Na današnji dan
1980
Saxon izdajo svoj drugi album Wheels of Steel
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
23. 4. 2024

Pionirji death/doom metala My Dying Bride se žal za nedoločen čas poslavljajo od odrskih nastopov. Družbena omrežja so sicer že pred nekaj časa preplavile novice o nenadnih odpovedih njihovih nastopov na letošnjih poletnih festivalih, včeraj pa so vse skupaj obrazložili z uradno objavo.

Snemanje oziroma celoten proces ustvarjanja sveže izdanega albuma A Mortal Binding je med člani povzročilo oziroma povzročil kar nekaj napetosti, ki so pri nekaterih žal pripeljale tudi do izgorelosti. V upanju, da bodo lahko vse te napetosti reševali brez posredovanja zunanjih oseb in tako izpeljali tudi vsaj nekaj koncertov, so nekako zavlačevali tudi z uradno izjavo. Pa vendar naj bi zaradi pomanjkanja komunikacije in nerazumevanja profesionalnih partnerjev prišlo do še večjega kaosa in težav, ki bodo terjale kar nekaj časa za razrešitev. Upamo, da bodo te težave uspešno rešili.

Je pa zasedba ob izidu albuma objavila tudi besedilni video za enega izmed novih komadov, in sicer Her Dominion.

Avtorica: Tina Urek
22. 4. 2024

Ameriški stonerji Gozu bodo junija koncertirali v Evropi. Zaenkrat je znanih šest od enajstih koncertov (glej sliko).

22. 4. 2024

Domači doom metal dvojec Chains se ta petek znova odpravlja na mini turnejo. V okviru te bi moral dvojec odigrati pet koncertov, a mu je odpadel nastop v Veroni. Potrjeni ostajajo preostali štirje:

26. 4. 2024 @ Bloom, Milano, Italija
27. 4. 2024 @ KIŠD, Izola, Slovenija
29. 4. 2024 @ Channel Zero, Ljubljana, Slovenija
30. 4. 2024 @ Explosiv, Gradec, Avstrija

25. 3. 2024

Domači doom metal dvojec Chains se bo konec aprila ponovno odpravil na krajšo turnejo. Ta bo obsegala pet koncertov:

26. 4. 2024 @ Bloom, Milano, Italija
27. 4. 2024 @ KIŠD, Izola, Slovenija
28. 4. 2024 @ Fine Di Mondo, Verona, Italija
29. 4. 2024 @ Channel Zero, Ljubljana, Slovenija
30. 4. 2024 @ Explosiv, Gradec, Avstrija

12. 3. 2024

Mariborski kolektiv A Cure for Happiness bo v bližnji prihodnosti na žalost prenehal delovati. Kot sklepno dejanje bo 3. aprila organiziral koncert zasedb Zbrucz in Potence v mariborskem Gustafu, pred tem pa prav tako v Gustafu še 19. marca koncert skupin Haexler, Kultivator in Ku-Ri-Boh!

Izjava kolektiva:

»V kolektivu smo se odločili, da prenehamo z organizacijo koncertov. Člani smo se v prejšnjem in letošnjem letu znašli na razpotjih in novih poglavjih v življenju.

Organizacija takšnih dogodkov, ki smo jih mi organizirali oz. hoteli organizirati v Mariboru, je precej nehvaležna. Vsekakor pa hvala vsem, ki ste si vzeli čas in prišli na kak naš dogodek. Upamo, da ste skozi naše evente odkrili kakšno novo glasbeno zadevo, ki vam lepša življenje.
Se vidimo na kakem koncertu! Ta spodaj je naš zadnji.

Happiness almost cured. Hvala!

ACFH crew«

8. 3. 2024

V našem kanalu v YouTubu bomo znova začeli objavljati posnetke koncertov. Prvi je že online, in sicer gre za posnetek nastopa zasedbe Phil Campbell & The Bastard Sons na letošnjem Tolminatorju, tukaj pa smo video pospremili še s kratkim opisom.

4. 3. 2024

Tudi v okviru letošnjega Orto Festa, ki se bo začel 28. marca in zaključil 27. aprila, se bo zgodilo nekaj metal koncertov, in sicer:

2024/04/09 Inmate, Metropolis
2024/04/10 Xskull8, Le Serpentine
2024/04/16 Inquisition, Demonical
2024/04/24 Srd, Ater Era, Britof

Na sliki pa lahko najdete vse nastopajoče, ki bodo v naslednjem mesecu dni obiskali ljubljanski Orto Bar.

23. 2. 2024

Domača metal hardcore zasedba Relentless Youth je izdala EP Exploitation, ki ga lahko v celoti poslušate spodaj.

Poleg tega je zasedba najavila pet koncertov, kjer bo promovirala novi plošček. Prvi koncert bo že naslednji teden v petek, 1. marca, v ljubljanski Gromki. Tega in preostale datume najdete na sliki.

12. 2. 2024

Stoner pankerji Mondo Generator se bodo konec aprila odpravili na evropsko turnejo. V okviru te turneje naj bi odigrali prek 30 koncertov, kakor lahko razberete s slike, dva za nas najbolj zanimiva pa sta verjetno 3. maja v Trstu in 8. maja v Mariboru.

17. 1. 2024

Organizator festivala Tresk sporoča:

»Petnajsta edicija Festivala Tresk spet razpisuje natečaje, ki nagrajujejo presežne oblikovalske novosti na področju glasbe in glasbenega založništva. Alternativna glasbena produkcija v Sloveniji iz leta v leto cveti in kontinuirano ponuja pestro paleto svežih glasbenih izdelkov, pa tudi koncertov in različnih glasbenih dogodkov. Kot takšna si zasluži širšo prepoznavnost in zato Tresk s svojimi vizualnimi natečaji že 15 let skrbi za osvetljevanje pomembnosti neodvisnega založništva in vsega, kar to zajema. Ena od posebnosti Festivala Tresk je tudi v tem, da edini v Sloveniji podeljujemo nagrado za najboljše domače videospote, ker prepoznavamo ustvarjalnost in trud umetnikov na tem področju in jim želimo dati več zasluženega prostora za predstavljanje svojih del širši publiki.

Tako si je Festival Tresk tudi letos kot cilj zastavil iskanje in promocijo bogate slovenske glasbene umetnosti. Tokrat izjemoma namesto štirih predstavljamo tri kategorije, v katerih umetniki lahko tekmujejo. Festival bo letos podeljeval nagrade za naslednje kategorije: za najboljši videospot (prijava), najboljšo podobo albuma (prijava) in najboljši glasbeni plakat (prijava), ki jo soorganizira TAM-TAM Inštitut. Kljub manjši spremembi tudi v letošnji ediciji pričakujemo velik odziv ustvarjalcev in raznovrsten nabor inovativnih in kakovostnih del, ki bodo Tresku omogočila nadaljevanje misije spodbujanja domače alternativne glasbene produkcije in vseh njenih odtenkov.

Prijave na vizualne natečaje so odprte do 15. februarja 2024! Več o vizualnih natečajih Tresk #15 najdete na spletni strani tresk.si.«

Avtor oblikovanja je Jan Virant.

10. 1. 2024

Domači thrasherji Eruption, ki so zaradi dveh koncertov v Španiji morali odpovedati nastop na Paranoidovi obletnici, bodo ta konec tedna odigrali dva koncerta v Nemčiji, in sicer:

v petek, 12. januarja, v Aalnu in
v soboto, 13. januarja, v Augsburgu.

3. 11. 2023

Doom metal dvojec Chains bo v soboto v Mariboru zaključil svojo mini turnejo, ki obsega vsega skupaj štiri nastope:

2023/11/01 Verona, Italija
2023/11/02 Salzburg, Avstrija
2023/11/03 Gradec, Avstrija
2023/11/04 Maribor, Slovenija

Časovnica še ni znana, se pa koncert začne ob 21. uri. Poleg tega sta lokalna organizatorja Brutal Partysan ter Defenders of Metal Maribor združila moči in za ceno 13 EUR (nakup do 21. ure) oziroma 15 EUR (nakup po 21. uri) omogočila obisk dveh koncertov za ceno enega. V MC Pekarni bodo v okviru Metal Erection XV nastopili že omenjena Chains in Satori Junk ter ♄♄♄♄♄, medtem ko bodo na drugi strani dvorišča v Dvorani Gustaf razgrajali Betrayed in Ghastly Ashes.

18. 10. 2023

Organizatorji Earsplitter sporočajo, da je otvoritev koncertnih večerov Kadilnica of Death, ki je bila napovedana za jutri, žal odpovedana. Vsi ostali koncerti bodo izvedeni, kot je napovedano. Uradna otvoritev letošnje sezone Kadilnice of Death se bo torej zgodila 2. novembra. Spodaj si lahko preberete izjavo organizatorjev v celoti:

»Zaradi nepričakovanih zapletov smo primorani otvoritev KoD - z bandi Dethrone the Corrupted, Decair in Divine Inferus, preklicati. Bandom in obiskovalcem se opravičujemo. Vsi ostali koncerti seveda ostanejo.

Otvoritev KoD se tako prestavi na 2. november, ko bodo v Menzi nastopili Vulvathrone, Samperium, Cryptic Terror - na tem dogodku si bo mogoče nabaviti tudi člansko izkaznico, s katero si zagotovite prost vstop na vse špile v okviru KoD.

Za preklicano KoD se bo v novem letu dodalo še en koncert, zato število koncertov v okviru KoD ostane isto. Se vidimo v začetku novembra!«

 

25. 9. 2023

Nemški alternativni metalci Emil Bulls so posneli video za single The Devil Made Me Do It.

Zasedba bo od začetka decembra dalje izvedla več različnih koncertov, katerih datume najdete na priloženi sliki.

20. 9. 2023

Vrača se Kadilnica of Death. Tokrat bo v celoti izpeljana v Menzi pri Koritu na Metelkovi, znan pa je tudi že program za celotno novo sezono. Ta je na voljo na priloženi sliki, kot vedno pa bodo na voljo tudi članske izkaznice, ki za pičlih 30 EUR prinašajo odličnih 10 koncertov Kadilnice of Death.

Nova sezona se bo začela 19. oktobra, kjer bodo v Menzi razgrajali Dethrone The Corrupted, Decair in Divine Inferus. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

ZADNJE OBJAVE
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna
9. 5. 2024
Acid Mammoth, Old Night, Lord Drunkalot
Omladinski Kulturni Centar Palach, Reka, Hrvaška
9. 5. 2024
RŠ praznuje 55 let: The Canyon Observer, Širom, Etceteral: duo, Haloban
Kino Šiška, Ljubljana
9. 5. 2024
Mondo Generator, Acid Row, Omega Sun
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška