Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

23. 1. 2003

Southern Storm

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ELVIS
Z nastopoma v Ljubljani in Novem Mestu so tuzlanski progresivni metalci Southern Storm hipoma osvojili slovensko publiko. To so pokazali tudi rezultati v glasovanju za "Naj 2002", kjer ste jih uvrstili na visoko tretje mesto v kategoriji za naj koncert v Sloveniji, pa tudi za naj tuji band so se zelo dobro odrezali. Njihov prvi obisk pri nas smo izkoristili tudi za pogovor s pevcem Elvisom. Prvi del je nastal pred nastopom, po njem pa si je Elvis vzel še čas, da je pohvalil izredno publiko.


MATJAŽ:
Southern Storm prvič v Sloveniji. Kako se počutite?

ELVIS:
Vse je OK. Imeli smo nekaj problemov na mejnem prehodu, drugače pa je v principu vse v redu, prišli smo v Orto bar, čakamo na nastop, tonska vaja je minila brez problemov.

MATJAŽ:
Nekdo vam pa še manjka?

ELVIS:
Ha, ha, ha, pričakujemo ga, upamo, da bo kmalu prišel. Klaviaturist ni imel urejenih vseh papirjev in sedaj ga čakamo…

MATJAŽ:
Kaj pričakujete od današnjega koncerta?

ELVIS:
Kaj pričakujemo? To, k čemur vedno stremimo, da odigramo kvaliteten nastop. Pričakujemo, da se bomo prisotnim pokazali v najboljši možni luči. Da se tu pokažejo Southern Storm, ki so izdali prvi album, ki je dobil že dosti pozitivnih recenzij. V glavnem, da se prvič predstavimo vaši publiki: »Mi smo Southern Storm« in da bomo po koncertu vsi zadovoljni.

MATJAŽ:
Ste v drugačnem položaju, kot če bi igrali doma. Tam ste verjetno že uveljavljeni?

ELVIS:
Kar se tiče Southern Storm, je to na področju BiH že zelo poznano ime, enako pa lahko rečem tudi za področje Hrvaške. Tam smo namreč lani igrali zelo veliko. Kar se tiče same BiH pa velja, da so naši koncerti zelo dobro obiskani, narod je seznanjen z našim materialom in užitek je delati za tako publiko. V principu lahko rečem, da kjerkoli smo prvič igrali, se je med nami in publiko vzpostavil pozitiven odnos, vedno smo zapustili dober vtis in pričakujem, da bo tako tudi tokrat.

MATJAŽ:
Kakšna je metal scena v BiH?

ELVIS:
Lahko ti rečem, da kar se metala v BiH tiče, je scena kar močna. Ne ravno, kar se tiče klasičnega metala, že Southern Storm smo predstavniki progresivnega metala, ki ni ravno močno zastopan, a vse ostale smeri so zastopane kar močno. Je veliko death in thrash metal bandov. Samo v Tuzli je okoli dvajset delujočih bandov, ki sicer ne igrajo vsi klasičnega metala, temveč različne zvrsti. A vse je v okviru metala.

MATJAŽ:
Publike je dovolj?.

ELVIS:
Jah, kaj naj ti rečem… Pomembno je, da si delaven, da veliko delaš. Mi smo si dober položaj priborili s svojim delom in tako je obisk na naših koncertih večji od običajnega obiska koncerta nevsakdanje, nekomercialne glasbe. Na naših koncertih se zbere med 200 in 500 ljudi. To je običajna številka tudi izven območja BiH, kjer smo igrali do sedaj.

MATJAŽ:
Povej sedaj malo o vaših začetkih, začeli ste leta 1998?

ELVIS:
Band je bil ustanovljen leta 1998, ustanovila sta ga kitarist Dario Havel in bobnar Damir Sinanović, kmalu pa se jima je pridružil Emir Hot, ki je pred tem zapustil bivši band Neon Knights. Poleg njih je bil še basist Alen Omerović in to je bila prva postava. Dolgo so iskali pevca in potem smo se našli nekje na morju bolj po naklučju in fantje so mi ponudili, da odpojem neke pesmi, ki so že bile posnete. Od takrat dalje sem stalni član banda. Potem je Alen Omerović zaradi objektivnih razlogov zapustil band in prišel je basist Mario Vilušić, prav tako iz banda Neon Knights. Takšna je sedaj zasedba, ki deluje, mi smo stalni člani. Klaviaturisti pa pridejo, grejo, pridejo, grejo, s klaviaturisti imamo več problemov, a upamo, da bomo to v kratkem tudi uredili.

MATJAŽ:
Vsi so pred tem igrali v bandih Neon Knights in Postmortem, kako pa je bilo s tabo?

ELVIS:
Opravičujem se, prej sem pozabil. Band, s katerim sem pred tem dolgo časa nastopal, je Digi put iz Tuzle. To je heavy hard rock band. Ostali pa, bobnar in Havel sta igrala pri Postmortem, Alen Omerović pri Grotesk, ostala dva pa pri Neon Knights. Pri Southern Storm smo se tako zbrali ljudje, ki smo poizkusili narediti nekaj posebnega.

MATJAŽ:
Kako poteka delo pri Southern Storm?

ELVIS:
Važna je ideja. Nekdo prileti z idejo, nato pa vsak pove, kako bi se jo dalo razviti naprej. Veliko smo naredili na tak način. Nikoli stvari ne pustimo neizdelane do konca, ker vedno obstaja možnost narediti bolje. Po večkratnem poslušanju lahko prideš do zaključka, ali se stvar še da dodelati ali ne. V glavnem delamo na tak način in ko vsi preposlušamo določeno pesem, se dogovorimo, kaj bi bilo najboljše.

MATJAŽ:
In kakšni so vaši vplivi?

ELVIS:
V principu so dokaj različni… Bobnar veliko posluša death metal bande, kot tudi progresivne. Predvsem kitarista poslušata razne svetovne kitariste, recimo Paula Gilberta, Satrianija, Zakka Wyldea. Kar se tiče mene, sem na strani močnih pevcev, tistih, ki prevladujejo v bandu. Rad poslušam Dickinsona, Ronnie James Dia, Russel Allena iz Symphony X. V glavnem se pri nas vse vrti preko Maidenov, Black Sabbath, Mr. Big, Racer X. Če nas gledamo kot posameznike, pa je dokaj mešano.

MATJAŽ:
V glasbi je čutiti vplive teh bandov, vendar ste izoblikovali nek lasten stil.

ELVIS:
Tisti, ki so slišali naš material, so nas okarakterizirali kot »melodic progressive heavy metal z etno vplivi«. Ti etno motivi so izvirni bosanski motivi, kajti mi prihajamo iz BiH. Zaradi tega celoten band dobiva neko svojo lastno podobo, po kateri je prepoznaven na ven. Tudi sam verjamem, da je tako in upam, da bo to vidno tudi nocoj.

MATJAŽ:
Zelo so mi všeč ti vaši orientalski vplivi.

ELVIS:
To je zelo pomembna stvar. Ne smemo ponavljati stvari, ki so že bile odigrane. Težimo k Zahodu in ti etno vplivi so vsekakor zelo pozitivna stvar. Vedno je treba narediti nekaj originalnega, delati je treba na lastnem, prepoznavnem zvoku, imageu, saj veš o čem govorim.

MATJAŽ:
In kakšne načrte imate s tujino, oziroma z Zahodom?

ELVIS:
Album smo sedaj končali, mastering je narejen in dobili smo že neke ponudbe za izdajo albuma. Sedaj moramo poiskati primernega izdajatelja za album, smo v pogovorih z neko ameriško diskografsko hišo, ki ima izpostave po celi Evropi. Ker tu še ni nič dokončno dogovorjenega, še ne bi več govoril o tem. Vendar so ti ljudje vsekakor zainteresirani za nas in videli bomo, kaj se bo izcimilo iz tega. Veliko stvari je, ki nam pri prodoru na Zahod niso v prid. Gotovo je to naš geografski položaj. To daje našemu imenu velik negativni predznak. Zelo nam je žal, a prav zaradi tega je najtežje priti v tujino.

MATJAŽ:
Podobna situacija je pri naših bandih.

ELVIS:
Seveda. Vendar jaz vedno verjamem v našo glasbo, v tisto, kar delamo. Verjamem, da lahko brez problemov konkuriramo skoraj vsem svetovnim bandom v glasbeni zvrsti, s katero se ukvarjamo. Trudimo se, trdo delamo, vzpostavili smo že več kontaktov, poslali material na veliko naslovov, organizatorjem velikih evropskih festivalov. Sedaj čakamo na odgovore, kaj nam bo to prineslo, a iskreno upam, da nam bo uspelo priti na zahodno tržišče.

MATJAŽ:
V glavnem imate pesmi v angleškem jeziku, nekatere pa tudi v domačem.

ELVIS:
V principu naj bi cel album posneli v angleškem jeziku. Vendar se je v toku snemanja pojavila možnost, da bo album izšel tudi pri nekem domačem izdajatelju in eden od pogojev za to je bil, da je del albuma posnet v domačem jeziku. Tako smo štiri pesmi posneli v domačem, ostale pa v angleščini. Zaradi tega smo album postavili tako, da so te štiri pesmi izpadle kot bonus pesmi, glavni razlog je seveda možnost prodora na Zahod. Pustili smo ga v angleščini, za bonus pa smo dodali pesmi v domačem jeziku.

MATJAŽ:
Je vaši publiki v BiH všeč, da igrate tudi v domačem jeziku?

ELVIS:
Pa, zelo smo presenečeni nad tem. Vsi ti teksti in lirika so naredili našo glasbo še bolj zanimivo. Zelo smo presenečeni nad odzivom, kajti naše tržišče ni preveč veliko, da bi nudilo bandu vse kar je treba glede nastopov in celotnega razvoja. Vendar mi od tu ne bežimo, čeprav nam je glavni cilj, da kar se da veliko naredimo na zahodnem tržišču.

MATJAŽ:
Lani ste nastopili na nekem tekmovanju in zmagali. Povej kaj več o tem festivalu.

ELVIS:
To je bil Heineken Rock Festival, ki je bil v Zenici. Southern Storm smo bili celotni zmagovalci festivala, na katerem je nastopilo 42 skupin iz celotne BiH. To je za nas veliki plus v karieri, saj imamo uraden dokument, s katerim lahko dokažemo svojo kvaliteto, ki je prevladovala nad ostalimi bandi. Mi nosimo naslov zmagovalca prvega Heineken Rock Festivala.

MATJAŽ:
S katero pesmijo ste nastopili?

ELVIS:
To je festivalski tip tekmovanja in vsi nastopajoči so v tekmovalnem, kvalifikacijskem sporedu imeli obveznost odigrati celovečeren koncert. Potem ko smo vsi to odigrali, so bili izbrani polfinalisti, med katerimi se je odločil zmagovalec, ki je odnesel glavno nagrado. Festival je trajal cel mesec dni.
Ker se je bližal čas začetka koncerta, sva se z Elvisom dogovorila, da kakšno rečeva še po koncu njihovega nastopa.

MATJAŽ:
Koncerta je konec, pod odrom je zgledalo super, kako je bilo na odru?

ELVIS:
Bilo je super. Hvala publiki, zares so nas dobro sprejeli. Presenečen sem, kaj naj rečem, super, užitek je igrati pred takšnimi heavy metalci, ki so nas bodrili in intenzivno spremljali koncert. Spoštovali so naše delo, kar smo jim ponudili.

MATJAŽ:
Ne samo na priredbe, tudi na vaše lastne pesmi se je publika odzvala res dobro.

ELVIS:
To mi veliko pomeni. Podoben položaj je tudi pri nas doma, kjer so naše pesmi sprejete zelo dobro. Narod jih je sprejel za svoje. Tu pa sem še posebej presenečen, saj je pred tem malokdo imel priložnost nas že gledati v živo in slišati naš material. Upam, da bo po tem nastopu drugače, da bodo ljudje poslušali naše pesmi. Zelo sem vesel, publika je bila enkratna, nimam več kaj dodati.

MATJAŽ:
Igrali ste tudi že nekaj novih pesmi?

ELVIS:
Da, igrali smo Novi dan in Skies And Oceans. Vsaka čast, da si to opazil, dobro spremljaš. To so stvari, za katere upamo, da jih bomo uvrstili na našo drugo ploščo. Počasi jih uvrščamo v koncertni repertoar.

MATJAŽ:
Že pripravljate nov material?

ELVIS:
Ja, za naprej že imamo nekaj osnutkov, ki jih je treba še dodelati. Dve pesmi, ki smo jih igrali sta gotovi, ostale pa še pridejo na vrsto. V glavnem, začeli smo.

MATJAŽ:
Še kakšni drugi načrti?

ELVIS:
Da čimveč igramo, nastopamo, se promoviramo, to je naš cilj. Da posnamemo novi material. Glasba je dokaj tolerantna in univerzalna, kar se jezika tiče, želimo si biti sprejeti na Zahodu. Gremo naprej, kot smo rekli na koncu: Southern Storm is bringing fire, never asking who you are.

MATJAŽ:
Se boste še vrnili v Slovenijo?

ELVIS:
Zakaj ne? Nekaj stvari imamo že dogovorjenih: Rock Otočec, Rock In Izola in zdi se mi, da potekajo dogovori za Biker Fest v Lendavi. Upam, da se vidimo.

MATJAŽ:
Hvala za super koncert.

ELVIS:
Hvala vam za super podporo.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška