Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 12. 2003

Blaze

Spraševal: Peter Gregorc
Odgovarjal: BLAZE
Ime Blaze Bayley je dobro poznano vsem ljubiteljem Iron Maiden. Bivši pevec skupin Wolfsbane in Iron Maiden je po odhodu iz slednje zbral skupino mladih glasbenikov in začel nastopati pod imenom Blaze. Prvi album, Silicon Messiah je bil zelo dobro sprejet, zato je band kmalu izdal drugega in se odpravil na turnejo po Evropi. Najbliže nam so se ustavili 3. februarja v Grazu, kjer so si fantje (kitarist Steve, basist Rob in seveda Blaze) vzeli nekaj časa za pogovor z nami.


PETER:
Dobro, pa začnimo. Z nami so fantje iz banda Blaze. Prvo vprašanje je namenjeno tebi Blaze. Bil si član Wolfsbane, Iron Maiden in sedaj Blaze. Kakšna je razlika, kakšni so občutki v bandu sedaj?

BLAZE:
Mislim, da je razlika predvsem v doživljanju glasbe. V Wolfsbane smo le želeli priti ven in igrati v živo, bilo je tudi precej punk elementov. Nikoli nismo imeli podpore založbe, vedno so nas hoteli spremeniti in delati kompromise pri glasbi in vsem. Iron Maiden so to že pustili za seboj, nikoli nismo delali kompromisov in bilo je sijajno, vedel si, da bodo stvari ostale tako kot si jih zamisliš in napišeš. Ko sem bil pri Iron Maiden sem dobil veliko samozavesti, veliko sem se naučil. Ko sem jih zapustil, sem imel nekaj idej in razmišljal sem, da bi naredil svojo skupino. Rekel sem si: »Če bom to naredil, hočem, da je to metal band, hočem najti glasbenike, ki so mi podobni, ki ljubijo metal in ga razumejo.« Imel sem veliko srečo, našel sem Stevena, Roba, Johna in Jeffa. Med nami obstaja kemija, skupaj pišemo pesmi in imamo malo prednosti, ker so moje ime fani po svetu že poznali od prej. Sedaj je na nas, da pokažemo ljudem za kaj se pri bandu gre.

PETER:
Ja, vendar si ti imel veliko izkušenj. Pa vi fantje? Ste igrali v drugih bandih?

BLAZE:
ROB:Ja, samo ne v velikih. Nikoli prej nisem imel pogodbe z založbo. Bil je angleški band. Imeli smo običajne težave, v običajnih krogih. Imeli smo nekaj demo posnetkov in nekaj zanimanja založb. To je bil za nas velik prodor, res se je dobro obneslo, saj je Blaze med nas vnesel tisto kemijo in zdi se mi, da ljudje to opazijo, ko nas gledajo v živo in vidijo, da je to pravi band.

PETER:
Kje si našel fante?

BLAZE:
Imel sem srečo, pri EMI-ju so rekli, da bodo zame naredili reklamo. V reklami, ki je bila v vseh metalskih revijah sem rekel, da iščem glasbenike, ki imajo radi metal. To je bilo to, ne gre za slab image, droge, način življenja ali kaj podobnega. Gre samo za glasbo, najboljšo glabo, ki jo lahko igraš, pri tem uživaš, noriš na odru in živiš na avtobusu. In tisti, ki so rekli »to je zame«, te sem povabil na avdicijo in za tiste, ki so samo želeli slavo se sploh nisem brigal.

PETER:
Album Sillicon Messiah je bil zelo dobro sprejet. Ste pričakovali, da bo fanom tako všeč.

BLAZE:
Ne, nismo pričakovali kaj dosti.
STEVE: Ne, zdi se mi, da smo napisali samo pesmi, ki smo jih sami želeli slišati. Zame, kot fana ni veliko stvari, ki bi mi bile všeč in bi se me dotaknile in na nek način smo vsi fani tega banda. Samo delamo stvari, ki so nam všeč, hočemo imeti ta band.
ROB: Zdi se mi, da radi razmišljamo, da pišemo glasbo, ki bi jo sami kot fani želeli kupiti.

PETER:
Seveda. Se pravi, da je bil uspeh albuma veliko presenečenje?

BLAZE:
Ja, res je. Ko smo bili v studiu smo samo rekli, naredimo album na katerega bomo lahko ponosni, ne delajmo kompromisov, samo naredimo album, ki ga vsi želimo narediti. In če bo ljudem to všeč, super, če ne pa imamo še vedno album na katerega smo lahko ponosni, za katerega smo se trudili. Tak odnos smo imeli in ko je začel dobivati pozitivne recenzije, se je zanj začelo zanimati in ob njem uživati veliko starih Wolfsbane in Iron Maiden fanov. Bilo je neverjetno, nismo mogli verjeti, nismo mogli verjeti, da so odzivi tako dobri.

PETER:
Ste po izdaji dobro sprejetega prvega albuma čutili kakšen pritisk pri pisanju novega?

BLAZE:
Oh, veliko pritiska, bilo je neverjetno, skoraj nevzdržno. Nismo pričakovali, da bo prvi album res komu všeč. Rekli smo si samo »tu je«. In ko je bil ljudem všeč smo si mislili: »Oh ne, narediti bomo morali album, ki se bo lahko primerjal s prvim.« Če bi bil prvi album slab bi si lahko rekli, da se bomo bolj potrudili pri naslednjem, tako pa nismo vedeli kaj sedaj. Res sem čutil veliko pritiska, mislim, da smo ga vsi. Zmogli smo, vendar me je pripeljalo čisto na rob zloma. Mislim, da je vse, skozi kar smo morali iti, v tem albumu, mi vsi. Tudi izgled je naše delo, vse smo naredili sami.

PETER:
Sami?

BLAZE:
Vse. Le nekaj slik je naredi nekdo drug. To je naš booklet, ki smo ga sami oblikovali in to je zgodba in to so besedila, vse to smo naredili sami in tudi to pove nekaj. Naredili smo tako, kot bi si sami želeli, če bi album kupovali. Tole je naš prvi koncert tam, Wacken Open Air Festival. Blaze kaže fotografije v bookletu.

PETER:
Bil sem tam.

BLAZE:
To je bil res najlepši dan v našem življenju, bilo je neverjetno.

PETER:
Da vidim…Tule sem jaz. He, he, he. Preveč sem bil spredaj.

BLAZE:
In to je to, kar se tiče tega albuma. Vanj smo vložili svoja življenja, vse naše življenje je v tem albumu. Ta glasba nam pomeni vse. Ker je bil konceptualni album smo kar naprej spreminjali stvari in brusili zgodbo.

PETER:
Praviš, da je konceptualni album?

BLAZE:
Ja.

PETER:
In, zgodba…

BLAZE:
Ja, vidiš tule, vsa besedila so napisana v profesorjevi beležki. To je zgodba o profesorju, ki dela raziskave o deseti dimenziji in vlada hoče ukrasti njegove izsledke in jih uporabiti za izdelavo orožja za poslednje uničenje.

PETER:
In to je koncept albuma, vsa zgodba?

BLAZE:
Ja, vlada hoče ukrasti raziskave o deseti dimenziji.

PETER:
Kakšna je razlika, če ga primerjaš s prvim albumom?

BLAZE:
ROB: Glasbeno, veliko več ekstremov je v njej. Mislim, da je na njem veliko več melodičnih delov, kot na prvem, veliko težjih in agresivnejših delov. Malo smo tudi eksperimentirali, v pesmi Meant To Be imamo ženski pevski zbor in godalno sekcijo. Mislim, da smo se tokrat glasbeno malo bolj spustili v pustolovščino. In tudi koncept, besedila celotno stvar povezujejo v eno samo.
STEVE: Ker smo nekako lahko delali bolj učinkovito, ker smo vsi igrali skupaj, ker smo bili na turneji in delali stvari, ki jih pravi bandi delajo, stvari, ki jih pri prvem albumu nismo delali, zaradi vsega tega smo pesmi lahko pripeljali do nekega naravnega zaključka in jih res dodelali in dokončali. Morda bi želeli imeti nekaj 12-strunskih kitar na prvem albumu, tokrat pa smo vse, kar smo želeli, tudi dosegli.
ROB: Imeli smo tudi bolj jasno sliko, kaj hočemo napraviti, pri prvem albumu nisem vedel kaj pričakovati, dokler zadeva ni bi bila dokončana. Torej... mislim, da smo imeli veliko jasnejšo sliko o tem, kaj hočemo.

PETER:
Je to tvoj prvi album?

BLAZE:
STEVE: Sillicon Messiah je bil moj prvi album.
ROB: Imel sem nekaj studijskih izkušenj, ampak to je bila moja prva »prava izdaja«.

PETER:
In kakšna so pričakovanja glede drugega albuma?

BLAZE:
Upamo, da bo ljudem, ki jim je bil všeč Sillicon Messiag všeč tudi The Tenth Dimension, in tudi mnogo Maiden fanov in prejšnjih Wolfsbane fanov prihaja na naše koncerte in nas podpira in to je fantastično. Tega nisem nikoli pričakoval in trenutno gre vse dobro. Najpomembnejši stvari sta nam glasba in turneja. Radi bi igrali na kar največ koncertih, na kar največ različnih mestih. Kjer nismo bili na Sillicon Messiah turneji, želimo iti na Tenth Dimension turneji.

PETER:
Ko smo že pri turneji. Tole je vaš 15. koncert na njej, če se ne motim. Igrali ste s Helloween, zdaj igrate s Savatage. Kako se odvija turneja, kakšni so fani?

BLAZE:
Oh, fani so neverjetni. Noro je...Steve: Vsak večer so super odzivi, povsod, kjer smo do sedaj igrali. Fantastično je, da so odzivi na nas taki. In tisti, ki so prišli poslušat Savatage podpirajo tudi nas in to je to, igramo, podpiramo nekoga in tudi njihovim fanom predstavimo našo glasbo. Mislim, da nam gre dobro.

PETER:
In na katerem koncertu boste glavni band?

BLAZE:
Ko bo tega konec, marca.
STEVE: 26. marca igramo v Wörglu.

BLAZE:
Ja, marca se vrnemo.

PETER:
Po vsej Evropi?

BLAZE:
Ja, po vsej Evropi. Ne bomo igrali povsod kjer smo bili predskupina, ker bomo igrali v manjših prostorih, ker nismo tako velik band, vendar... Ja, gremo naokrog. Wörgl je v Avstriji in igrali bomo še na različnih drugih mestih. Ko končamo s Savatage imamo nekaj koncertov v Južni Ameriki, potem pa se vrnemo. Vzeli si bomo nekaj časa zase, da začnemo razmišljati o novih idejah, potem pa so na vrsti poletni festivali. Tudi ko ne igramo smo radi zaposleni, da naredimo kar največ.

PETER:
Kako dolgo boste igrali danes?

BLAZE:
Ne prav dolgo, štirideset minut, to je največ kolikor lahko, kot predskupina. Ko smo glavni band igramo 90 minut, dve uri.

PETER:
Kako ste izbrali setlisto za danes?

BLAZE:
Preizkušali smo. Imel sem idejo pa ni bila nikomur všeč, Rob je imel idejo in smo jo spremenili, Steve je imel idejo in potem je vodstvo reklo »Poskusimo tole«, založba je rekla »Želimo slišati tole.« Eventuelno smo naredili set in vsi pravijo »Tega pa ne boste spreminjali.« Nekaj koncertov smo imeli popolnoma različne sete in kar naprej smo razmišljali: »Hm, mogoče bi lahko igrali tole…«. Zadnja dva ali tri koncerte smo se dokončno odločili glede seta. Igramo nekaj novih pesmi, nekaj pesmi Iron Maiden in nekaj pesmi s Sillicon Messiah, nimamo pa časa za kakšne od Wolfsbane. Na svoji turneji bomo kot glavni band igrali tudi nekaj Wolfsbane pesmi.

PETER:
Jih želiš igrati?

BLAZE:
Ja, ponosen sem na vse stvari, ki sem jih naredil v Wolfsbane in nekje me bolj poznajo zaradi Wolfsbane kot pa zaradi Iron Maiden.

PETER:
Resno?

BLAZE:
Ja, v Angliji. Več je Wolfsbane fanov, kot pa Iron Maiden fanov, ki nas pridejo poslušat. Bili smo zelo znani, nikoli pa nismo imeli priložnosti, da bi šli na turnejo.

PETER:
Torej, kaj pričakujete nocoj?

BLAZE:
Pričakujemo najboljše eden od drugega, enostavno se bomo imeli super, radi počnemo kar počnemo. Imamo veliko srečo, da lahko to delamo za preživetje in dali bomo vse od sebe, zelo smo vznemirjeni. Imeli smo že dva dobra koncerta v Avstriji in radi bi dosegli še tretji »zadetek«.

PETER:
Aha, slišal sem, da si vrgel Vicious Rumors z avtobusa. Je to res?

BLAZE:
Torej, kar se je zgodilo… Verjetno je res, ne vem, njih moraš vprašati…

PETER:
Skupaj ste bili na turneji…

BLAZE:
Ja, delili smo si avtobus in prosili smo jih, če bi si priskrbeli svojega, ker mi ni bilo všeč, da si avtobus delimo, ker sta to dva banda. Avtobus si že delimo z našo ekipo. Ko pa imaš dva različna banda na avtobusu, ta ni več tako velik. Ko smo bili s Helloween je bilo spredaj še vedno kakšnih osem sedežev prostih in si imel svoj mir, tu pa tega ni. Nimaš nobenega zasebnega prostora. In jaz, kot pevec, potrebujem kar precej tišine in… Najprej sem mislil, da se bo obneslo, pa se ni. Na prvih štirih koncertih sem imel kar nekaj težav z glasom. Nisem mogel normalno počivati, zato smo jih prosili, da si organizirajo svoj avtobus.

PETER:
Torej ni bilo drugega problema?

BLAZE:
Ne, bilo je samo zaradi mene. Nisem počival, nisem se mogel zbrati, potrebujem mir. Zame so fani in koncert vse in nisem se mogel zbrati in dati vsega od sebe. Nisem mogel dati fanom, nisem mogel vložiti v koncert, ker nisem imel dovolj prostora in miru, da bi se res osredotočil na koncert. In ko začne koncert trpeti takrat je nekaj hudo narobe in nekaj je treba storiti. In na žalost je bila to rešitev. Ampak koncert in fani so na prvem mestu in zato sem to naredil.

PETER:
Dobro, to je to. Hvala za intervju, želiš kaj povedati slovenskim fanom?

BLAZE:
No, rad bi se zahvalil vsem slovenskim fanom za podporo, ko sem bil še pri Iron Maiden in upam, da bomo lahko prišli k vam in igrali na Tenth Dimension turneji in upam, da uživajo v albumu The Tenth Dimension.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška