Na današnji dan
2013
Umre Jeff Hanneman, kitarist in ustanovni član zasedbe Slayer
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
25. 9. 2023

Poslušate lahko Dolt land, četrti dolgometražec švedske enočlanske black metal zasedbe Grift.

29. 8. 2023

Švedski enočlanski band Grift kot drugi single s prihajajočega albuma Dolt land v obliki videospota predstavlja skladbo Nattens pilgrim, ki jo je pospremil z videospotom. Tracklista:

Silverne stig (Silver pathway)
Nattens pilgrim (Pilgrim of the night)
På vingar slumrande (On wings in slumber)
Evas backe (Eva’s hill)
En hemskog (A home forest)
Gyllene sal (Golden hall)

2. 8. 2023

Švedski enočlanski band Grift kot prvi single s prihajajočega albuma predstavlja skladbo Nattens pilgrim, ki jo je pospremil z videospotom. Omenjeni album, ki nosi naslov Dolt land, bo njegov četrti po vrsti in bo izšel 22. septembra pri založbi Nordvis.

20. 7. 2023

Švedski enočlanski projekt Grift je razkril, da bo jeseni izdal svoj četrti studijski album z naslovom Dolt land. Natančneje ga bo 22. septembra izdala založba Nordvis.

19. 1. 2023

Med tokratno akustično turnejo se bo končno tudi pri nas ustavil švedski glasbenik Erik Gärdefors s svojim black metal projektom Grift. V ponedeljek, 6. februarja, bo nastopil v klubu Channel Zero na Metelkovi, znan pa je tudi že predvozač – vsestranski glasbenik in producent Gašper Letonja (Warlord Chipmonk, The Canyon Observer).

Dogodku lahko tukaj sledite na Facebooku. Vstopnice so že na voljo po predprodajni ceni 7 EUR, na dan koncerta pa znaša vstopnina 10 EUR.

15. 9. 2022

Enočlanska švedska black metal zasedba Grift, ki jo boste lahko kmalu ujeli v živo, bo 4. novembra pri Nordvis Produktion izdala EP z naslovom Vilsna andars utmark. EP bo izšel digitalno in na vinilu, obsegal pa bo dva komada:

Det gröna guldet (The green gold)
Furukatedralen (The pine cathedral)

19. 4. 2022

Švedska death metal superskupina Grand Cadaver je posnela videospot za komad World Mausoleum z debitantskega albuma Into The Maw Of Death, ki ga je oktobra lani izdala založba Majestic Mountain.

Grand Cadaver so:

Stefan Lagergren (The Grifted, ex-Treblinka, Expulsion) – kitara
Alex Stjernfeldt (Novarupta, Let Them Hang) – kitara
Daniel Liljekvist (Disrupted, ex-Katatonia) – bobni
Mikael Stanne (Dark Tranquillity) – vokal
Christian Jansson (Pagandom) – baskitara

4. 3. 2022

Danes je znova dan za že tradicionalni Bandcamp Friday, kar pomeni, da se platforma odpoveduje vsem provizijam in dobijo bandi ves denar od prodaje svoje glasbe in mercha tega dne na Bandcampu.

V luči trenutnih razmer v Ukrajini so šli Ultha korak dlje in danes na svojem Bandcampu ponujajo 15 % popusta na svoj merch, vse prihodke od prodaje pa bodo namenili časniku The Kyiv Independent.

Podobno bodo naredili tudi Sněť, ki namenjajo vse prihodke od prodaje svojega mercha ter glasbe na fizičnih nosilcih in v digitalni obliki za pomoč Ukrajini. Za majice zbirajo prednaročila, v tisk pa gredo naslednji teden.

Prejšnjo soboto so enako odločitev sprejeli tudi Sangre de Muerdago, ki vse prihodke od prodaje večine digitalnih izidov na Bandcampu namenjajo pobudi International Rescue Committee. K pomoči Ukrajini pozivajo tudi Waldgeflüster, in sicer z donacijami pobudi Aktion Deutschland Hilft.

Za pomoč Ukrajincem bojo del prihodkov od prodanega mercha namenili tudi Behemoth, enako tudi Au-Dessus (tudi na Bigcartelu) in Grift, izkupiček prodaje posebnih majic pa Gama Bomb namenjajo Unicefu.

Založba Season of Mist, pri kateri je ukrajinski band Drudkh, s prodajo izbranih izdelkov še naprej zbira pomoč za ukrajinske glasbenike.

Na madžarsko-ukrajinski meji beguncem te dni nudi neposredno pomoč Aleks Škofljanec (Negligence), ki na svojem profilu na Facebooku deli ažurne informacije iz prve roke o trenutnem stanju v državi.

Če ste zasledili še kakšno podobno pobudo pri nas ali v tujini, nam jo lahko posredujete tukaj, da jo objavimo na naši strani. 

16. 2. 2022

Death metal/hardcore zasedba Nequient iz Chicaga napoveduje svoj drugi album z naslovom Darker than Death or Night, ki bo izšel 11. marca pri Nefarious Industries. Tracklista:

First Casualty
Worshippers of the Apocalypse
Minotaur
Consensual Hallucination
Wrongs
Death Bridge
Eradicate the Malignancy
City Killer
Bootlicker
Golden Age of the Grift

27. 7. 2021

Grand Cadaver predstavljajo skladbo Reign Through Fire, prvi single s prihajajočega dolgometražnega albuma Into The Maw Of Death, ki bo izšel 29. oktobra pri založbi Majestic Mountain Records. Skladba bo na voljo tudi kot limitiran 7" single, ki na B-strani prinaša priredbo Nihilist/Entombed klasike Supposed To Rot, s katero so počastili spomin na preminulega LG Petrova.

Švedsko death metal superskupino sestavljajo kitarista Stefan Lagergren (The Grifted, ex-Tiamat, ex-Treblinka) in Alex Stjernfeldt (Novarupta, Let Them Hang), bobnar Daniel Liljekvist (Disrupted, ex-Katatonia), basist Christian Jansson (Pagandom, ex-Transport League) in vokalist Mikael Stanne (Dark Tranquillity, ex-HammerFall).

15. 2. 2021

Švedska death metal superskupina Grand Cadaver je pretekli petek pri založbi Majestic Mountain Records izdala debitantski EP z naslovom Madness Comes.

Grand Cadaver je v začetku poletja 2020 ustanovilo pet glasbenikov, ki so vsi na švedski ekstremni glasbeni sceni dejavni že od njenega rojstva, od sredine 80. prejšnjega stoletja in naprej. Skupino sestavljajo basist Christian Jansson (Pagandom, ex-Transport League), kitarista Stefan Lagergren (The Grifted, ex-Tiamat, ex-Treblinka, ex-Expulsion) in Alex Stjernfeldt (Novarupta, Let Them Hang), bobnar Daniel Liljekvist (Disrupted, ex-Katatonia, ex-In Mourning) in vokalist Mikael Stanne (Dark Tranquillity, ex-HammerFall).

16. 3. 2020

Zaradi preventivnih, za zajezitev širjenja virusa covid-19 ukrepov se nadaljujejo odpovedi v marcu in aprilu. Do zdaj so med odpovedanimi dogodki naslednji datumi:

19. 3. KoD: Morana, DarkSphere, Ashine (Orto Bar)
20. 3. Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik (Orto Bar)
21. 3. Kreshesh Nepitash, Harry, Sintetika (Dom Svobode Trbovlje)
21. 3. OvO, Darla Smoking (Gromka)
21. 3. Kaoz, Cowboys From Hell (Špajz)
21. 3. Eyecontact, Dust Collector (MIKK klub)
21. 3. Ape Shifter, Them Moose Rush, Jegulja (Channel Zero)
24. 3. Taake, Kampfar, Necrowretch (Orto Bar) – prestavljeno na 12. 1. 2021
27. 3. Ancient, The Stone, Morost (Channel Zero)
28. 3. Danse Macabre vol. III (MC Pekarna)
1. 4. Krisiun, Gruesome, Vitriol (Orto Bar)
3. 4. Metal Erection XIII (MC Pekarna)
4. 4. Bone Crusher: Vulvathrone, Extreme Smoke 57 (XXX)
10. 4. Doomas, The Canyon Observer, Morost (Klub Jedro)
13. 4. Imonolith (Orto Bar)
20. 4. Uada, Grift, Solbrud, Velnias (Orto Bar)

13. 3. 2020

Veseli Dihurčki sporočajo, da je zaradi izbruha virusa covid-19 turneja Taake, Kampfar in Necrowretch, med katero bi se morali 23. marca ustaviti v Orto Baru, prestavljena na naslednje leto. Tako bo omenjeni koncert 12. januarja 2021 v Orto Baru. Dodajajo naslednje:

»Vsi, ki ste si že priskrbeli vstopnice, vam sporočamo, da bodo veljavne za januarski datum. Vsi, ki želite vračilo denarja, to storite najkasneje do konec marca na naslovu kjer ste si priskrbeli vstopnice. Naprošamo vas, da vstopnice zadržite za kasnejši datum, ker nas nastala situacija s Corona virusom finančno stane veliko in bi z vračilom denarja še dodatno otežili naše delovanje. Ostanite zdravi in se vidimo takoj, ko bo to mogoče. Hvala za razumevanje!«

Prestavljena sta tudi koncerta Ancient, The Stone in Morost, ki bi moral biti 27. marca v Channel Zeru (predvidoma na oktober) in Uada, Grift, Solbrud in Velnias, ki je bil načrtovan 20. aprila v Orto Baru.

Poleg tega je prestavljen še koncert OvO in Darla Smoking, ki je bil napovedan 21. marca v Gromki. Organizator bo novi datum sporočil naknadno.

Do konca tedna so odpovedani še naslednji koncerti:

13. 3. Metropolis (Orto Bar, Ljubljana)

13. 3. Battle of Bands (Klub Jedro, Medvode)

14. 3. Monsters of Rock (Orto Bar, Ljubljana)

14. 3. Metal March Maribor Fest vol. 3 (Gustaf, Maribor)

14. 3. Distoržn (TrainStation SubArt, Kranj)

14. 3. Tomcat, iVar (Center mladih Koper)

2. 3. 2020

Ameriška blackened folk/doom metal zasedba Velnias predstavlja skladbo Supernal Emergent s prihajajočega tretjega albuma Scion Of Aether, ki bo izšel 27. marca pri založbi Eisenwald.

Velnias bodo spomladi skupaj z Uada, Grift in Solbrud na evropski turneji z imenom American Black Metal Tour Pt.2: European Alliance 2020, v okviru katere se bodo 20. aprila oglasili tudi v Orto Baru.

17. 2. 2020

Drevi se v Orto Bar vračajo nemški tehnični death metalci Obscura, ki jih na turneji tokrat spremljajo nizozemski prvaki melodičnega death metala God Dethroned, nemški melodični black metalci Thulcandra in francoski progresivni death metalci Fractal Universe. Več informacij o dogodku najdete tukaj.

Razpored s predvidenim zaključkom ob 23. uri je naslednji:

18.30 vrata/blagajna
19.00 FRACTAL UNIVERSE
19.45 THULCANDRA
20.35 GOD DETHRONED
21.40 OBSCURA

Pri balagajni Orto Bara bojo na voljo tudi vstopnice za naslednje koncerte:

3. 3. Dope DOD  Orto Bar
24. 3. Taake, Kampfar, Necrowretch  Orto Bar
27. 3. Ancient, The Stone, Morost – Channel Zero
1. 4. Krisiun, Gruesome, Vitriol  Orto Bar
13. 4. Imonolith (člani Devin Townsend/Fear Factory)  Orto
14. 4. Turilli/Lione Rhapsody, Cellar Darling, Canterra  KŠ
17. 4. Cult of Fire / Malokarpatan – Orto Bar
18. 4. Loudness, Grey Attack, Thola  Orto Bar
20. 4. Uada, Grift, Solbrud, Velnias  Orto Bar
22. 4. Igorrr, Author & Punisher, Otto Von Schirach 

ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb