Na današnji dan
1980
Saxon izdajo svoj drugi album Wheels of Steel
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
1. 3. 2024

Nova progresivna metalska super zasedba Whom Gods Destroy predstavlja video za tretji single Crawl s prihajajočega prvenca Insanium, katerega izid so napovedali za 15. marec pri InsideOut Music.

15. 1. 2024

Nova progresivno metalska super zasedba Whom Gods Destroy, ki jo sestavljajo člani Derek Sherinian – klaviature (Dream Theater, Sons of Apollo, Black Country Communion), Ron »Bumblefoot« Thal – kitare (Guns N'Roses, Sons of Apollo), Dino Jelusick – vokal (Whitesnake, Trans-Siberian Orchestra), Yas Nomura – bas in Bruno Valverde na bobnih, so za 15. marec pri Insideout Music najavili izid studijskega prvenca z naslovom Insanium.

Predstavljajo pa tudi sveži video za prvi single In The Name Of War.

4. 8. 2022

Včeraj se je uradno začelo romanje na sever Nemčije, in sicer na sveta metalska tla, na katerih se odvija Wacken Open Air 2022. Festival bo tudi letos za vse tiste, ki ga boste doživljali od doma, ponujal mnoge prenose dogajanja in koncertov. Vse koncerte, boste lahko spremljali na tej povezavi, kjer boste izvedeli tudi točno časovnico prenosov.

Bi pa na tem mestu izpostavili en poseben dogodek, in sicer nastop legendarnih U.D.O. (Dirkschneider). Prenos bo potekal danes med 18.30 in 20.00, na odru z znamenitim nemškim vokalistom pa bo pred 80.000 gledalci naš Tilen Hudrap.

Avtorica: Tina Urek
13. 5. 2021

V času, ko so vsi osredotočeni na izdajo singlov in hitrega zadoščenja na Spotify ipd. pretočnih portalih, je luč sveta ugledala založba, ki je osredotočena na izdajo albumov. From The Vaults je klasična glasbena založba, specializirana za metal. Pri založbi pravijo, da obožujejo NWOBHM, power metal, speed metal in klasični pravoverni heavy metal. From The Vaults sodeluje tako z uveljavljenimi izvajalci kot tudi novimi talenti, izdaja pa tudi ponatise albumov iz preteklosti. Za založbo stojijo veterani heavy metal scene, in sicer Michael Stützer, kitarist danske thrash metal zasedbe Artillery, Tom Noble, manager zasedbe Tygers Of Pan Tang in dolgoletni britanski glasbeni novinar, in Kim Vestergaard, heavy metal navdušenec in del ekipe Artillery.

Sicer pa vodja založbe Michael Stützer pravi: »Vse skupaj se je začelo leta 1974 s koncerti in ploščami, s Slade in Black Sabbath, nato Judas Priest, Iron Maiden, Metallico in Slayer in tako naprej. V vedno rastoči zbirki imam okrog 4000 CD-jev in 1000 gramofonskih plošč. Ponosen sem, da imam zdaj priložnost odkrivati glasbene skupine, ki imajo še
vedno prava metalska srca, jih podpirati in jim pomagati.«

Za svetovno distribucijo From The Vaults skrbi SPV/Napalm (fizične izdaje) in Believe (digitalne izdaje). Za marketing, promocijo in zaledno pisarno skrbi Target Group (Danska). MDD Records skrbi za promocijo in marketing na nemškem in avstrijskem trgu. Rojstvo založbe bo 2. in 3. julija pospremil dogodek v klubu High Voltage v Københavnu z nastopom zasedb Alien Force in Metal Cross, sicer pa From The Vaults s ponosom predstavlja vrhunske prve izvajalce v njihovem okrilju:

Alien Force (DK)
Anoxia (DK)
Artillery (DK)
Crom (DE)
Eruption (Slovenija)
Evil (DK)
Gauntlet Rule (SE)
Meridian (DK)
Metal Cross (DK)
Screaming Shadows (IT)
Serpent Lord (GR)
Tysondog (UK)

Avtorica: Tina Urek
11. 6. 2019

GoatHell Metal Fest 2019 je mednarodni kulturni festival, ki ga organizira društvo Kairos. Tudi letos se bo odvijal v Pulju med 4. in 7. julijem. Štiridnevni dogodek bo letos ponujal kombinacijo koncertov, zabavnih dogodkov, razstav, predavanj, delavnic, nastopov in raznolikih vsakodnevnih aktivnosti.

Festivalsko prizorišče je neposredno ob morju (kar si lahko pogledate na vizualizaciji spodaj), na severni strani Puljskega zaliva v Vallelungi, ki je bila nekoč največje vojaško pristanišče avstro-ogrske mornarice. S prizorišča se odpira pogled na areno in druge mestne znamenitosti.

Celoten festival je zastavljen kot zgodba, ki prepleta metal in subkulturo z lokalno kulturno dediščino, kar ustvarja zanimivo vsebino in pravljično atmosfero. Metalska subkultura bo dodatno začinjena z elementi nadrealizma, horrorja in fantazijske književnosti, povezava med metalom in kulturno dediščino pa bo zaživela z legendo o vampirju Juretu Grandu, po katerem se imenuje glavni oder festivala in mu bo posvečena tudi osrednja festivalska razstava.

Kot pri vseh festivalih so tudi pri Goathellu med cilji mednarodno povezovanje, spoznavanje kulture in kulture dediščine, a v ospredju seveda ostaja – uživanje v metal glasbi. Od kje pa ime? Goat – koza – simbol na grbu Istre ter Hell – asociacija na metal in vroče istrsko podnebje.

Glede na to, da se bo festival odvijal pred glavno turistično sezono, organizatorji obljubljajo več prostih kapacitet v apartmajih in hostlih, pri iskanju katerih vam lahko tudi pomagajo, ponujajo pa tudi kampiranje.

Festival gre po stopinjah ostalih večjih evropskih dogodkov, saj postaja za mnoge obiskovalce ena izmed poletnih družinskih metalskih destinacij. Zato nameravajo festival v prihodnje še razširiti in ponuditi pravi obalni metalski dopust.

Na festivalu bo poleg headlinerjev Destruction in Pestilence nastopilo še 28 bandov iz različnih evropskih držav. Slovenijo bodo zastopali SkyEye in Extreme Smoke 57.

Med ostalimi vsakodnevnimi aktivnostmi pa organizatorji priporočajo ogled razstave o Pulju v času Avstro-Ogrske in vampirju Juretu Grandu, uprizoritev gladiatorskih in viteških bojev, poslikave obraza, ples z ognjem, srednjeveške igre, športne igre na plaži in v vodi ter vodene oglede Pulja. Na festivalu bodo tudi stojnice z merchom, nakitom in glasbeno opremo ter pestrim izborom hrane ter pijače.

Več informacij je na voljo na uradni spletni strani festivala in na uradni strani dogodka na Facebooku. Cena festivalske vstopnice je 250 kn (pribl. 34 €), cena dnevne karte, ki bo na voljo samo pri blagajni, pa znaša 150 kn 1(pribl. 20 €).

Avtorica: Tina Urek
6. 2. 2019

Švedska death metalska mašina Gods Forsaken napoveduje novi album z naslovom Smells Of Death. Ta bo izšel 19. aprila pri založbi Soulsellers Records. Tukaj že lahko prisluhnete komadu From The Inside They Came.

Avtorica: Tina Urek
23. 11. 2018
Jutri bodo v medvoško dvorano Jedro spet drle črne horde. Pod Svarunovo okrilje jih bodo zopet priklicale tako slovenske, kot tiste metalske zasedbe od res daleč, na primer iz daljne Sibirije.
Prvi bodo oder letošnje Svarunove noči oskrunili Primorci MALORSHIGA. "Ištrijanski" črnometalci so si za svoj zaščitni znak namreč izbrali kar avtohtonega Boškarina, njihove pesmi pa opevajo večni boj za ohranitev starih običajev in identitete ter zavedanje pripadnosti rodni istrski zemlji.
 
Sledili jim bodo IRDORATH iz sosednje Avstrije. Black/death metal četverec, ki ima za seboj kar nekaj kilometrine in velikih odrov, bo svoj ugled dokazoval preko spevnih kitarskih melodij, v katerih lahko na trenutke zaslišimo pridih thrasha ter nedvoumnih udarnih bobnov, ob katerih bo zagotovo zanihala sleherna metalska glava.

Nosilni del večera bo zaznamovalo poosebljenje zahodnoslovanskega folk metala - DERWANA! Predstavniki Poljske nam bodo ob mešanju folklornih in rokerskih glasbil s prodornim glasom znane pevke Magde Przychodzke pripovedovali svoje skrivnostne ljudske zgodbe ter nas preko nenavadnih razpoloženj popeljali na stara čarobna mesta neodkritih dežel.

Vrhunec večera bodo zapolnili stari znanci z daljnega skrajnega severa - sibirski črnosimfoniki WELICORUSS. Hladno novembrsko noč nam bodo neizbrisno zaznamovali s temačno mešanico ekstremnega metala in orkestracij. 
Prepričani smo, da jim bo uspelo ponovno pričarati nepozabno zvočno kuliso, s kakršno so nas navdušili že pred leti!

Vstopnina: 8 €
 
ČASOVNICA:
20.25–20.55 Malorshiga
21.10–21.50 Irdorath  
22.05–22.50 Derwana 
23.10–24.00 Welicoruss  

Avtorica: Tina Urek
8. 6. 2018

Siege Of Power je ekstremna metalska zasedba, ki jo sestavljajo člani zasedb Asphyx, Autopsy in Hail Of Bullets. Zasedba je z delovanjem pričela leta 2013, vendar po prvi split izdaji poniknila. Lansko leto so se vrnili na sceno in septembra, bodo pri Metal Blade izdali album Warning Blast. 

 

Avtorica: Tina Urek
28. 2. 2018

Ustvarjalci oddaje Aritmija sporočajo: »Pred nami sta dve aritmično premierni soboti - ob ukinitvi Aritmije po 12-ih letih smo z iztekom lanskega leta v studiu 1 na TV SLO realizirali zadnja dva koncerta odprta za javnost. Plejadi preko 50 žanrsko razgibanih Aritmičnih koncertov, posnetih v zadnjih letih na TV SLO (brez blišča a z dozo dobre muzike) sta se pridružila še s swing, jazz, gypsy in balkan melosom prežeta akustična koncerta Noctiferie in Pickpocket Swinger.

Začenjamo z Noctiferio, ki letos praznuje 20 let! V prvi marčevski soboti vas vabimo v atmosferično glasbeno grotesko akustičnega projekta Noctiferie, Transnatura;

20 let glasbene ustvarjalnosti, raziskovanja in preizkušanja metalskih žanrskih okvirjev, številna mednarodna sodelovanja in turneje z zvenečimi imeni svetovne metalske scene ter izgradnja karakterne Noctiferia atmosphere v glasbenem izrazu, je vodilni metalski zasedbi na domačih tleh utrdilo prepoznavnost tudi v tujini.

Ob dvojnem jubileju Noctiferie vam na TV SLO ponujamo njihov studijski koncert z akustičnim, žanrsko nepredvidljivim projektom Transnatura. Če ste med tistimi, za katere je metal zgolj mučenje ušes, toplo vabljeni - projekt Transnatura vas bo prepričal kako razgibana in kompleksna je metalska glasba. Na povabilo Jureta Longyke v oddajo Izštekani so namreč zapriseženi težkokategorniki zagrizli v izziv ter izbrane »jezne« pesmi zadnjih treh albumov preoblekli v gypsy, swing, etno in balkan.

Transnatura je v začetku leta 2017 pri založbi Nika Records izšla na CD-ju in dvojnem vinilnem albumu, ki ga je zvokovno obdelal Janez Križaj, premierno pa je zaživela na vekem odru SNG Drama.

Za butičen akustični projekt je Noctiferia zasedbo razširila v pisano 16-člansko postavo s pihalci, trobilci, godalci, tolkalci in vokalistko – režijski izziv v studiu 1 je mojstrsko obvladal Aljaž Bastič.«

Privržence black metala in polnokrvne Noctiferie velja opozoriti še na bližajoči se enkratni dogodek v živo: Letos namreč beležimo 20 let od izzida prve black metal plošče na Slovenskem – leta 1998 je Noctiferia izdala prvenec Baptism At Savica Fall, z njim zaorala ledino slovenskega ekstremnega metala in stopila ob bok aktualni evropski in svetovni metal sceni. Še ne polnoletni so fantje ustvarili black/pagan album, ki je Slovenijo postavil na evropski metal zemljevid in postal underground kult na domačih tleh.

Po 20-ih letih bo Noctiferia 19. aprila album Baptism At Savica Fall odigrala v živo, v originalni postavi, na odru Gala Hale na Metelkovi, kjer je četverica black metalu zavezanih najstnikov prvič stopila iz teme.

21. 5. 2015
From Ashes, metalska peterica, ki je nastala iz »ostankov« skupine Almost Rage, bo vsak čas izdala debitantski album z naslovom Dying Embers. Album bo javnosti predstavljen v soboto, 23. 5. 2015, v Figa Rock Baru v Kopru, kjer bodo v sklopu dogodka No Borders Fest nastopili skupaj s skupinama Bad Blood iz Hrvaške in Old Roger's Revenge iz Italije. Album napoveduje 11 skladb, ki jih je skupina pripravljala slabi dve leti ter nedavno posnela pod taktirko Simona Jovanoviča v Studiu Evolucija v Ljubljani, na tej povezavi pa že lahko prisluhnete komadu We Are Done. /J.G./

Avtor: Gorjanec
9. 9. 2014
Iz Kluba Jedro v Medvodah sporočajo: »Na kraj zločina se vračajo heavy metal bojevniki Metalsteel. V sklopu dogodka Metal med vodami, ki bo 3. 10. 2014, s pričetkom ob 21h, bodo tokrat predstavili sveži studijski album This Is Your Revelation, seveda pa ne bo manjkalo niti železnih klasik iz obsežnega opusa skupine. Metalsteel obljubljajo, da bodo tudi tokrat poskrbeli za kakšno presenečenje, in zagotavljajo, da se obeta pravi heavy metal žur.
Dokaz, da se metalska zapuščina v Medvodah prenaša iz roda v rod, so mladi thrash metalci Classified. Skupina pridno dela na novem avtorskem materialu, ki ga bodo predstavili tudi obiskovalcem mini festivala Metal med vodami.
Cestni klateži Street Creeps so prav tako domačini. Njihov nastop odraža temno plat cestnega življenja, glasbeno pa se nagibajo h garažnemu sleaze rocku. Če imate radi »zadetkarsko-garažni rock'n'roll«, potem ne zamudite performansa skupine Street Creeps! Vstopnine ni!« /B.B./

29. 5. 2013
Organizatorji warmupa za festival Metaldays sporočajo: "Poletje prihaja in z njim največji slovenski metal festival, Metaldays 2013. V ljubljanski Cvetličarni smo pripravili veliko ogrevanje za omenjeni metal žur leta. Pod okriljem številke zveri 666 vas čaka večer prave metal zabave, ki bo s koncerti in DJ programom trajala do zgodnjih jutranjih ur.
Z odra vas bodo zabavali novinci Black Diamond, prekaljeni heavy metal mački Metalsteel, za malce corovsko zabavo bodo poskrbeli Dead Dildo Drome. Koncertni del programa bodo zaključili vedno odlični prvaki domačega metala Noctiferia. Sledila bo zabava ob DJ programu, ki bo trajala dokler bodo to zmogla vaša metalska ušesa.
Obiskovalcev ne bomo razveselili samo z odličnim glasbenim programom, ampak bomo z žrebom razdelili tudi lepe nagrade. Te bodo seveda v znmenju Metaldays festivala. Čakajo vas štiri tedenske vstopnice, štiri dnevne vstopnice, štiri majice in štiri kape. Z malo sreče ste lahko med tistimi, ki bodo domov odnesli eno od omenjenih nagrad.
Vstopnine ni, začnemo ob 20h. Pridružite se nam!" /P.G./

29. 1. 2013
Tegla sporoča: »Tokratni Metal detektor po dolgem času ne samo, da predstavlja novosti, ampak je teh največ iz heavy in klasičnih metal področij. Zato je na flajerju Conan (flyer by: Tina Ahačič).
Tako bomo predstavili kakšen cover, ki so ga za nov EP odigrali Anthrax. Sledi prava metalska poslastica – women, leather 'n' hell style! – s Holy Grail, Raven Black Night, Enforcer, Lost Society, Nightfall in Scorpion Child.
Imamo pa tudi nekaj brutalnih novosti z Defeated Sanity, Katalepsy, Soilwork (hehe), malce bolj mračno se bomo ozrli na klasične Trelldom, iz domačih logov pa na nas skačejo še Era Of Hate in Heretic.
Metal detektor je na sporedu vsak torek ob metalski 22. uri na Radiu Študent (89.3 MHz oz. prek www.radiostudent.si)!« /J.G./

Avtor: Gorjanec
20. 9. 2012
Jesensko koncertno sezono v mariborskem klubu MC bo prihodnjo sredo otvoril Tim "Ripper" Owens s predskupinama Sandstone in Lene Kosti, 2. oktobra pa bodo nastopili Arkona, Darkest Era in Dalriada. /P.G./

11. 7. 2012
Ta petek se bo v Kobiljeku pri Zagradcu pod srhljivim imenom III. Bloody Friday odvijala prava metalska veselica na prostem, na kateri bodo nastopile skupine Era Of Hate, Embrace Of The Violent, Blood Related, Uroš in Inmate. Več podrobnosti, kot tudi koordinate nadvse famozne lokacije, najdete na Facebook strani eventa. Vstopnine ni! /B.B./

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna
9. 5. 2024
Acid Mammoth, Old Night, Lord Drunkalot
Omladinski Kulturni Centar Palach, Reka, Hrvaška
9. 5. 2024
RŠ praznuje 55 let: The Canyon Observer, Širom, Etceteral: duo, Haloban
Kino Šiška, Ljubljana
9. 5. 2024
Mondo Generator, Acid Row, Omega Sun
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška