INTERVJUJI

6. 7. 2012

Doomed

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MRAZ

Doomed trenutno spadajo med najbolj vroče death metal zasedbe, s katerimi se Slovenija predstavlja zunaj svojih meja. V intervjuju sem se pogovarjal z Mrazom, glavnim in edinim ustanovitvenim članom, ki je razkril, kako je Doomed uspelo postati headliner New Blood Stagea na velikem britanskem festivalu Bloodstock Open Air in kakšne načrte ima s skupino, ko bo poletje mimo.

DEJAN: Doomed se trenutno nahajate pred zelo plodnim festivalsko obarvanim poletjem: čakajo vas nastopi na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina, na Metal Manii Open Air, Metalcampu in Metal Krampu, v sredini avgusta pa se odpravljate v Anglijo, kjer boste nastopili na relativno mladem festivalu Bloodstock Open Air. Za začetek, kakšni so občutki, ko veste, da boste nastopili na isti dan (a na drugem odru) kot legendarni Alice Cooper, slavni Dimmu Borgir, Paradise Lost, Nile in ostala velika imena iz sveta ekstremne glasbe?
MRAZ: Res je, letos smo si natovorili kar nekaj festivalov, vendar se tega veselimo in gledamo na to kot zelo dobro možnost promocije. Glede tako velikega in znanega festivala, kot je Bloodstock Open Air, so občutki seveda super, saj smo več ali manj vsi oboževalci nastopajočih bandov, tako da se veselimo nastopa na istem festivalu, pa čeprav na precej manjšem odru.

DEJAN: V zvezi s tem še eno vprašanje, ki bo morda zanimalo predvsem člane drugih slovenskih metal zasedb, ki si želijo prodora v tujino: Kako vam je sploh uspelo, da ste pristali na seznamu nastopajočih tega festivala?
MRAZ: Vse se je začelo s prodajo kart za Metalcamp 2011. Sistem, ki ga dosti bandov ne razume, pljuva ali pa ga v celoti zavrne, smo mi sprejeli in si zadali cilj, da prodamo največ kart ter tako vzbudimo pozornost organizatorjev, kar nam je tudi uspelo. Ko pa si je nato naš nastop ogledalo dokaj veliko število ljudi, je organizator naše podatke posredoval organizatorjem BOA, ki sta jim naša glasba in pristop bila všeč.

DEJAN: Če je verjeti uradni strani festivala, boste v soboto nastopili kot headlinerji na odru New Blood Stage. Ali torej potekajo priprave na tako velik festival kako drugače kot na druge (manjše) festivale?
MRAZ: Drži, nastopamo kot headlinerji. Priprave potekajo tako, da se dogovorimo o vseh podrobnostih povezanih s prevozom tja in nazaj, spanjem, hrano itd. Vaje pa že tako ali tako redno potekajo sproti, le da postanejo pred takimi festivali precej bolj intenzivne.

DoomedDEJAN: Grossmannov festival, kjer boste nastopili 19. julija, ni vaš prvi letošnji festival. Začetek junija ste nastopili že v Zadru na Metalfest Open Air Croatia, ki je bil letos organiziran prvič. Kako se vam je kot bandu festival vtisnil v spomin glede organizacije, publike itd.?
MRAZ: Festival je bil meni osebno odličen! Edini minus na celotnem festivalu je bila malo daljša pot od kampa do prizorišča, ampak tudi ta je s pomočjo dobre družbe hitro minila. Organizacija je bila profesionalna, zvok na odru je bil »poštiman« v nulo, včasih je veter naredil svoje, vendar to ni krivda organizatorja. Publika in vzdušje sta bila super vse do tistega nepotrebnega incidenta z Megadeth.

DEJAN: Omenil sem že Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki se bo letos odvijal že osmič. Glede na to, da gre za tematsko nekoliko drugače obarvan festival, bo morda tudi vaš nastop potekal drugače?
MRAZ: Res je, ampak vseeno bomo izpeljali nastop, kot ga vedno – brez kompromisov do konca, saj nismo KISS.

DEJAN: Katerega od preostalih festivalov na slovenskih tleh (Metal Mania Open Air, Metalcamp in Metal Kramp) se sicer osebno najbolj veseliš in zakaj?
MRAZ: Osebno Metalcampa, ker igramo na glavnem odru in smo za ta nastop trdo delali. Upamo, da nam bo uspelo čim več občinstva prepričati, da smo si ta nastop tudi zaslužili.

DEJAN: Pred intervjujem si mi izdal, da Doomed poleg priprav na festivalske nastope svoj čas posvečate pisanju novih skladb. Mar to pomeni, da boste te skladbe predstavili tudi na prihajajočih festivalih?
MRAZ: Res je, delamo nove komade, vendar nas, kot vse bande, ki ne živijo od glasbe, ovirajo študij, izpiti in službe. Seveda bomo poskusili, vendar si ne upam napovedati, koliko novega materiala nam bo resnično uspelo predstaviti na teh nastopih. Zagotovo bomo predstavili Plague, ki smo ga že igrali v živo (ScenaFest, Metalfest Croatia). Live posnetek tega komada je dostopen na naši SoundCloud strani.

DEJAN: Nastope na slovenskih festivalih boste zagotovo dodobra izkoristili tudi kot priprave na veliki festival v Angliji. Se bodo ti med seboj razlikovali ali nameravate sestaviti repertoar, ki ga boste preigravali »celo poletje«?
MRAZ: Set bomo sestavili, ampak bodo vmes tudi kakšna odstopanja, saj tudi nam ni v užitek vedno igrati iste komade v istem zaporedju.

DoomedDEJAN: Se pri novih skladbah držite že začrtanega »death doom metala«, kakor je vašo glasbo med recenziranjem From The Crypt opisal Ivan, ali ste krenili na kakšno drugačno pot?
MRAZ: Iskreno povedano, ne vem kje je Ivan v naši glasbi našel doom metal, saj ga nikoli nismo igrali. To je bila z njegove strani napaka in s tem mnenjem, da igramo death doom, je nato napisal recenzijo.
Nismo načrtovali, ampak je prišlo samo od sebe, da smo začeli uporabljati več melodičnih elementov ter da igramo precej hitreje kot na EP-ju. Zame je bilo to samoumevno in na to gledam kot na razvoj banda.

DEJAN: Kdaj lahko pričakujemo naslednjo izdajo iz hiše Doomed? Bo to ponovno EP ali sedaj načrtujete izid prvega studijskega albuma?
MRAZ: Ničesar nočem prehitro izdati, vendar lahko povem, da bo to naš prvenec. Materiala je trenutno zadosti za daljši EP, vendar izdati hočem LP in se predstaviti občinstvu v pravi luči.

DEJAN: Ko sva ravno pri izdajanju avtorskega gradiva, eno standardno vprašanje: Si kdaj razmišljal o uporabi slovenskih besedil?
MRAZ: Definitivno sem in bom to tudi v kratkem poskusil narediti na vajah. Če bo uspelo, se bo vsekakor dalo tudi slišati, vendar več komadov v slovenskem jeziku nikakor ni za pričakovati. V angleščini se veliko lažje izražam, poleg tega pa je tudi bolj primerna za tuje občinstvo.

DEJAN: Torej ti pišeš vsa besedila? Od kod črpaš inspiracijo zanja?
MRAZ: Besedila pišem jaz, le na EP-ju je Uroš napisal eno besedilo (Chainsaw Puzzle). Moja besedila so osebna, zato jih kasneje tudi lažje vokalno izrazim, kot če bi pel besedila nekoga drugega. Inspiracija pa prihaja iz mojih osebnih izkušenj, mojih interesov, filmov itd. Ne pišem besedil o trenutnem dogajanju ali politiki, saj temu ne sledim.

DEJAN: Si v preteklosti že kdaj prejel vabilo za nastop, ki si ga odklonil? Kakšni so bili razlogi?
MRAZ: Se je že zgodilo, žal. Razlogi so bili enostavno logistični, nič drugega.

DEJAN: Ker trenutno v Mariboru poteka Festival Lent, te kot Mariborčan moram vprašati: Če bi te povabili na Večerov oder, bi nastopil?
MRAZ: Osebno sicer nisem Mariborčan, kajti doma sem iz Prekmurja in v Mariboru samo študiram. Ampak da se vrnem k vprašanju; definitivno bi nastopali, saj smo se letos prijavili, ampak so se organizatorji baje odločili, da bo letos oder bolj elektronsko obarvan. Če jim je to uspelo ali ne, lahko vsak preveri sam.

DEJAN: In še eno standardno vprašanje: Tvoji osebni glasbeni vzorniki, najljubši bandi, bandi, s katerimi bi nekoč želel skupaj na turnejo …?
MRAZ: Teh vzornikov je veliko, vendar me pri vsakem navdušuje nekaj drugega. Preveč jih je, da bi lahko vse naštel, vendar lahko rečem, da prihajajo iz različnih zvrsti, ker se glasbeno ne omejujem in poslušam vse, kar mi dobro zveni. Iz kitarskega vidika definitivno Randy Rhoads, Dimebag, Chuck Schuldiner, Alexi Laiho.
Bandi s katerimi bi si želel iti skupaj na turnejo pa so zagotovo Children Of Bodom, Cannibal Corpse, Grave, Katatonia, Hypocrisy, Bloodbath, pa še nekaj se jih najde. Med njimi je tudi nekaj slovenskih bandov: Noctiferia, Brezno, Dekadent.

DEJAN: Še kakšne zaključne misli …?
MRAZ: Kot prvo bi se rad zahvalil tebi za tale intervju in hvala vsem, ki nas podpirajo. Če nas kdo še ne pozna, pa hitro na http://doomedcrypt.blogspot.com/.

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2024
Cultura Tres
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna