Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

10. 11. 2003

Falconer

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: STEFAN
Zamenjava pevca nikoli ni enostavna zadeva. Falconer ustanovitelj Stefan Weinerhall se je zavedal, da bo odhod Mathiasa Blada zelo odmeval med oboževalci skupine. Zelo redko se danes v heavy metalu pojavijo tako unikatni vokali, kot je bil njegov. A ko so se pojavili prvi nastopi in s tem večja želja po igranju v živo, je bilo jasno, da z Mathiasom to ne bo šlo. A brez skrbi, njegov naslednik Kristoffer Göbel je zadetek v polno. Tako misli tudi Stefan, s katerim sem se pogovarjal na dan izida novega albuma The Sceptre Of Deception.


MATJAŽ:
Povej, kako se počutiš kot glasbenik na dan izida novega albuma?

STEFAN:
Nestrpen sem predvsem zaradi branja recenzij o albumu. Do sedaj sem prebral le tri, vse so bile dobre, a nenavadno se mi zdi, da v nobeni od teh ni bila poudarjena zamenjava pevca. Mislil sem, da bo to glavna tema v recenzijah.

MATJAŽ:
Verjetno bo to še prišlo v naslednjih. Mislim, da je vaš novi pevec Kristoffer bolj klasični heavy metal pevec, a vseeno ni tako zelo oddaljen od Mathiasa Blada.

STEFAN:
Ja, včasih mu je zelo blizu. Odvisno seveda od tega, kako poje.

MATJAŽ:
Si šel mogoče kaj po glasbenih trgovinah pogledat, če se album že da dobiti?

STEFAN:
Ne, tega še nisem naredil, nisem imel časa, he, he.

MATJAŽ:
The Sceptre Of Deception je prvi album, na katerem se Falconer predstavljajo kot pravi band.

STEFAN:
Ja, točno tako je.

MATJAŽ:
Kakšen vpliv je to imelo na samo pisanje pesmi, snemanje in podobne stvari, ki so potrebne pri nastajanju albuma?

STEFAN:
Rekel bi, da ni imelo nobenega vpliva, kajti proces pisanja pesmi je potekal tako kot prej. Vse pesmi sem napisal doma in nato sem ostale naučil, kako naj jih odigrajo. Razlika je le v tem, da so oni igrali glasbo, ki sem jo jaz napisal in je ni bilo treba meni. Če bi še vedno bili le trio, ne bi album zvenel prav nič drugače. Glavna sprememba se je zgodila z zamenjavo vokalista, mislim, da je to največja razlika glede na prejšnje albume.

MATJAŽ:
Kaj si imel v mislih pri iskanju novega pevca? Na kaj si bil pozoren?

STEFAN:
Nisem iskal Mathiasovega klona, to mi je bilo najbolj pomembno. Čeprav si nisem upal priznati sem vedel, da bom iskal heavy metal vokalista. A pri tem nisem imel v glavi vnaprej določenega vokala, kako mora zveneti. Pomembno je bilo, da je vokal v redu, da bi vsi v bandu bili z njim zadovoljni in Kristofferjev vokal je imel vse, kar sem si lahko želel. Sedaj lahko počnem več in različne stvari v glasbi, ki jih prej z Mathiasom nisem mogel, čeprav je imel unikaten vokal. Pri Kristofferjevim vokalu je lažje spreminjati zadeve, lahko poje v različnih stilih.

MATJAŽ:
Si mogoče preizkusil več različnih pevcev?

STEFAN:
Nismo preizkušali več pevcev, dobili smo več različnih demo posnetkov. Vse smo dobro preposlušali in Kristoffer je imel najboljši vokal, zato smo se odločili zanj.

MATJAŽ:
Si se zaradi Mathiasovega odhoda kaj bal reakcije fanov?

STEFAN:
Ja, seveda. Nekateri fani zagotovo ne bodo sprejeli novega pevca. A najbolj pomembno pri tem je, da smo mi kot band zadovoljni z njim. Seveda pa z zanimanjem spremljamo mnenja o novem pevcu. Mislim, da nekateri fani ne ocenjujejo Kristofferja po tem kakšen je, ampak ker ni Mathias menijo, da ni dober in konec debate. To ni pravi način razmišljanja.

MATJAŽ:
Menjave pevcev so vedno najbolj kontroverzne zadeve pri spremembah zasedbe.

STEFAN:
Ja, ja, vem, kam ciljaš, he, he. Tako da ne bom presenečen, če nekaterim ne bo všeč.

MATJAŽ:
A po drugi strani sem prepričan, da boste dobili tudi nove fane.

STEFAN:
Ja, to se je že zgodilo. Slišal sem, da nekaterim ljudem Falconer niso bili všeč zaradi pevca, ker ni pel na način, kot bi oni želeli. In ko so slišali nov material s Kristofferjem so postali naši novi fani.

MATJAŽ:
Tudi za koncerte mislim, da bo Kristoffer primernejši od Matthiasa.

STEFAN:
Ja, veliko boljši je, he, he. Zelo dinamičen je na odru, veliko se premika, vidi se mu, da uživa na odru.

MATJAŽ:
Gledal sem vas lani v Wacknu in pri Matthiasu je bilo opaziti veliko sramežljivosti, pomaknjen je bil bolj v ozadje.

STEFAN:
Problem pri njem je bil, da ni vajen takšnega občinstva, oziroma metal scene nasploh. Mislim, da sploh ni vedel, kaj naj počne na odru, he, he.

MATJAŽ:
The Sceptre Of Deception je vaš prvi konceptualni album. Lahko poveš malo o njegovi zgodbi?

STEFAN:
Govori o dveh zgodovinskih dogodkih na Švedskem. Zgodba se začne s smrtjo švedskega kralja leta 1290. Imel je tri sinove in eden izmed njih je čez nekaj let postal kralj, kar je povzročilo rivalstvo med brati. Tudi ostala dva sta želela zasesti prestol. V naslednjih desetih letih sta si z umori, prevarami, lažmi, napadi in podobnimi zadevami želela prisvojiti krono. A dolgoročno se je izkazalo, da agresija ni bila prava pot za dosego njunega cilja, kajti noben izmed njiju ni postal kralj, zaradi tega rivalstva in hudobij oba umreta. V mnogih pogledih zgodba spominja na Macbetha. Ne gre sicer za isto vrsto poezije, a sama zgodba je dokaj podobna.

MATJAŽ:
Bazira na resničnih dogodkih ali je plod tvoje domišljije?

STEFAN:
Ne, gre za resnično zgodbo, a malo prirejeno, da se ujema z mojim konceptom. A seveda je tudi mož, ki jo je prvič napisal, zgodbo malce priredil, tako da je zvenela lepše.

MATJAŽ:
Zaradi koncepta se mi zdi, da je album tudi bolj epski, poleg tega pa je bolj power kot prejšnji.

STEFAN:
Ja, album je bolj heavy. Glasbo sem poizkušal prirediti besedilom, tako da se vsa dramatičnost v besedilih odraža tudi v glasbi. Glasba je zelo raznovrstna, ima vse od akustičnih zvokov, umirjenih do zelo udarnih. V glasbi je res veliko dogajanja.

MATJAŽ:
Še posebej v naslovni skladbi, ki je moja najljubša.

STEFAN:
Ja, moja tudi.

MATJAŽ:
Povrhu vsega pa je še zelo dramatična. V njej nastopa tudi nekaj gostov. Prepoznal sem Wolf pevca Nicklasa.

STEFAN:
Tako je, Nicklas iz Wolf je zraven. Njegov vokal se opazno razlikuje od Kristofferjevega. Matthias prav tako odpoje nekaj stvari, na primer celotno zadnjo skladbo Child Of Innocence, ki je kot nekakšen outro. Poleg njiju imamo nekaj neznanih zborovskih pevcev, dve vokalistki in klaviaturista, ki prihaja iz švedskega banda Zonata. Na albumu je odigral vse klaviature, Andy La Rocque pa je odigral kakšno solažo.

MATJAŽ:
Andy je tudi produciral album?

STEFAN:
Ja, lahko bi rekel, da skupaj s Falconer. Postal je kar nekakšen šesti član Falconer, tako da je vseh nas šest produciralo album.

MATJAŽ:
Pred dvema letoma, ko sva delala intervju po prvem albumu si dejal, da nimaš motivacije igrati v živo.

STEFAN:
Falconer sprva niso bili mišljeni za igranje v živo. Predvsem zaradi mojih starih izkušenj, ko smo se ure in ure prevozili v avtu, potem pa igrali le pol ure in odšli domov. To me res ni privlačilo. A sedaj smo igrali v Wacknu, izdali smo tri albume in vemo, da bomo pri nastopih od občinstva dobili nek feedback. To je vredno vseh težav, ki spremljajo nastope v živo. In ko prideš v Nemčijo, Španijo ali ZDA, potem veš, da vse to ni zaman. Poleg tega pa si na nekakšnih počitnicah. Odziv občinstva je razlog, zakaj igramo in želimo nastopati v živo. Upam, da se bomo prihodnje leto vrnili v Wacken, a nikoli ne veš.

MATJAŽ:
Reakcije so bile torej povsod odlične?

STEFAN:
Ja, znova in znova smo bili presenečeni. Mislili smo, da nas nekje le ne bodo marali, a to se do sedaj še ni zgodilo. Povsod so bili vsaj prijazni in so nam ploskali. V ZDA smo bili prvič letos junija in bilo je zelo zabavno. A tudi čudno, kajti nastopali smo z novim pevcem, novega albuma pa še nismo imeli zunaj. Nihče ni vedel, kako bo vse skupaj zvenelo, a reakcije so bile odlične. Poleg tega si z igranjem v živo pridobiš mnogo vez in kontaktov, srečaš mnogo ljudi.

MATJAŽ:
Se nameravate odpraviti na kakšno turnejo?

STEFAN:
To je trenutno moje največje upanje za bližnjo prihodnost. Mislim, da je prišel pravi čas za to. Ničesar še nimamo potrjenega, a od koncertnih agencij smo dobili že kar nekaj predlogov. Zgleda, da se bomo pozimi za dva ali tri tedne odpravili po Evropi. Rad bi šel na turnejo z Wolf, to so pravi fantje. A nič še ni potrjenega, tako da raje še nič ne obljubljam (medtem je turneja potrjena – headlinerska, s predskupino DoomSword, op.av.).

MATJAŽ:
Mislim, da bo to vse..

STEFAN:
Ok. Kako ti je všeč album?

MATJAŽ:
Zelo. Je še malo prezgodaj, a vseeno mislim, da gre za vaš najboljši album do sedaj.

STEFAN:
To rad slišim, kajti tudi jaz sem enakega mnenja. Vendar nisem v poziciji, da bi lahko to ocenjeval. Prvi album mi je že dolgočasen, ta je veliko zanimivejši.
SORODNE VSEBINE:
17. 4. 2014Falconer / Novice
18. 1. 2006Falconer / Novice
3. 3. 2005Falconer / Novice
25. 5. 2004Falconer / Novice
23. 1. 2003Falconer / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška