Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
29. 3. 2023

James Hetfield, vokalist zasedbe Metallica, bo v sodelovanju s Permuted Press 17. oktobra izdal knjigo Messengers: The Guitars Of James Hetfield. Gre za čtivo v obsegu 400 strani, na katerih bo James predstavil svojo zbirko kitar in vlogo vsake izmed njih v njegovem življenju kitarista, frontmana in pisca komadov za Metallico.

Svoje kitare oziroma kitaro pa bo ljudstvu približal tudi Kirk Hammet. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kitar Gibson je namreč najavil prvo partnerstvo in globalno sodelovanje oziroma izid s Kirkom. Ta legendarni status si je prislužil s svojo kitaro »Greeny« – gre za magični 1959 Les Paul Standard. Naveza bo prinesla 2 kitari, in sicer različico Greeny v Gibson Custom Shop in Greeny v standardni različici Les Paul.

Avtorica: Tina Urek
13. 1. 2023

Pri beograjski založbi Rock Express je izšla knjiga z naslovom Yugoslav Hard Rock and Heavy Metal Discography (1980-1989). Avtor knjige je Dejan Ilić, v njej pa je skoraj izključno v angleškem jeziku (nekaj zapisov je v srbohrvaščini) na 216 straneh opisal 66 bandov in 117 albumov. Kot del bivše skupne države so v knjigi zastopani tudi slovenski bandi, in sicer Pomaranča, Šank Rock, Yunk, Sarcasm in Rdeči Baron.

Knjiga je na voljo v dveh različicah, in sicer s črno-belimi (25 EUR + poštnina) in barvnimi (43 EUR + poštnina) fotografijami. Avtor naslovnice je Slobodan Jovanović (Slobicus Doomicus). Svoje naročilo lahko pošljete na ta naslov: ilke.metal@gmx.net.

7. 10. 2022

Pri založbi Noise Records bo 28. oktobra izšel boxset skupine Celtic Frost z naslovom Danse Macabre:

CD box:
- album Morbid Tales
- album To Mega Therion (z bonus komadom)
- album Into The Pandemonium (z bonus komadi)
- EP Emperor's Return (z bonus komadi)
- posnetek z vaje Grave Hill Bunker Rehearsals
- 40-stranska knjiga z intervjuji in fotografijami
- poster v velikosti A2
- našitek Danse Macabre

LP box:
- album Morbid Tales
- album To Mega Therion
- album Into The Pandemonium
- EP Emperor's Return
- 12" EP Tragic Serenades
- 12" EP I Won't Dance
- 12" single The Collector's Celtic Frost
- 7" single Visual Aggression
- posnetek z vaje Grave Hill Bunker Rehearsals (na kaseti)
- 40-stranska knjiga z intervjuji in fotografijami
- USB ključek z glasbo v formatu MP3
- poster v velikosti A2
- našitek Danse Macabre

5. 7. 2022

Pisec fanzina Ancient Black Art pripravlja knjigo Ancient Black Art: Nidrosian Black Metal, ki naj bi kmalu izšla pri založbi Cult Never Dies. Knjiga v trdi vezavi bo zajemala črno-bele in barvne fotografije, naslovnice in dokumente, ki se nanašajo na black metal sceno v Nidarosu oz. Trondheimu na Norveškem.

Zajema bande in projekte, kot so Mare, Kaosritual, One Tail One Head, Slagmaur, Celestial Bloodshed, Selvhat, Whoredom Rife in Black Majesty, nastala pa je s soglasjem njihovih članov in družine pokojnega Steingrima Brissacha.

Za več informacij lahko sledite strani, ki je posvečena knjigi na Facebooku, in spletni strani založbe Cult Never Dies.

16. 5. 2022

Ta mesec je izšla knjiga Železne stopinje, ki je nastala na podlagi dokumentarnega filma z enakim naslovom, vendar za razliko od filma namesto delčkov pogovorov zajema celotne intervjuje in poglobljen pregled dogajanja tistega časa.

Če ste v četrtek zamudili uradno predstavitev knjige v klubu Zorica v Ljubljani, si lahko spodaj ogledate videoprispevek z dogodka, ki so ga pripravili pri Odkrito.si.

12. 5. 2022

Ta mesec je izšla knjiga Železne stopinje, ki je nastala na podlagi dokumentarnega filma z enakim naslovom, vendar za razliko od filma namesto delčkov pogovorov zajema celotne intervjuje in poglobljen pregled dogajanja tistega časa.

Vabljeni na uradno predstavitev knjige, ki bo danes ob 19.30 v klubu Zorica oziroma Lok4acija na Kersnikovi 4 v Ljubljani.

11. 4. 2022

29. aprila se bo v norveškem muzeju Munch odprla razstava Satyricon & Munch, ki bo ponujala prav posebno avdiovizualno izkušnjo. Black metal zasedba Satyricon je ustvarila glasbeno kompozicijo, ki je posebej prilagojena za percepcijo v povezavi z izbranimi slikami in grafikami umetnika Edvarda Muncha. V zvezi z razstavo bo izšla tudi knjiga s fotografom Mortenom Andersenom, ki jo lahko prednaročite tukaj. Krajši dražilnik pa je na voljo na YouTubu.

25. 2. 2022

Kot smo že poročali, bo maja izšla knjiga Železne stopinje, ki je nastala na podlagi dokumentarnega filma z enakim naslovom. Promocija bo 12. maja v baru Zorica v Ljubljani.

23. 12. 2021

Denis Brnčič, producent dokumentarnega filma Železne stopinje, sporoča:

»V mesecu maju 2022 načrtujemo izid knjige Železne stopinje. Gre za prvo in edino knjigo, ki opisuje nastanek heavy metala in njegove subkulture v Sloveniji. Knjiga je nastala na podlagi zelo uspešnega dokumentarnega filma Železne stopinje. Vsebuje intervjuje z vsemi pomembnejšimi akterji takratne scene v 80., neobjavljene fotografije itd.«

Projekt je trenutno v fazi zbiranja sredstev in vsi zainteresirani, ki bi ga radi podprli, se lahko javijo preko e-naslova zeleznestopinje@gmail.com ali preko Facebook strani Železnih stopinj pošljejo sporočilo.

8. 12. 2021

Grški Necromantia bodo izdali prvo, kompletno in uradno biografijo banda, ki bo predstavila 32 let bandove zgodovine in neznanih zgodb. Knjiga z naslovom The Serpent and the Pentagram: The Official Necromantia Chronicles bo izšla spomladi 2022, njena avtorja pa sta soustanovitelj banda The Magus in Arish Shock, sicer avtor knjige Rites of the Abyss, ki je vse zgodbe ustrezno združil in uredil. Knjigo bo dopolnil 7'' EP z zelo redkim in do danes neizdanim posnetkom iz zgodnjega obdobja delovanja skupine. Še več informacij in podrobnosti v zvezi z naročilom preko Pagan Records bo znanih kmalu. 

22. 11. 2021

10. decembra bo v omejeni nakladi (666 kosov) preko Emanzipation Productions v danščini izšla knjiga o Darkthrone z naslovom Incombustible Remains. Njen podnaslov When Darkthrone played a concert in Esbjerg in 1990 (slov. Ko so Darkthrone leta 1990 igrali koncert v Esbjergu) razkriva, da se bo knjiga torej vrtela okoli dotičnega koncerta, vendar pri tej vseeno ne gre le za zgodbo enega od redkih koncertov kultne norveške skupine Darkthrone, kajti govora je tudi o novi ekstremni glasbeni subkulturi, in sicer death metalu, ki se je takrat zares začela kaliti na Danskem, predvsem pa v mestu Esbjerg. Prednaročilo lahko oddate tukaj, prvih 66,6 knjig pa bo podpisal avtor knjige Benni Bødker.

3. 11. 2021

V 66. letu starosti nas je zapustil glasbeni novinar Malcolm Dome, ki je skozi svojo več kot 40 let trajajoče delovanje kot glasbeni novinar (Record Mirror, Kerrang!, Metal Hammer itd.) postavil mnoge mejnike in odločno vplival na velikane rocka in metala. Tako je njegova prva knjiga Encyclopedia Metallica, ki je izšla leta 1981, najverjetneje služila med drugim kot inspiracijo za izbiro imena velikanov Metallica.  

19. 4. 2021

V petek so prvaki black metala Mayhem na podelitvi norveških prestižnih glasbenih nagrad spellemann prejeli častno nagrado. Žirija je povedala, da je legendarna zasedba Mayhem ikona, ki je s svojo šokantno glasbeno umetnostjo očarala in navdahnila legije umetnikov po vsem svetu, predvsem pa definirala podzvrst s svojim eksperimentalnim, okvirje presegajočim glasbenim izrazom. Podelitev je letos potekala na daljavo, nagrado pa je prevzel Necrobutcher.

Avtorica: Tina Novaković
26. 10. 2020

Pri založbi Heavy Music Artwork naj bi letos novembra izšla knjiga Christopheja Szpajdela Archiac Modernism - The Art of Christophe Szpajdel, naslednje poglavje prve knjige Lord of the Logos, ki je izšla pred desetimi leti. Christophe Szpajdel je do sedaj izdelal že okoli 10.000 logotipov, od tega večinoma za stranke na metal sceni, prav tako pa je pred dvema desetletjema izdelal tudi logo za Paranoid!

Več informacij na: Kickstarter in Heavy Music Artwork.

Avtorica: Andreja Čuk
2. 6. 2020

Aestetics Of Sickness – Heavy Music Artwork je knjižna izdaja, ki jo bodo z veseljem kupili vsi, ki pri metal bandih cenijo groteskne, slikovite, sci-fi in v vsakem primeru brutalne artworke. Knjiga z besedili, fotografijami in članki predstavlja dela umetnikov, kot so Hermann Nitsch, Andres Serrano, Jordan Eagles, Vincent Castiglia, Neal Auch, Dr Rev Mayers, Jen Lewis, Maxime Taccardi in Costin Chioreanu oziroma enostavnejše povedano bandov, kot so Cannibal Corpse, Carcass, Napalm Death, Avulsed, Asphyx, Exhumed, Aborted, Acheron, Cryptopsy, Autopsy, Cradle of Filth, Municipal Waste, Obituary, Death Angel, Six Feet Under, Decapitated, Sodom, Impaled Nazarene, Thy Art Is Murder in mnogi drugi. Vse skupaj je izdano na izjemno kakovostnih 256 straneh, knjigo pa dobite s kodo METALGORE15 za slabih 50 EUR na tej povezavi.

Avtorica: Tina Urek
ZADNJE OBJAVE
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
Galerija
25. 4. 2024
Heedless Elegance / NIAMH / Life On Display
Reportaža
25. 4. 2024
Dust Bolt / Mortal Strike / Vinegar Hill / Torture Slave
Reportaža
24. 4. 2024
Finntroll / Metsatöll / Suotana
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška