulturnega doma, kjer jih pričakuje animirana pripoved Slavna medvedja zasedba Sicilije režiserja Lorenza Mattotija. Ob 16. uri sledi brutalni slasher Nesmiselno nasilje, ki ga je režiral znani kanadski komik Jay Baruchel. Ob 18. uri je čas za mojstrovino češkega režiserja Václava Marhoula, presunljivo vojno dramo Obarvana ptica.

Na Glavnem trgu bo ob 21. uri projekcija slovenske črne komedije Operacija Cartier režiserja Mirana Zupaniča z gostom scenaristom Mihom Mazzinijem. Ob 23. uri bo sledila ugandska akcijska komedija Nori svet režiserja IGG Nabwane.

V atriju Mestne hiše bo ob 21. uri na sporedu drugi blok kratkih filmov iz tekmovalnega programa Melies d'Argent, ki mu bo ob 23. uri sledil glasbeni dokumentarec Tusta režiserja Andreja Korovljeva.«

17. 6. 2020

Lemmy Kilmister, preminuli vodja kultnih Motörhead, bo prihodnje leto dobil filmsko biografijo. Film, enostavno poimenovan kar "Lemmy", bo režiral Greg Olliver, ki je režiral že dokumentarec o Kilmistru iz leta 2010. Produkcija naj bi se začela prihodnje leto, VMI pa bo film uradno predstavila na virtualnem marketu Cannesa. Ta naj bi prikazal Lemmyevo življenje vse od njegovih začetkov kot roadie pri Jimmyu Hendrixu in ustanovitvi prve zasedbe Hawkwind ter do uspehov, ki jih je doživel z Motörhead. Scenarij je zapisal Medeni Griffiths, managerja te kultne zasedbe Todd Singerman in Steffan Chirazi pa bosta prevzela vlogo izvršnih urednikov.

Avtorica: Tina Urek
10. 1. 2020

Naslednji teden bo v ljubljanskem Orto Baru nastopilo 18 bandov. Zakaj? Ker Dirty Skunks praznujeta svojo polnoletnost, svojo rojstnodnevno zabavo pa sta tradicionalno poimenovala Dirty Skunks Fest. Na treh odrih se bo torej predstavilo 18 slovenskih bandov, ki žanrsko pokrivajo vse, kar ponujajo alternativna metal, rock in punk scena. Na svoj račun bodo torej prišli tako death, black, heavy in stoner metalci kot tudi ljubitelji deathcora, punkrockerji in ostali ljubitelji alternativne glasbe podzemlja. Po koncertu sledi after party do jutranjih ur.

Vesela Dihurčka vam sporočata: "Come and get some! Support your local scene!"

Znana je časovnica za DIRTY SKUNKS FEST:

18.00 blagajna/vrata
18.20–18.50 March Of War (Orto Hala)
19.10–19.40 Guattari (Orto Hala)
20.00–20.30 Maskardh (Orto Hala)
20.50–21.20 Alo!Stari (Orto Hala)
21.40–22.20 Morywa (Orto Hala)
22.40–23.20 SkyEye (Orto Hala)
23.40–00.20 Malorshiga (Orto Hala)

19.30–20.00 Taste Of Plague (Orto Klub)
20.20–21.00 Agan (Orto Klub)
21.20–22.00 Diareja Eksploziv (Orto Klub)
22.20–23.00 Multiball (Orto Klub)
23.20–00.00 Reach (Orto Klub)
00.20–01.00 Britof (Orto Klub)

20.15–21.00 The Canyon Observer (Orto Bar)
21.20–21.50 Grob (Orto Bar)
22.10–22.40 Dust Collector (Orto Bar)
23.00–23.40 Chains (Orto Bar)
00.00–00.40 Harry (Orto Bar)

Vstopnice so na voljo preko On Parole,v trgovini Big Nose Ent. in v Orto baru!

11. 12. 2019

Jutri v Kino Šiška prihaja razvpita ameriška zasedba Gwar, ki po odrih straši že od leta 1984 in je po nebroju singlov, videov in štirinajstih albumih pred dobrim mesecem pri založbi Church of Vinyl izdala EP Gor-Gor. Veseli Dihurčki o njih pravijo: "Mnogi narodi že od nekdaj pišejo o legendarni zapuščini teh jezdecev apokalipse, ki ima več imen – America Must Be Destroyed, Scumdogs Of The Universe, Ragnarök, Violence Has Arrived itd. Torej – ubijalska glasba, ubijalska scena in nastop, ki ga gotovo ne vidite vsak dan."

Na turneji po Otoku in starini celini Use Your Collusion jih spremljajo še nekoliko starejši in ustvarjalo še plodnejši veterani thrash/progresivnega metala Voivod, ki so lani pri Century Media izdali svoj štirinajsti studijski dolgometražec The Wake. Nazadnje so najbližje Sloveniji igrali predlani v Zagrebu z Earth Ship, predtem pa so leta 2016 z Entombed A.D., Lord Dying in Barren Womb obiskali Orto Bar.

Za ogrevanje bo poskrbela španska melodična death metal/metalcore skupina Childrain, ki že ima pod pasom EP in štiri albume. Od tega so zadnjega – The Silver Ghost – izdali spomladi pri Graviton Music Services. Fantje so doslej med drugim igrali že z Gojiro, Napalm Death, Hatebreed in Atreyu.

Ugodnejše vstopnice po 28 € so v predprodaji na voljo le še danes, in sicer prek spletne trgovine On Parole, portala mojekarte.si in v Orto Baru. Jutri bo vstopnina na vratih 32 €. Več informacij o nastopajočih in koncertu najdete v našem napovedniku in na Facebooku.

Jutrišnja časovnica je naslednja:

18.30 blagajna
19.00 vrata
19.30 Childrain
20.20 Voivod
21.50 Gwar

13. 9. 2019

V soboto, 26. oktobra, se bo v Kino Šiška zgodil poseben dogodek v organizaciji Veselih Dihurčkov, ki bo posvečen slovenski metal sceni – Support The Scene. Oder katedrale bodo eksluzivno za slovensko publiko zatresli domači slam prvaki Within Destruction, poleg njih pa bodo nastopili še Eruption, Carnifliate, Skyeye, Armaroth, Reach in Smrt. Na Facebook dogodku koncerta trenutno poteka še glasovanje za dodatnega nastopajočega. Zaenkrat gre najbolje zasedbama Dethrone the corrupted in Vulvathrone. Na On Parole boste 15 € odšteli za »navadno« karto, za 30 € pa boste deležni VIP vstopnice. Čas je, da pokažemo, kako močna je slovenska metal scena!

Avtorica: Tina Urek
13. 6. 2018

Zavod Strup produkcija trenutno pripravlja dolgometražno grozljivko/črno komedijo The Curse of Valburga, v kateri se bo v vlogi satanističnega antagonista Svena preizkusil švedski glasbenik Niklas Kvarforth (Shining, Skitliv). Poleg njega igralsko zasedbo sestavljajo še Jurij Drevenšek (Idila, Stekle lisice), Saša Pavlin Stosić (Šuplje priče, Usodno vino), Marko Mandič (Nočno življenje, The Hitman's Bodyguard) in Grega Skočir (Big Foot Mama).

V filmski ekipi so scenarist in režiser Tomaž Gorkič (Idila, Apoptoza), direktor fotografije Nejc Saje, ki je ustanovitelj Zavoda Strup produkcija, in producent Mitja Kralj, ki sicer piše za glasbeni portal Profanity in organizira koncerte pod imenom Kiborg Spužva Büking. Več informacij o prihajajočem filmu najdete na uradni strani filma in na Facebooku.

Ustvarjalci so doslej objavili krajša napovednika:

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
25. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Kino Šiška, Ljubljana
25. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Prater
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna