Na današnji dan
1988
Poison izdajo legendarni album Open Up And Say... Ahh!
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

26. 12. 2003

Mystic Prophecy

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: MYSTIC PROPHECY
Mystic Prophecy so letos z albumom Regressus prijetno popestrili dogajanje na power metal sceni, kjer je v zadnjem času primanjkovalo novejših bandov z lastno identiteto. Fantje zbrani z vseh vetrov igrajo »zlobni power metal«, kot pravi njihov bobnar Dennis Ekdahl (Raise Hell), in nimajo prav nič skupnega s številnimi kloni katerega koli velikega banda že. Zasedbo sta ustanovila Valley's Eve člana R.D. Liapakis in Martin Albrecht, poleg že prej omenjenega Dennisa pa je v bandu še kitarski »čudežni deček« Gus G (Dream Evil, Firewind). Mystic Prophecy so se kot ena spremljevalnih skupin Death Angel prvič odpravili na turnejo in ena izmed postaj je bila tudi Ljubljana. Tam sem se pogovarjal z basistom Martinom in bobnarjem Dennisom.


MATJAŽ:
Kako poteka vaša prva skupna turneja?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Do sedaj je turneja odlična. Brez pripomb, prizorišča so bila dobra, publike, ki si je prišla ogledat vseh pet bandov je bilo več kot smo pričakovali. Vsi se zelo veselimo naše prve skupne turneje in z vsemi ostalimi bandi se odlično razumemo.
DENNIS: Prav tako odlično stvari potekajo znotraj banda, kajti tokrat je sploh prvič, da igramo vsi skupaj. V Nemčijo sem prišel dva tedna pred turnejo na vaje in vse se je poklopilo že od začetka. Tako smo potrebovali le tri vaje, da smo naštudirali vse pesmi. To, da smo se hitro ujeli, je tudi zelo pomembno.

MATJAŽ:
Torej ste zadovoljni z vašimi nastopi?

MYSTIC PROPHECY: DENNIS: Ja, vse gre kot po maslu, tudi z Markusom, session kitaristom, ki nam pomaga na turneji. Tudi zaradi tega nas veseli, da smo se ujeli.
MARTIN: To je kot nekakšna pravljica. Izdali smo dva albuma in za to turnejo smo prvič vadili vsi skupaj, pred tem še nikoli nismo igrali skupaj. Vse, kar smo delali, so bili le posnetki. Zelo nas je zanimalo, kako bomo zveneli skupaj in sedaj uživamo.

MATJAŽ:
Se niste pred tem še nikoli srečali vsi na kupu?

MYSTIC PROPHECY: DENNIS: Ja, smo se že. A ko sem prišel v Nemčijo na snemanje prvega albuma, sem le posnel svoj del in se vrnil domov, nič nismo vadili. Enako je bilo pri drugem albumu, pesmi so mi pred snemanjem poslali domov, naučil sem se jih, prišel v Nemčijo, posnel album in odšel domov. Med obemi snemanji se nismo srečali dve leti, tako da sedaj res prvič igramo vsi skupaj.

MATJAŽ:
Mystic Prophecy je zanimiv band zaradi zasedbe, ki je kombinacija izkušenj in mladosti.

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Ja, to je zelo zanimiva zadeva, kajti v bandu imamo dve različni generaciji, Lia in mene na eni strani ter Dennisa in Gusa na drugi in verjemi mi, še kako deluje. Če si pri neki stvari z vsem srcem, potem leta niso pomembna.
DENNIS: To je res, med nami ni nobenih problemov in res je dobro, da lahko igramo skupaj, si izmenjavamo izkušnje in podobno. Vsak od nas prihaja iz drugačnega okolja, druge države, tako da je kul, da nam je uspelo vse to združiti v eno in da skupaj ustvarjamo glasbo.

MATJAŽ:
Tudi geografsko ste zelo oddaljeni.

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Seveda, to ima svoje prednosti in slabosti. Slabost je ta, da se ne moremo dobiti na vaji, kadar bi se nam zahotelo, letalski in ostali stroški bi bili ogromni. Vendar ko se dobimo, se s 150% posvetimo samo glasbi, ob tem pa se zabavamo in znotraj banda se je res ustvarilo super vzdušje.

MATJAŽ:
Kako ste pravzaprav sploh prišli skupaj?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: S pevcem Lio sva leta 2000 prišla do ideje ustanoviti nov band, ki bi bil dosti trši in bolj melodičen od banda, v katerem tudi oba igrava, Valley's Eve. Napisala sva nekaj pesmi in kmalu je prišel čas, da poiščeva kitarista in bobnarja. Dobila sva veliko demo posnetkov in odločila sva se za Gusa. Ta je poznal Dennisa, ker sta tudi že igrala skupaj. Poizkusili smo in od samega začetka je bilo jasno, da bo to postal pravi band.

MATJAŽ:
Kako poteka proces pisanja pesmi pri Mystic Prophecy?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Na albumu Regressus sta Gus in Lia skoraj v celoti sama napisala vse. Ko sem videl njun rezultat, ni bilo potrebno dejansko ničesar spreminjati. Neumno bi pa bilo spreminjati nekatere stvari samo za to, da bi tudi šle zasluge za pisanje tudi meni. Na prvem albumu pa sva midva z Lio napisala ves material. Na naslednjem albumu bomo pa vsi sodelovali pri pisanju pesmi in vsak bo imel priložnost prispevati svoje ideje.
DENNIS: Sam proces pisanja pesmi se razvija od prvega albuma dalje. Sedaj se zavedamo, da imamo na razpolago dovolj časa in vsak bo lahko po svojih najboljših močeh prispeval svoje ideje k novemu albumu.

MATJAŽ:
Za Mystic Prophecy je pomembno, da ste našli nek svoj prepoznaven stil. Mislim, da bi težko našli band, ki zveni tako kot vi in obratno.

MYSTIC PROPHECY: DENNIS: Strinjam se s tabo. Mystic Prophecy igramo nek zlobni power metal, ne vem, kako bi nas sploh označil. Ponavadi jaz ne poslušam power metala, a glasba, ki jo igramo, mi je zelo všeč. V naš power metal lahko vnesem svoje močnejše, trše bobnanje, enako lahko rečem za Gusa, vsak prispeva nekaj svojega. Rezultat, ki tako nastane, je drugačen kot bi bil pri navadnem power metal bandu.
MARTIN: Pri tem ne gre samo za pisanje pesmi, ampak tudi za izkušnje posameznih članov in način igranja instrumentov. Pisanje pesmi je ena stvar, igranje skupaj je drugo. Vsakdo lahko počne kar mu leži na srcu in če paše k glasbi je jasno, kaj lahko pričakuješ in veš, da bo rezultat dober.

MATJAŽ:
Prvi album ste izdali pri majhni založbi, sedaj pa ste že pri Nuclear Blast. Jih je bilo težko prepričati, da ste dobri?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Ne, ne, he, he. To je še ena zgodba te pravljice, ki obdaja Mystic Prophecy. Album smo posneli, naredili miks in mastering ter ga financirali čisto sami, nato pa smo končan produkt ponudili založbam. Odziv s strani založb je bil fantastičen, kajti vsaka večja založba je hotela podpisati z Mystic Prophecy. Na koncu smo se odločili za Nuclear Blast in podpisali z njimi, kajti oni so prvi naslov v heavy metalu in obljubili so nam vso podporo, ki bi jo potrebovali. Tudi naš prvenec Vengeance je sedaj ponovno izšel pri Nuclear Blast. A ne le zaradi profita, pred tem smo bili pri zelo majhni založbi z zelo slabo distribucijo in vseskozi nam fani pošiljajo e-maile, ker bi želeli kupiti Vengeance album, vendar tudi sami nimamo več nobenih kopij tega albuma. Tako da je re-release prišel zelo prav.

MATJAŽ:
Pa tudi na turneji ste že...

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Ja, saj pravim, to je pravljica. Prišli smo skupaj, izdali dva albuma, podpisali z Nuclear Blast in sedaj smo na evropski turneji. Ponavadi se takšne stvari ne dogajajo, mi imamo to srečo.

MATJAŽ:
Vsi igrate tudi v drugih bandih. Mogoče kdaj prihaja do kakšnih konfliktov s časovnim usklajevanjem?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Ne, do sedaj še ne.
DENNIS: Ne, vsi igramo v dveh bandih, Gus še v večih, a nimamo nobenih težav s planiranjem urnika. Ko vem, kdaj bom šel v studio z Raise Hell, povem vsem v Mystic Prophecy in potem vedo, kdaj sem zaseden. Enaka stvar je, ko rečem fantom v Raise Hell, da grem na turnejo z Mystic Prophecy. Vedo, da jim v tem času mesec dni ne bom na razpolago. Tako potekajo te stvari in nobenih problemov še nismo imeli.
MARTIN: Druga pomembna stvar je v tem, da gremo Mystic Prophecy v studio vedno zelo pripravljeni, vsak ima pri sebi že prej demo posnetke in vsak ve, kaj točno mora odigrati, ko pride v studio. In s tem še nismo imeli problemov. Včasih snemanje tudi razdelimo na več delov. Najprej posnamemo bobne in kitare, nato bass. Mislim, da tudi v prihodnje to ne bo povzročalo težav.

MATJAŽ:
Ali so Mystic Prophecy za vaju sedaj prioriteta?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Težko je reči, vendar če podpišeš z Nuclear Blast in se ti ponudi velika, resnična priložnost, potem skoraj nimaš druge izbire. Zame osebno je Mystic Prophecy definitivno prioriteta. Oba z Lio sva pri Valley's Eve, tako da z usklajevanjem urnikov nimava nobenih problemov, doma lahko delava, kar želiva. Zame so prioriteta.
DENNIS: Raise Hell so seveda moj prvi band. Z njimi igram že osem let, izdali smo tri albume, bili smo po Evropi, tako do bodo Raise Hell na nek način pri meni vedno na prvem mestu. A sedaj, ko smo z Mystic Prophecy izdali dva albuma, sem odpovedal sodelovanje z vsemi ostalimi projekti, kjer sem še sodeloval. Odločil sem se, da se bom močno posvetil le še Raise Hell in Mystic Prophecy, da bom obema bandoma dajal 150% in sedaj težko rečem, kdo je pri meni prioriteta. Gre za dve različni zgodbi z različnima ozadjema, a definitivno bom tudi za Mystic Prophecy storil vse.

MATJAŽ:
Oba vaša albuma sta bila konceptualna in če se ne motim, je šlo za isto zgodbo?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Prav imaš, a to sta šele dva dela trilogije, ki jo bo zaključil naslednji album. Če se posvetim besedilom; začelo se je na Vengeance, ko so meniha obsodili zaradi ukvarjanja z okultnimi zadevami. Zaprli so ga v ječo in na koncu sežgali. Preden je umrl je prisegel, da se vrne nazaj in maščuje. Pri Regressus se res vrne in povzroča prave nočne more vsem, ki so ga obsojali, ter jih na koncu ubije. Kar pride na tretjem albumu je zaenkrat še skrivnost.

MATJAŽ:
Ena izmed postaj v tvoji karieri so bili tudi Stormwitch. Ti so se sedaj vrnili, tebe pa ni zraven?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Pri razpadu leta 1995 ni šlo le za glasbene zadeve, ampak tudi osebne. Druga stvar je ta, da nisem originalen Stormwitch član, z njimi sem igral med leti 1992 in 1995. In če je ta vrnitev mišljena kot Stormwitch reunion, se jaz osebno s tem izrazom ne strinjam, kajti le eden izmed originalnih članov je udeležen pri njej. Seveda najbolj pomembno vlogo pri tem igrajo fani in vem, da imajo Stormwitch veliko fanov po celem svetu, še posebej v vzhodnem delu Evrope in ti fani bodo vseeno zelo srečni, če bodo videli band v živo. To pa je spet druga zgodba reuniona. A kar se je zgodilo leta 1995 sem pustil za sabo in veselim se prihodnosti z Mystic Prophecy in Valley's Eve, za Stormwitch niti ne bi imel časa. A če sem iskren, sem še vedno zelo srečen, ko mi fani za podpisovanje nosijo Stormwitch albume. Ob tem se počutim ponosnega in zadovoljnega, da sem bil del te legende, del zgodovine banda, da sem imel priložnost z njim izdati dva albuma. To bo vedno del mojega življenja, na katerega se bom spominjal s ponosom.

MATJAŽ:
Kako pa stvari izgledajo za nov Valley's Eve album?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: S pisanjem novega materiala smo že začeli, potem pa je nenadno prišla ta turneja. Sedaj pišemo material tako za Valley's Eve kot Mystic Prophecy. Na turneji bomo naredili kar se da veliko, po turneji takoj zbrali ideje, kajti potem imamo le pet dni odmora in 29. novembra že igramo headlinerski koncert v Grčiji, kjer ostanemo do 3. decembra. Smo zaposleni, a naša odločitev je bila, da igramo v dveh, ne v enem bandu. A to nam je v veliko zadovoljstvo.

MATJAŽ:
Kako pa kaže za nov Raise Hell album?

MYSTIC PROPHECY: DENNIS: Tudi mi pišemo material za nov album. Ostali fantje so trenutno v studiu in delajo na dveh pesmih. Nedolgo nazaj smo dobili novega vokalista in želimo mu dati več časa, da se dobro pripravi na nov album. Lažje je spremljati ves potek pisanja materiala, če je tudi pevec prisoten zraven v studiu. Nikamor se nam ne mudi, počasi pripravljamo nov album.

MATJAŽ:
Za kdaj pa napovedujeta tretji Mystic Prophecy album?

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: V studio se nameravamo odpraviti konec aprila, v začetku maja.
DENNIS: Ne, v sredini maja, po mojem rojstnem dnevu, he, he.
MARTIN: Aha, potrebuješ čas za okrevanje, he, he. No, s snemanjem začenjamo maja in pred tem se bomo ukvarjali s pisanjem pesmi. Mogoče bomo vsi skupaj šli v Grčijo, mogoče Gus pride v Nemčijo, lahko se celo zgodi, da gremo v Stockholm, ne vemo še. A imamo veliko možnosti kje in kako posneti album, lahko vsak pri sebi kaj posname, si izmenjamo mp3 dokumente preko interneta ali pošljemo posnetke po pošti, možnosti je polno. Na tak način pri nas potekajo stvari.

MATJAŽ:
Vama in celem bandu želim uspešen nastop.

MYSTIC PROPHECY: MARTIN: Najlepša hvala. Moram reči, da smo zelo presenečeni nad sprejemom, ki smo ga deležni tu v Sloveniji, mislim, da bomo odigrali uspešno in zelo bi bil zadovoljen, če bi metalci uživali ob našem nastopu. Ne samo pri nas, tudi pri ostalih bandih. Ostanite heavy.
DENNIS: Upam, da se kmalu vrnemo.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana