Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

16. 2. 2003

Within Temptation

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ROBERT
Popularnost Within Temptation na Nizozemskem lahko primerjamo s popularnostjo Nightwish na Finskem (in še marsikje). Tudi drugače lahko med obema potegnemo marsikatero vzporednico, a vseeno lahko govorimo o dveh čisto različnih bandih. Po uspehih doma se sedaj pripravljajo osvojiti še ostalo Evropo. Prvi korak za to je bil storjen s podpisom z GUN Records, naslednji pa bo prihajajoča turneja s Paradise Lost. Turneje se zelo veseli tudi že njihov kitarist in ustanovitelj banda, Robert Westerholt.


MATJAŽ:
Konec lanskega leta ste se preselili k GUN Records. Zakaj ste se odločili za ta korak in kako ste do sedaj zadovoljni z založbo?

ROBERT:
Pred tem smo bili pri majhni nizozemski založbi DSFA Records, ki je na Nizozemskem in povsod v Beneluksu opravila zelo dobro delo, vendar v širšem mednarodnem okviru pa na žalost ne. Po zadnjem albumu nam je potekla pogodba z njimi in podpisali smo novo pri novi založbi. GUN je založba, ki nam zelo odgovarja, ki je primerna za našo zvrst glasbe. Je alternativna založba v okviru velike in tako imajo priložnost snemanja dobrih videospotov in imajo dobro organizirano distribucijo. So majhna založba polna entuziazma in verjamejo v nas. Za nas je zelo pomembno, da imamo založbo, ki je odprta za našo glasbo. To so razlogi, da smo izbrali GUN.

MATJAŽ:
Ste dobili veliko drugih ponudb?

ROBERT:
Smo, a ta je bila najboljša. Pri tem je bil zelo pomemben tudi občutek, kajti tu delaš z različnimi ljudmi, in pri GUN smo dobili najboljši občutek. Pa tudi ime mi je zelo všeč, he, he.

MATJAŽ:
Pri GUN bodo sedaj izdali re-release vašega zadnjega albuma Mother Earth. Zakaj najprej re-release in ne nov studijski album?

ROBERT:
No, trenutno tudi že pripravljamo material za nov album, ki ga bomo, upamo, izdali proti koncu leta. A skupaj z založbo mislimo, da Mother Earth drugod v Evropi zaradi slabših distribucijskih možnosti prejšnje založbe ni dosegel takega števila poslušalcev, kot bi ga lahko. Za tako dober album se nam to zdi škoda. Sedaj imamo priložnost, da to naredimo. Za glasbenika je namreč zelo pomembno, da ponudi priložnost kar se da veliko ljudem, da slišijo njegovo glasbo.

MATJAŽ:
Rekel si, da pripravljate nov album. Lahko že poveš, v kakšno smer boste šli z njim?

ROBERT:
Šel bo v smeri Mother Earth albuma, to je seveda naš stil. Vsaka pesem je nova pesem in mi smo band, ki je zelo orientiran v posamezne pesmi. Vsaka pesem je posebna zgodba in mislim, da bo album zelo poseben. Vendar bo stil podoben kot na Mother Earth, to je Within Temptation. Mogoče bomo šli še globje v to smer, naredili po eni strani trši album, po drugi pa še bolj romantičnega; poudarili bomo dva ekstremna pola.

MATJAŽ:
Kako pa pripravljate nov material? Ti si glavni pisec pesmi, kakšna pa je vloga ostalih?

ROBERT:
Ja, jaz v glavnem pišem pesmi. Vendar ima v bandu vsak svojo vlogo. Midva s pevko Sharon narediva osnovo pesmi, nato pa so tu še ostali, ki imajo različne osebne stile. Tako na primer pesem pogledata bobnar in basist ter jo spremenita. Tak način tudi zelo pripomore k zvoku Within Temptation.

MATJAŽ:
Si toleranten do drugih, ko želijo uveljavljati svoje ideje in s tem spreminjati pesmi?

ROBERT:
Ja, seveda. Če je ideja dobra, vedno.

MATJAŽ:
Čutite kaj pritiska pri novem albumu zaradi uspeha, ki ste ga z Mother Earth dosegli na Nizozemskem in v Belgiji?

ROBERT:
Če sem pošten, ne. A seveda je pritisk prisoten, vendar je to bolj ustvarjalni pritisk. To pa je najhujša oblika pritiska. Kot recimo pri slikarju, ko začne slikati novo sliko in začne iz nič. Vedno se sprašujemo, če nam bo uspelo napisati pesmi, ki so nam všeč. To je pritisk in ta je bil prisoten tako pri prvem in drugem albumu, kot zdaj pri tretjem. Mislim, da je pri vseh bandih ustvarjalni uspeh najpomembnejša oblika uspeha.

MATJAŽ:
Pri pripravljanju novega albuma torej nimate v mislih platinaste naklade, ampak želite posneti album, ki vam je všeč?

ROBERT:
Ja, seveda. Z albumom ostaneš povezan vse življenje.

MATJAŽ:
Pred nekaj leti ste vsi izjavili, da vam Within Temptation predstavlja hobi. Se je to sedaj kaj spremenilo?

ROBERT:
Ne, zaradi tega, ker pri tem tako zelo uživamo. Nam delo v bandu še vedno predstavlja hobi. Mislim, da se lahko primerjamo z nekom, ki ima rad avtomobile. Tak človek si bo vedno želel imeti dober avto. Z nami je podobno. Seveda v to vložimo veliko truda, včasih se bandu posvetimo 24 ur dnevno. Zna biti težko, a pri tem vedno uživamo in v čast nam je, da to počnemo.

MATJAŽ:
Kakšni so vaši odnosi z velikimi mediji na Nizozemskem? Kako vas sprejema recimo nacionalna televizija, veliki časopisi?

ROBERT:
Sedaj moram biti previden, kaj bom rekel. Mi si vedno prizadevamo biti neodvisni od medijev, poizkušamo biti tisto, kar smo. Problem z mediji je vedno v tem, da imajo oni svoje mnenje, mi svoje, vsak misli na svoj način. Pri tem si nimamo kaj pomagati… A pišemo glasbo in delamo videospote kakor sami želimo. Vsak pa si naj potem misli, kar si želi. Na Nizozemskem smo vse bolj in bolj popularni, a seveda še vedno obstajajo ljudje, ki jim nismo všeč. To je čisto normalno, tako je v glasbi in zaradi tega je glasba tudi zanimiva. Drugače pa naš odnos z mediji, v bistvu tu sploh ne vidim nekega posebnega odnosa, oni samo pišejo o nas. To je njihovo delo.

MATJAŽ:
Očitno je, da vsi največ pozornosti namenjajo pevki Sharon, ki je nekakšna glavna atrakcija banda. Ti je to všeč?

ROBERT:
Veliko bolje se počutim malce bolj v ozadju. Težko je, če si vseskozi v ospredju in se vsi zanimajo zate. Vsekakor ima to tudi slabe strani, ne le dobrih. Meni takšna situacija zelo ustreza.

MATJAŽ:
Kako pa se Sharon sooča s situacijo, da jo prepoznavajo na vsakem koraku?

ROBERT:
To je zanjo nenavadno, kajti Sharon je ista oseba, kot je bila pred leti. Sedaj, ko hodi naokoli, se ji ljudje približujejo in hvalijo njeno glasbo. Zahvali se jim, a vse to se ji zdi še nenavadno. Naredili nismo nič posebnega, le ta album smo posneli in sedaj je kar naenkrat prišlo vse to. Zelo smo srečni, da je naša glasba všeč ostalim in da v njej nekaj začutijo, vendar se s tem ne obremenjujemo. Pravzaprav pa se niti ne zadržujemo dosti zunaj, ker smo raje doma. Pišemo glasbo in podobne stvari; ne vidimo veliko svetlobe.

MATJAŽ:
Ne hodite nič ven in se zabavate?

ROBERT:
Ne, mi absolutno nismo »party animals«.

MATJAŽ:
Sharon je znana tudi po tem, da na odru nosi poročna oblačila. Mislim, da se drugače ukvarja z modo, je modna oblikovalka ali nekaj podobnega?

ROBERT:
Delala je pri modni firmi, vendar ne kot modna oblikovalka. Delala je bolj na področju managementa, trgovinam je prodajala obleke.

MATJAŽ:
Torej oblek, ki jih nosi, ne kreira sama?

ROBERT:
Ne, le izbira jih. Ima pa dober smisel za to, kajti o modnem oblikovanju se je učila v šoli.

MATJAŽ:
Tudi ostali člani banda imate nek svoj stil oblačenja. Mogoče ona tudi za vas izbira oblačila?

ROBERT:
Ne, le pomaga pri izbiri. Opozarja nas, kje so dobre trgovine. Ponavadi moški nimajo tako dobrega občutka za oblačila kot ženske, zato nam veliko pomaga pri tem. A vseeno je na koncu pomemben tvoj lastni občutek. Če ti je neko oblačilo všeč, si ga boš kupil.

MATJAŽ:
V vaši glasbi je veliko orkestralnih aranžmajev. Ste kdaj pomislili, da bi na odru nastopili skupaj z orkestrom?

ROBERT:
Ja, že velikokrat smo se pogovarjali o tem, a pri tem je zelo pomembno vprašanje praktičnosti. Če bi nam uspelo narediti tako kot je treba, potem bi se tega vsekakor lotili. Vendar je za to potrebno veliko priprav in odvisno je od mnogih okoliščin. Igraš lahko samo v zaprtem prostoru, v primerni hali. Na raznih festivalih sem govoril z drugimi bandi in njihove izkušnje s tem niso bila najboljše. Zelo radi bi se tega lotili, a narejeno mora biti zelo kvalitetno. Časa bo potrebno veliko, a mislim, da se enkrat bo zgodilo.

MATJAŽ:
Na ploščah ste orkestralne dele posneli s klaviaturami?

ROBERT:
Do sedaj ja.

MATJAŽ:
To pomeni, da boste vsaj na plošči že sodelovali z orkestrom; mogoče že na naslednji?

ROBERT:
Ja, a seveda bomo kombinirali orkester s klaviaturami. Nekatere stvari namreč bolje zvenijo, če jih odigra orkester, nekatere pa, če jih odigra klaviaturist.

MATJAŽ:
Veliko poslušaš klasično glasbo?

ROBERT:
Ja, redno. Vedno ko se peljem z avtom, preklopim na radijsko postajo s klasično glasbo. Ponavadi zato, ker me sprošča. Vendar ima velik vpliv name tudi filmska glasba. Na primer v Mother Earth lahko najdeš motive iz Bravehearta in tudi nekaj keltske glasbe je v njem, pa seveda orkestralne filmske glasbe. Gladiator ima zelo dobro glasbo, tudi Lord Of The Rings. V tej glasbi najdemo veliko inspiracije in to potem združimo s tršo glasbo.

MATJAŽ:
Vaš vir inspiracije torej tiči bolj v klasični in filmski kot v heavy glasbi ali povsod?

ROBERT:
Mislim, da bolj v prvi. Seveda pa že od nekdaj rad poslušam tudi heavy glasbo. Vendar ta glasba ni tako inspirirajoča za Within Temptation. Rad imam recimo Monster Magnet, odličen band, ki pa me ne inspirira. Rad bi šel na njihov koncert, to je pa tudi vse. Poslušam veliko različne glasbe, a vsa mi ne daje navdiha.

MATJAŽ:
Počasi se že bliža vaša evropska turneja s Paradise Lost. Se kaj veselite igrati z njimi?

ROBERT:
Te turneje se že zelo veselimo. Paradise Lost so že od nekdaj band, ki ga zelo radi poslušamo. Mislim, da gremo na turnejo z enim najpomembnejših bandov v metal glasbi v zadnjem desetletju. To je odlično. Poleg tega smo se že nekajkrat srečali na festivalih in moram reči, da so zelo humoristični ljudje; s tipičnim britanskim humorjem. Mislim, da bo zelo zabavno.

MATJAŽ:
Oni pa so pravo nasprotje od vas, so veliko bolj »party animals« kot vi.

ROBERT:
Se absolutno strinjam, a na turnejah tega ne smejo početi, tako da si glede tega ne bomo preveč različni. Radi se družimo z drugimi bandi, radi pa tudi gledamo, kako se drugi napijajo he, he.

MATJAŽ:
Je za vas pomembno, s katerim bandom greste skupaj na turnejo?

ROBERT:
Seveda je pomembno, še posebno pri tako dolgi turneji, ki nas čaka. Šest tednov si v avtobusu z istimi ljudmi. Moraš se razumeti z njimi, drugače ne gre.

MATJAŽ:
Ko ste headlinerji, sami izbirate predskupine ali to namesto vas naredi kdo drug, založba mogoče?

ROBERT:
Ne, vedno band izbere predskupino. Seveda nam založba predlaga možne kandidate, a na koncu jih izberemo sami. Pomembno je, da ustrezajo naši glasbi in da so nam všeč. Kajti drugače bi vsak večer poslušal glasbo, ki je ne maraš.

MATJAŽ:
Kaj lahko pričakujemo od vašega nastopa? Znani ste po zelo atraktivni sceni, jo boste tudi na tej turneji uporabili?

ROBERT:
Nedvomno bomo nekaj poizkušali prinesti s seboj, nekaj bomo že naredili. Seveda pa je to odvisno tudi od Paradise Lost, a nekaj presenečenj gotovo bo.

MATJAŽ:
Za konec bi te vprašal še nekaj glede vaše internetne strani. Uvodna stran je razdeljena na štiri dele; zrak, ogenj, zemljo in vodo.

ROBERT:
To predstavlja štiri elemente narave in odvisno od razpoloženja lahko izbiraš, preko katerega elementa si boš ogledal stran. Ko je bolj mirno, si izbereš zrak, ko si agresiven, izbereš ogenj. Spletno stran lahko prilagajaš svojemu razpoloženju, tako kot je v naravi.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška